Diari digital d'Andorra Bondia
L’associació de pagesos reclama mantenir “íntegre” l’acord duaner
L’associació de pagesos reclama mantenir “íntegre” l’acord duaner

L’associació de pagesos reclama mantenir “íntegre” l’acord duaner


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) veu amb preocupació l’impacte que pot acabar tenint l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) en el sector agrari. Aquest neguit sorgeix de les paraules pronunciades pel cap negociador de la UE, Thomas Mayr-Harting, en la seva visita al Principat, de les quals es desprèn que el país no podrà limitar per sempre la lliure circulació de mercaderies, de persones, de serveis i de capitals. Des de l’APRA, però, es va posar en relleu que l’acord duaner és “vital per al sector” i per això reclama que es mantingui “íntegre”, ja que és un acord que funciona. Així, es va alertar que “hi ha en joc les nostres explotacions, el conjunt del sector agrari i l’economia del país”.

Segons es va assenyalar des de l’entitat, les oportunitats que pot representar la Unió Europea per a l’agricultura i la ramaderia andorranes són molt limitades i seran nul·les sense el manteniment de l’acord duaner. En aquest sentit, l’associació va remarcar que la capacitat de producció del sector agrari està molt condicionada per l’extrema climatologia i la complexa geografia del país, un fet que només permet parcel·les de petites dimensions amb forts pendents en la majoria dels casos. Aquests aspectes, remarca, restringeixen els cultius susceptibles de ser-hi produïts i eleven els costos de producció dels que són viables, cosa que fa que es redueixi significativament la capacitat competitiva dels productes finals i, per tant, es penalitza la seva comercialització. 

Davant d’aquest context, des de l’APRA es va recordar que el producte agrícola per excel·lència és el tabac, un fet que és fruit d’“unes circumstàncies històriques concretes que es remunten a centenars d’anys” i que el 1990 van portar a la signatura d’un acord d’unió duanera, que l’Associació de Pagesos considera “un dret adquirit i vital per al sector”. Així, remarquen que el cultiu del tabac és “la base de l’economia agrària” i “de tot el sector primari”. A més a més s’insisteix que la importància d’aquest producte “no s’esgota aquí”, ja que ha esdevingut “base de l’economia general del país” perquè “és el sector que més ha aportat i aporta al pressupost de l’Estat i, per tant, al seu desenvolupament i creixement”.

És per tots aquests motius que l’Associació de Pagesos assegura que “només” pot estar a favor d’un acord d’associació “si es garanteix el manteniment de l’acord duaner vigent”. A banda, l’entitat reclama més informació per part del Govern ja que des de l’executiu sempre s’ha defensat que es podrien mantenir les especificitats però ara sembla que l’escenari ha canviat, indiquen. Per això es remarca que “l’associació, que aglutina la pràctica totalitat dels agricultors i ramaders del país, vol creure que ens dirigeixen en aquesta aventura grans professionals, però necessita que s’expliquin aquests aspectes molt millor del que s’ha fet fins ara”.

La fi del sector

Diversos agricultors i membres de l’entitat consultats per aquest rotatiu van coincidir a assenyalar que la fi de l’acord duaner representarà la fi del sector agrari. Un d’ells remarca que les explotacions del país són “molt  petites” i “s’aguanten gràcies al tabac”. Per això alerta que “si això se’n va en orris, l’agricultura també”, i va afegir que l’única sortida serà viure de subvencions, una opció que rebutja de ple. Recorda que la gran majoria dels pagesos conreen tabac i considera que amb l’acord d’associació hi tenen “més a perdre que a guanyar”. Al mateix temps es mostra molt crític amb la manca d’informació per part del Govern, que critica que ho porta “d’amagat”. “Asseguren que anirà bé i els que cascarem serem nosaltres”, conclou.

Per altra banda, un altre agricultor consultat assenyala que pot mantenir les quatre eugues que té gràcies al tabac, al mateix temps que recorda que el 30% dels ingressos de l’Estat provenen d’aquest concepte, un aspecte subratllat per un tercer pagès, que apunta que “això voldrà dir que haurem de pagar més impostos”. Aquest agricultor remarca que “tant l’Estat com l’agricultura viuen d’això”, i per tant avisa que la fi de l’acord duaner tindria un “impacte tan fort que desapareixeria l’agricultura” ja que “les vaques tota la vida han menjat tabac”. Considera que l’acord d’associació no obrirà cap porta per al sector sinó que en tancarà i argumenta que l’única sortida serà la concessió d’ajudes, tot i que indica que és un aspecte que “s’haurà de veure”. Per l’agricultor, el primer que caldria saber és si la població vol formar part de la Unió Europea o no, al mateix temps que lamenta la “poca informació” que dóna el Govern, que “no sabem si és la que és o si el que pretén és quedar bé”. A l’últim es va mostrar convençut que si el sector pogués intervenir a les reunions amb Brussel·les la situació seria diferent.

 

Andorra
acord
associació
unió
europea
ue
duaner
agricultura
pagesos
tabac

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sinò es manté l'acord duaner ja estem be com estem ara....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte