Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del president de l’AREB, Albert Hinojosa, a la comissió legislativa de Finances i Pressupost d’ahir.
Un moment de la compareixença del president de l’AREB, Albert Hinojosa, a la comissió legislativa de Finances i Pressupost d’ahir.

L’AREB ingressa 3,1 milions menys per Vall Banc per la renda variable


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El bloqueig de les posicions de renda variable de Banca Privada d’Andorra (BPA) custodiades per Crédit Suisse ha tingut un impacte negatiu sobre el preu de venda de Vall Banc que ha comportat que dels 7 milions inicials que J.C. Flowers havia de pagar a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries per adquirir el banc pont n’hagi abonat únicament 3,9, de manera que l’AREB n’ha deixat d’ingressar 3,1 milions.

Així ho va posar de manifest ahir el president de l’AREB, Albert Hinojosa, en el transcurs de la seva compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost, on, al marge de la situació i les conseqüències del bloqueig de gairebé 500 milions d’euros en renda variable, va exposar també els diferents traspassos de clients de BPA a Vall Banc i va explicar la compra de les obligacions convertibles contingents (CoCos), inicialment emeses per Vall Banc amb un valor de 70 milions d’euros, per part de J.C. Flowers.

Hinojosa, que va destacar el fet que tot i la difícil situació s’hagués trobat comprador per al banc pont i a més a més s’hagués venut sense “cap sistema de protecció d’actius”, va recordar que en el contracte inicial es va determinar un preu final de 7 milions d’euros, l’equivalent al 0,27% del perímetre de negoci de l’entitat, la meitat dels quals ha satisfet en el moment de la venda, un 25% al cap de sis mesos i el 25% restant un cop passats dotze mesos.

No obstant, el fet que hi haguessin les posicions bloquejades a Suïssa i que el comprador de l’entitat no les pogués gestionar va obligar a fer un ajustament del preu de Vall Banc que va modificar les quantitats previstes. En aquest sentit, el president de l’AREB va detallar que es va consignar 1,5 milions en un compte de garantia a compte d’aquests actius bloquejats, un compte però que tenia una caducitat de dos anys, període en què es pensava que es podia resoldre la situació, i que ja no es podrà reclamar.

A més a més, el contracte de venda amb J.C. Flowers preveia també dues variables addicionals. D’una banda, el pagament del 50% dels dividends que l’entitat hagués pogut satisfer als seus accionistes en els primers cinc anys fins a un màxim de 7 milions d’euros, i, de l’altra, el 50% d’una possible venda de Vall Banc fins a un màxim de 15 milions amb l’opció d’afegir-ne 7 més si no s’havien pagat dividends. Fins a la data cap d’aquestes dues variables s’ha donat.

Així, segons les explicacions d’Hinojosa, en total, i en el millor dels escenaris, l’AREB podria arribar a ingressar 29 milions per la venda de l’entitat al fons d’inversió nord-americà, una situació que ja no és possible ja que al màxim que pot aspirar ara l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries és a percebre 25 milions.

D’altra banda, en relació al traspàs de clients de BPA a Vall Banc, Hinojosa va explicar que en les vuit resolucions que s’han fet fins ara s’han passat a la nova entitat un total de 27.915 clients, el que equival al 95,6% dels clients que tenia BPA en el moment de la seva intervenció, amb un saldo global de 3.906 milions d’euros, el 73,72% del que hi havia a l’entitat. Responent a preguntes dels parlamentaris, el president de l’AREB va explicar que no hi ha una data fixada per culminar aquest procés ja que “qualsevol client que en qualsevol moment pugui justificar l’origen dels fons pot ser traspassat”. Per contra, aquells comptes ja clarament no traspassables per la seva vinculació a possibles situacions de blanqueig de capitals es van comunicant a les autoritats pertinents.

Finalment, i en relació a les CoCos, Hinojosa va recordar que es van emetre per tal que Vall Banc pogués complir amb els requisits de solvència que exigeix la legislació vigent ja que “hi havia un desequilibri patrimonial” que no es va voler solucionar “amb l’aportació del sector públic”. Així, Hinojosa va detallar que aquest instrument va anar perdent valor per la combinació de tres factors com són l’entrada en vigor de disposicions de l’Acord Monetari, que augmentaven les exigències de capital als bancs, l’evolució del tipus d’interès i el fet que la pròpia entitat emissora no pagava cupons. Per tot plegat, el febrer passat l’AREB va acceptar l’oferta de compra de les CoCos feta per J.C. Flowers el desembre del 2017 i les va vendre per 12,8 milions d’euros.

López retreu a Hinojosa el poc respecte al parlament

El conseller general del PS Pere López va aprofitar la presència del president de l’AREB a la comissió per retreure-li “el poc respecte mostrat vers el Consell General” en no haver complert amb el reglament de la cambra i haver facilitat la informació sol·licitada en una demanda. Albert Hinojosa va respondre a López que des de l’AREB “s’entén que sí s’ha seguit el reglament del Consell General” i el va instar a passar “quan vulgui” per la seu de l’organisme per consultar la informació demanada, que són “dos armaris de documents perquè gairebé ens ha demanat tota la comptabilitat des de la creació de l’AREB”.

AREB
ingressa
Vall Banc
renda variable

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

O sigui, que al final si que hi ha hagut un regal a JCFlowers?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte