Diari digital d'Andorra Bondia
Macron saluda els ciutadans que l'havien anat a rebre als carrers d'Ordino.
Macron saluda els ciutadans que l'havien anat a rebre als carrers d'Ordino.

L'avortament, qüestió interna que han de decidir els andorrans, diu Macron


Escrit per: 
Agències

D'aquesta manera, va manifestar que el Govern, "sobre la base dels compromisos que ha pres davant el poble", que es va "expressar" en les passades eleccions, pot "treballar" sobre aquesta temàtica. En aquest sentit, va recordar que aquest tema va ser objecte de debat durant la campanya electoral. El govern francès, va afegir, continuarà "acollint" als hospitals del país "les situacions que ho necessitin".

Amb aquestes paraules va deixar en mans d'Andorra decidir sobre aquesta temàtica, defensant que la Constitució va ser votada el 1993 i que li consta que és "respectada". Malgrat tot, va començar la seva resposta manifestant que "pensa" en les dones que viuen aquesta situació "amb molta consideració", remarcant que està molt "lligat" a les institucions i que és a Andorra en tant que copríncep, sent el seu paper el de vetllar per la independència del país.

A més, va refermar el seu suport a Andorra en els seus reptes de futur i va destacar el fet que s’hagi fet un pas cap a la “modernitat” tot preservant les “tradicions”. També va manifestar que exerceix el càrrec de copríncep des de la “humilitat” i sent conscient de les arrels històriques de la figura. També va insistir que Andorra ha de defensar les seves especificitats en aquest camí cap a Europa en el qual, va dir, ell no ha d'"immiscir-se", més enllà del seu suport.

Aquestes manifestacions les va fer durant la visita de divendres ales parròquies. El fet que gairebé portés una hora de retard sobre l’horari previst no va impedir que el copríncep s’aturés a saludar les persones que l’esperaven al carrer Major d’Ordino, en el recorregut entre la Casa d’Areny Plandolit, ,on va dinar, i el comú.

Com a la resta de parròquies, se l’ha pogut veure signant autògrafs i fent-se fins i tot fotografies amb els grups d’estudiants que cridaven “benvingut, senyor Macron”. Un cop dins del comú, el van rebre els membres de la corporació comunal, els antics cònsols de la parròquia i els membres dels quarts. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, va esmentar les relacions entre Ordino i França en aspectes com el parc de les tres nacions i el fet que s’hagi tingut assessorament francès per al projecte de candidatura perquè la Unesco declari Ordino com a reserva de la biosfera. Al seu torn, Macron va manifestar que està “molt tocat” per l’acollida que estava rebent al país, que havia vist una joventut dinàmica i també va refermar l’aposta per l’ensenyament francès. També va destacar la importància de les col·laboracions que Mortés havia comentat.

Des d'Ordino es va dirigir cap a la Massana, on les salutacions als ciutadans van ser més ràpides. Durant aquesta visita es va veure també un Macron molt proper i fins i tot el cònsol major, David Baró, va haver de fer de fotògraf per a una instantània del copríncep amb una veïna. Baró va esmentar els atractius de la parròquia, entre els quals l'esquí, evidentment, mentre que el copríncep es va tornar a referir als vincles entre Andorra i França.

En arribar a Escaldes també eren moltes les persones que l'esperaven tot i que la visita ja s'havia fet fora de l'horari escolar. Ja a l'interior de la casa comuna, va saludar els antics cònsols, entre els quals el també excap de Govern, Toni Martí. En el discurs, la cònsol Trini Marín li va recordar que Escaldes és la més jove de les parròquies i entre els atractius en va destacar Caldea. Pel que fa al copríncep, va fer esment a la joventut de la parròquia i que s'hagi preservat el patrimoni natural (exemplificat en la vall del Madriu-Perafita-Claror), tot i el desenvolupament econòmic, termal i comercial.

Per últim, durant la visita a Andorra la Vella es van reproduir les mateixes imatges d'un Macron molt pròxim als ciutadans. La cònsol major, Conxita Marsol, li va recordar que és una capital, tot i que petita, "cosmopolita i europea", i va reivindicar el treball que s'està fent per ser una parròquia "sostenible". També li va recordar que és important que sigui a Andorra, ja que el país està immers en les negociacions amb la UE i cal el suport del copríncep. Per acabar aquesta visita als comuns, Macron va fer referència a la història i al desenvolupament del turisme i el comerç i va destacar que l'acord d'associació és "una oportunitat".

Andorra
Ordino
coprincep
Macron
visita
avortament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte