Diari digital d'Andorra Bondia
L’augment de la cotització allarga cinc anys la fi del fons de reserva
L’augment de la cotització allarga cinc anys la fi del fons de reserva

L’augment de la cotització allarga cinc anys la fi del fons de reserva


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’increment de dos punts de les cotitzacions, en vigor des d’aquest mes d’abril, permetrà allargar cinc anys la fi de les reserves del fons de jubilació, malgrat que l’augment de les cotitzacions haurà de continuar “tant sí com no” si es vol disposar d’un sistema garantit a trenta anys vista.
Així ho va explicar ahir el president de la comissió gestora del fons de jubilació, Josep Delgado, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost, en què, acompanyat del president de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Joan Miquel Rascagneres, va explicar el funcionament del fons, creat l’any passat.
Delgado, que va advertir però que es tracta d’estimacions ja que l’actualització de l’estudi actuarial no estarà enllestida fins a la tardor, va explicar que seria l’any 2021 quan el sistema de pensions entraria en situació de dèficit, el 2017 si no s’ha­gués incrementat la cotització, i que el fons de reserva, que a final de l’any passat era de 1.094 milions d’euros, s’esgotaria cap a l’any 2033.
En aquest sentit, el president de la CASS, a “títol personal”, va incidir en el problema dels punts adquirits, que ja suposen uns compromisos de 4.000 milions d’euros.
Per això, Delgado, que preguntat sobre la possibilitat d’allargar l’edat de jubilació va assegurar que es tractava d’una mesura “amb molt poca incidència”, va insistir en la necessitat de continuar incrementant les cotitzacions o plantejar-se mesures com canviar el valor dels punts, opció de la qual no és partidari perquè tindrà una incidència negativa en les pensions, especialment en aquelles més baixes si s’aplica de forma generalitzada, tot i que molt probablement tocarà acabar fent-ho.
Tot i això, i a la preocupació mostrada pels integrants de la comissió sobre la viabilitat futura del sistema de pensions, Rascagneres va destacar que no es tracta d’una única mesura sinó d’un conjunt d’aquestes el que garantirà el sistema, i va recordar que seran els parlamentaris a qui tocarà decidir quines de les mesures que es puguin proposar en l’estudi actuarial tocarà tirar endavant.
Precisament, al final de la comissió la consellera general de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, es va mostrar partidària de buscar mesures alternatives a les impositives, com seria “treballar per incrementar el nombre de treballadors que generen ingressos per al fons”.
D’altra banda, Rascagneres i Delgado van explicar als consellers la millora que ha comportat la Llei del Fons de Reserva de la Jubilació, ja que “s’ha guanyat en transparència, independència i professionalització”, fet que al seu entendre ha de ser positiu per als beneficiaris d’aquests fons.
En aquest sentit, Delgado va explicar que el mandat de gestió, que a proposta de la comissió gestora del fons aprova el consell d’administració d’aquest, “va més enllà de les limitacions que estableix la llei” a l’hora de determinar en què s’inverteixen els diners. En aquesta línia, Delgado va destacar la “prudència de les inversions”, amb una clara aposta pels actius monetaris i la renda fixa, i buscant una gran diversificació per mirar de compensar oscil·lacions negatives d’algun dels actius, sempre amb l’objectiu, com marca la llei, d’obtenir una rendibilitat superior 
a l’IPC.
Així mateix, el president de la comissió gestora va explicar que, tenint en compte la situació de tipus d’interès baixos, es busquen també altres actius, i va posar l’exemple de la inversió de 2 milions d’euros que s’ha fet en un fons darrere el qual hi ha la concessió de microcrèdits perquè ciutadans de determinats països puguin tirar endavant un negoci.

Convenciment de recuperar els 60 milions de BPA

Davant els dubtes sorgits, el president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació, Josep Delgado, va aprofitar la seva compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost per deixar clar que entre les inversions del fons “no hi ha preferents ni accions de Banca Privada d’Andorra”, motiu pel qual no cal preocupar-se per cap “pèrdua de valor”.
En aquest sentit, Delgado va recordar que el Fons de Reserva de Jubilació disposa de 59,9 milions d’euros a BPA, 43,3 dels quals en valors i 15,6 en efectiu, i es va mostrar convençut que “es podrà recuperar la totalitat d’aquests diners”.

Pere López retreu als responsables de la CASS i el fons la manca de transparència

El conseller general del Partit Socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, va aprofitar la compareixença per retreure a Rascagneres i Delgado que en la seva exposició parlessin de transparència quan no s’ha respost a les demandes d’informació relatives a les pèrdues que va registrar el fons de reserva el segon i tercer trimestre de l’any passat i a la petició de dades sobre l’estructuració de la cartera d’inversions. 
Delgado i Rascagneres, que van mostrar el seu disgust pel fet que el parlamentari del PS hagués afirmat que des de la CASS es volia amagar informació, van assegurar que sí que s’havia donat resposta a les demandes d’informació, tot i admetre que potser no amb el nivell de concreció que demanava López.
Així mateix, el conseller general del PS va insistir també a posar de manifest les “elevades” comissions de gestió que es paguen, crítiques compartides pels parlamentaris de Socialdemocràcia i Progrés, que ja van presentar una esmena en aquest sentit quan es va votar el pressupost del Fons de Reserva de Jubilació, i va instar Delgado a treballar per aconseguir millorar-les.
D’altra banda, López va expressar la seva preocupació pel fet que “els màxims responsables del fons no estiguin complint la llei”. En aquest sentit, el president del grup mixt va recordar que la llei preveu que s’hagi de presentar un informe anual sobre el Fons de Reserva de Jubilació i que es faci durant el primer trimestre de l’exercici següent, així com que es comparegui davant la comissió legislativa per exposar aquest informe.
Rascagneres va respondre a López que les disposicions de l’article 37 de la llei s’han d’aplicar sobre un exercici complet, fet que no s’ha donat ja que el fons de reserva no va ser operatiu des de l’inici del 2015. Així mateix, Rascagneres va indicar que tampoc s’ha pogut fer ja que fins al mes passat no es va acabar el traspàs d’actius de la CASS al fons.

 

fons reserva jubilació
Josep Delgado
Joan Miquel Rascagneres
cass
cotització
cotitzacions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte