Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de dilluns entre l’executiu i els representants dels sindicats de l’Administració.
Un moment de la reunió de dilluns entre l’executiu i els representants dels sindicats de l’Administració.

L’associació de bombers nega que hi hagi acord sobre serveis mínims


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) va sortir al pas ahir de les manifestacions de la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, que dimarts va assegurar que tenia constància que en el cas dels bombers hi havia ja un document de serveis mínims pactat entre la direcció del cos i el sindicat, i va negar que s’hagués acordat absolutament res.
El president de l’ABA, Joan Torra, que va lamentar que, per l’executiu, “parlar d’una cosa sigui pactar”, va confirmar que  sí que se’ls havia fet arribar un document de proposta de serveis mínims des de la direcció, però va insistir que “ni s’ha signat ni es signarà”.
En aquest sentit, el dirigent de l’ABA, que va criticar que se segueixi el mateix procediment emprat amb la llei de la funció pública i que es posi damunt la taula un text ja fet perquè se signi, va explicar que no discutiran els serveis mínims proposats, ja que “entenem que han de ser aquests”, però va recordar que equivalen a la plantilla que ja treballa habitualment un dia qualsevol, de manera que cap efectiu del cos podrà fer vaga.
Així, Torra, que va negar també que des del sindicat s’haguessin fet aportacions al document més enllà de corregir algun error i clarificar algun redactat perquè “s’entengués millor”, va incidir en la contradicció que hi haurà si els serveis mínims proposats són els que s’acabin portant a terme, ja que “tindrem un dret reconegut per la Constitució, però que no podrem exercir”.
En aquesta línia, el president de l’ABA va recordar que el primer esborrany que es va fer de la llei de bombers, igual que en altres cossos especials, prohibia la possibilitat de fer vaga en considerar que el cos presta un servei essencial, una prohibició que finalment es va eliminar, ja que no es va voler “compensar” la pèrdua d’aquest dret de cap altra manera.
Per això, i “si es va acceptar” que els bombers poguessin fer vaga, Torra va insistir que s’ha de respectar aquest dret i permetre que s’exerceixi, i va reiterar l’advertència que, tal com s’ha fet en altres ocasions, si es vulnera, es portarà aquesta vulneració al Tribunal Constitucional.
Concretament, la proposta de serveis mínims, que la direcció ha fet arribar als dos sindicats del cos (ABA i A-118), preveu que al parc central hi hagi d’haver un oficial cap de guàrdia, dos sotsoficials cap de sortida, set bombers –entre els quals, dos del GRIM– i un efectiu del GRC localitzable.
En el cas del parc del Pas de la Casa, els serveis mínims requeririen la presència d’un sotsoficial cap de sortida i tres bombers, que poden ser dos en períodes considerats de temporada baixa. Els efectius mínims de guàrdia per als parcs de la Massana i Canillo poden estar  integrats per un sotsoficial cap de sortida i dos bombers.
Així mateix, la proposta de serveis mínims preveu un efectiu assignat a tasques de logística i manteniment, dos administratius i dos operaris o tècnics del control central operatiu per a cadascun dels torns.
A més, el document, que estableix que tant la direcció com els representants de les associacions de bombers “garantiran el funcionament i la resposta eficient en les sortides que es produeixin per serveis d’urgències i emergències”, estipula que no es prestarà cap servei de caire no urgent o relatiu a l’àmbit de la gestió administrativa i que sigui ajornable.
Tampoc es portaran a terme ni s’impartiran accions formatives, a la vegada que les accions de formació continuada programades es traslladarien a una altra data, tot i que sí que es permetria realitzar les que estiguessin programades i es portessin a terme fora d’Andorra.
També es preveu la suspensió d’entrenaments, pràctiques i reciclatges dels grups especials que hi hagués previstos, així com la suspensió de les activitats emmarcades en la programació diària de la guàrdia, com ara la pràctica o la neteja setmanal, accions que també es traslladarien de dia.

associació de bombers
acord
serveis mínims
vaga
nega

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte