Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Jover en la roda de premsa posterior al consell de ministres d’ahir.
El ministre Jover en la roda de premsa posterior al consell de ministres d’ahir.

L’auditoria externa a la presó es farà durant el mes de febrer


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

L’auditoria externa que el Govern ha encarregat per complementar l’informe intern elaborat arran de la fuga d’un pres del centre penitenciari es farà durant el mes de febrer. Així ho va confirmar ahir el ministre portaveu, Èric Jover, que va indicar que la investigació externa, “més enllà de la fugida puntual, servirà per fer una revisió del centre, dels processos associats amb el centre penitenciari perquè no ens tornem a trobar amb situacions com aquesta”.
Cal recordar que l’auditoria interna ha derivat en l’obertura de tres expedients disciplinaris a agents de la presó, perquè com va recordar el ministre “presumiblement hi ha professionals que no van realitzar suficientment bé la seva tasca”. Amb tot, escudant-se en el fet que el procés es troba en fase d’instrucció, Jover va evitar pronunciar-se sobre els elements concrets que s’haurien detectat o les conductes que comportarien sanció. “No hi vull entrar perquè són indicis, està en fase d’instrucció i encara s’ha de confirmar”.
No obstant això, va apuntar que és possible que durant aquesta fase d’instrucció puguin aparèixer “noves informacions o més detalls que puguin continuar engreixant la feina de l’auditoria interna”. Igualment, va assegurar que en el moment de dur a terme l’auditoria externa, es faran arribar als responsables de l’estudi “els elements associats amb la fugida que s’han documentat”.
Com és habitual en aquests casos, un cop acabada la fase d’instrucció, els funcionaris afectats podran presentar les seves al·legacions.

Jaume Serra
D’altra banda, el ministre portaveu va defensar l’actuació de l’ambaixador a Alemanya i secretari general de DA, Jaume Serra, després de la polèmica generada per un article d’opinió publicat en un mitjà del país  en el qual comparava un suposat pacte entre Terceravia i el PS, amb el pacte que van signar dues forces antagòniques el 1939: el règim nazi i la Unió Soviètica (pacte Ribbentropp-Molotov). Des de Terceravia s’ha demanat la destitució de Serra i el PS ha plantejat una pregunta parlamentària interpel·lant el Govern sobre si té la intenció de prendre alguna mesura al respecte. Per les paraules d’Eric Jover, però, va quedar clar que l’executiu no considera que s’hagi de fer cap moviment. Primer de tot perquè considera que queda clar que escriu l’article com a secretari general del partit i no com a ambaixador, i en segon lloc, perquè va assegurar que “en cap cas es comparen forces polítiques d’Andorra amb el nazisme o l’estalinisme”. Segons el portaveu del Govern, només s’utilitza l’element històric per preguntar-se si les dues formacions haurien traçat una estratègia conjunta “per obtenir un resultat electoral”.

Recusació
Per últim, Jover va declinar posicionar-se sobre la recusació presentada contra el jutge andorrà al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg, Pere Pastor, per ser parella de la ministra Sílvia Calvó. Tot i així, sí que va exposar que considera que “s’està trivialitzant” la figura de la recusació i que la freqüència amb què s’utilitza actualment “no és ni el que era habitual ni el que hauria de ser habitual”. Malgrat tot, va deixar clar que no és competència del Govern decidir si s’han d’introduir modificacions legislatives que afectin aquesta qüestió. Sí que va remarcar, però, que és una figura “necessària” perquè “aporta garanties”. 

auditoria
externa
presó
més
febrer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte