Diari digital d'Andorra Bondia
La Constitució “reconeix el dret a la vida i la protegeix plenament en les seves diferents fases”.
La Constitució “reconeix el dret a la vida i la protegeix plenament en les seves diferents fases”.

L’avortament distingit per fases no contravindria la protecció de la vida


Escrit per: 
E. A. A. / FOTO: Màximus

Les diferents fases de la vida abans del naixement poden donar lloc a diferents tipus de protecció sense que per això s’estigui contravenint l’article 8.1 de la Constitució del Principat d’Andorra que, recordem-ho, “reconeix el dret a la vida i la protegeix plenament en les seves diferents fases”. Bàsicament perquè aquesta protecció “plena” podria tenir un contingut diferent en funció de si el “nasciturus” (aquell que ha de néixer) es troba en fase embrionària sense activitat cerebral, entre les 10 i les 14 setmanes de gestació, o bé en fase fetal, de manera que “els interessos a protegir en la primera fase podrien cedir a d’altres interessos dignes també de ser protegits com la vida de la pròpia mare o la viabilitat mateixa del fill”. Així ho recull el dictamen signat pels advocats Tomàs Gui Mori i Manuel M. Pujadas al qual ha tingut accés el BonDia i que, en la seva conclusió final, considera que “és plenament assumible pel cap de l’Estat una solució que permeti la interrupció voluntària de l’embaràs protegint plenament la vida en les seves diferents fases (article 8.1 de la Constitució) mitjançant una normativa que protegeixi els nascituri en la seva fase prenatal, diferenciant la fase embrionària de l’òvul fecundat encara no nidat de la situació vital derivada de la nidació o implantació d’òvul, amb activitat cerebral i sistema cortical (...)”. És més, el desenvolupament d’aquesta normativa es podria fer “sense que sigui necessària cap reforma constitucional”.

Vist així, el dictamen que aquests dies ha estat objecte d’especulacions obre la porta a regular la interrupció voluntària de l’embaràs. Ara bé, Gui Mori i Pujadas són molt conscients en tot moment de les implicacions institucionals que té aquesta qüestió: “l’adopció d’una o altra decisió sobre la interrupció voluntària de l’embaràs podria afectar el Coprincipat, el cap de l’Estat del qual, com és sabut, és compost de forma conjunta i indivisa pels dos coprínceps, si tenim en compte les manifestacions públiques del copríncep mitrat i fins i tot del Papa actual en aquesta delicada matèria”. És per aquest motiu, així com per la sensibilitat social, que els juristes pretenen que el seu dictamen contribueixi a “refredar i juridificar el debat”. De fet, la seva voluntat és “asserenar i equilibrar, enfocant de forma realista un problema greu però que, com tots els problemes humans, poden tenir solucions de compromís amb bases sòlides que fonamentin futures propostes normatives acceptades i fins i tot desitjades per una gran majoria dels andorrans i andorranes”. En aquest punt alerten que “un excés de subjectivisme mai no és bo en la solució dels temes conflictius”.

Per tot plegat, després d’advocar per una solució que faci compatible l’avortament amb la protecció de la vida, decideixen excedir-se de la seva “competència com a juristes” i fan un seguit de suggeriments perquè es pugui avançar en aquesta qüestió, tot reprenent l’experiència del procés constituent: actuar amb “unitat, discreció i prudència temporal”, és a dir, amb ritmes “lents i controlats”.  I també, és clar, tenint en compte “l’examen de la posició del cap de l’Estat compost per ambdós coprínceps”.

La solució final proposada per Gui Mori i Pujadas és una “regulació jurídica i institucional de protecció del dret a la vida i del dret a la lliure maternitat de la dona”. En aquest sentit, més enllà de constatar que “hi ha moltes formes de vida i, sobretot, a les seves fases inicials” i que “hi ha també molts interessos que poden ser contraposats però que hem de procurar que siguin raonablement compatibles i simultàniament protegits”, el document que signen recull altres punts igualment interessants: la informació de la ciutadania, la protecció de les dones que puguin tenir més problemes en l’assumpció de la maternitat per falta de formació, maduresa, mitjans o suport familiar i el foment de l’acolliment i l’adopció, entre altres. 

Pregunta del PS

El dictamen de Gui Mori i Pujadas, que el cap de Govern, Xavier Espot, ha insistit en diverses ocasions que és simplement una opinió jurídica com n’hi podria haver d’altres i en sentits fins i tot oposats, segueix portant cua a nivell parlamentari. Ahir mateix, la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar va entrar a Sindicatura una demanda d’informació per saber qui va ser “l’ordenant” del referit informe, amb l’objectiu últim de saber si l’encàrrec compleix amb les disposicions de la Llei general de les finances públiques.

ELS PUNTS:

“El principi fonamental és la protecció total de la vida. Però hi ha moltes formes de vida i, sobretot, a les seves fases inicials prenatals”.

 “Hi ha també molts interessos que poden ser contraposats però que hem de procurar que siguin raonablement compatibles i simultàniament protegits”.

“La protecció de la vida ha de dur el reconeixement de la maternitat lliure i responsable i el foment d’allò que pugui reduir o evitar l’avortament”.

“El dret a la mare a assumir voluntàriament la seva maternitat ha d’estar protegit i s’ha de protegir les que tinguin més problemes per falta de formació, maduresa, mitjans o suport social o familiar”.

“S’han de fomentar l’acolliment i l’adopció, per assumir i canalitzar la preocupació i responsabilitat de la societat en la solució del problema”.

“La protecció dels drets humans individuals ha de ser compatible amb la dels drets col·lectius. La solució no és fàcil, però sí que és possible”.

 

avortament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte