Diari digital d'Andorra Bondia
AREB adjudica Vall Banc a JC Flowers per 29 milions
AREB adjudica Vall Banc a JC Flowers per 29 milions

L'AREB adjudica Vall Banc a JC Flowers per 29 milions d'euros


Escrit per: 
M.S/M.S.C/Foto: Jonathan Gil.

El consell d’administració de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va acordar ahir adjudicar Vall Banc a la firma d’inversió estatunidenca J.C. Flowers & Co per un import de 29 milions d’euros, un acord que es formalitzarà els propers dies un cop tancats els serrells formals pendents, segons va informar ahir l’AREB en un comunicat.
L’oferta vinculant del fons d’inversió, que segons van explicar fonts properes al procés de subhasta inclou un primer pagament de 7,5 milions i una sèrie de pagaments vinculats a l’evolució del negoci, “ha estat considerada la més adient després d’una estricta avaluació de les condicions proposades”, segons precisa l’AREB, ja que “inclou tots els requisits exigits” com són l’optimització de l’ús dels recursos públics i l’oferiment d’unes bones perspectives de continuïtat de negoci per a Vall Banc, els seus clients i els seus empleats, a més de “garantir l’adopció de les millors pràctiques de negoci i de compliment normatiu, fruit de la dilatada experiència de J.C. Flowers & Co en la gestió d’entitats financeres”.
En aquesta línia, altres fonts consultades van explicar que el centenar de treballadors que queden a BPA passaran tots a Vall Banc i que no hi haurà cap més acomiadament, així com que els clients podran recuperar tots els seus dipòsits si bé no de cop, ja que es preveu que les restriccions continuïn uns sis mesos més i s’aixequin de forma progressiva.
Segons el president de l’AREB, Albert Hinojosa, l’oferta acceptada del fons d’inversió estatunidenc “dóna compliment punt per punt al pla de resolució de BPA”, ja que “protegeix els interessos dels clients lícits de l’entitat, assegura la viabilitat de Vall Banc i demostra l’interès dels inversors internacionals pel país, que al seu torn certifica la bona salut del sistema financer andorrà”.  
Així mateix, l’AREB ha comunicat la decisió al ministeri de Finances i a la comissió especial de Vigilància i Prevenció del Risc per a l’Estabilitat Financera del Consell General, on a més a més ha demanat comparèixer.

Traspàs de clients
Paral·lelament, l’AREB va acordar també la resolució que estableix les condicions per al traspàs dels clients considerats lícits i dels actius i passius de BPA 
a Vall Banc.
En aquest sentit, les fonts consultades van indicar que el traspàs s’efectuaria la segona setmana de maig, amb tota probabilitat entre els dies 9 i 10, perquè la nova entitat ja pogués ser plenament operativa l’11 de maig.
L’AREB va explicar que BPA notificarà als clients la seva situació i el resultat de l’anàlisi dels seus comptes. Quant als clients que encara no han passat el procés de revisió, considerats “no traspassables”, es mantindran a BPA almenys de forma transitòria i podran passar a la nova entitat si acrediten que compleixen els requisits de prevenció de blanqueig i finançament del terrorisme. Finalment, els comptes sospitosos quedaran bloquejats a BPA i seran notificats a les autoritats competents.

Pèrdues i capitalització
D’altra banda, la resolució adoptada suposa l’absorció de les pèrdues de BPA segons la valoració de l’entitat adoptada per l’AREB el juliol passat –que la xifrava en -103 milions d’euros–, operació que es farà amb accions de BPA, amb el valor de les accions preferents (els seus propietaris) i amb posicions bancàries i préstecs dels accionistes i directius de BPA. A més a més, es preveu un increment del capital social de Vall Banc de 27 milions, a través de l’emissió de noves accions que seran subscrites per l’AREB mitjançant els fons disponibles del FAREB.
 
Reaccions
L’anunci de l’AREB va ser valorat “de forma altament positiva” pel cap de Govern, Antoni Martí, que des de Nova York –on es va desplaçar per la signatura de l’Acord de París sobre el canvi climàtic– va assegurar que “avui som més a prop que ahir de complir amb els objectius que es van establir quan es va aprovar la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració d’entitats bancàries”. 
En aquest sentit, Martí, que va agrair novament “la tasca als 26 consellers generals que van votar la llei”, va insistir que “s’és a prop d’aconseguir que la major crisi del sector financer que ha tingut Andorra tingui una sortida feliç en el sentit que els legítims estalviadors puguin recuperar els seus diners”.
Així mateix, el cap de Govern, que va recordar que a l’inici de la crisi gairebé tothom afirmava que la millor opció és que fos una firma estrangera qui adquirís el banc pont de cara a donar més garanties a la continuïtat dels treballadors, va destacar que el fet que hi hagi hagut subhasta i amb dos oferents forans “reforça la credibilitat del sistema financer i també d’Andorra”.
Finalment, el cap de Govern, que va reiterar el suport de l’executiu a organismes com l’INAF, la Uifand i la mateixa AREB, es va felicitar que aquesta darrera hagi demanat comparèixer al Consell General per informar de la seva decisió.
D’altra banda, l’adjudicació també va ser ben rebuda pel Partit Socialdemòcrata (PS). El conseller general de la formació Pere López va destacar que “si aquesta notícia representa un pas més de cara que els clients puguin recuperar al més aviat possible el seus estalvis només pot rebre una valoració positiva”, al mateix temps que va recordar que el PS mai ha estat “obstruccionista” en aquest procés. López es va mostrar a l’espera que l’AREB doni més detalls de l’operació per entrar a valorar les condicions de venda i l’adjudicatari. El que sí que va recordar és que “ens hauria agradat que els bancs andorrans haguessin licitat”.

Els accionistes de BPA impugnaran l’adjudicació

Els accionistes majoritaris de BPA impugnaran l’adjudicació de Vall Banc tan bon punt s’oficialitzi la decisió anunciada per l’AREB, segons van informar ahir en un comunicat, en què remarquen que aquesta acció dóna continuïtat a les accions legals interposades fins ara en el marc del procés de resolució de Banca Privada d’Andorra.
Així mateix, els germans Higini i Ramon Cierco i els seus assessors legals, que asseguren que “faran un seguiment estricte de totes les accions que es duguin a terme a partir d’ara”, no descarten emprendre accions legals contra l’adjudicatari de Vall Banc. En aquest sentit, s’explica que fa pocs dies ja es va advertir els dos fons que van presentar oferta per Vall Banc  d’aquesta possibilitat.

AREB
BPA
Andorra
JC Flowers
econima
Vall Banc

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte