Diari digital d'Andorra Bondia
LdA d’Escaldes-Engordany exigeix la dimissió immediata del cònsol menor
LdA d’Escaldes-Engordany exigeix la dimissió immediata del cònsol menor

LdA d’Escaldes-Engordany exigeix la dimissió immediata del cònsol menor


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El comitè parroquial d’Escaldes-Engordany de Liberals d’Andorra (LdA) va exigir ahir la dimissió “immediata i irrevocable” del cònsol menor escaldenc, Marc Calvet, després de tenir coneixement que fa gairebé un any que està processat i en llibertat provisional per un presumpte delicte major de calúmnia i dos delictes menors d’injúria i difamació, per haver publicat presumptament uns comentaris contra un empresari de la parròquia en un mitjà digital. 
Així ho va explicar la formació en un comunicat, en què considera que “presumptament” el cònsol no té “els valors morals ni ètics per merèixer exercir un càrrec públic”. La formació justifica el seu posicionament per les mateixes raons que el Govern de Demòcrates per Andorra va expressar i que van ser “ratificades posteriorment” pel portaveu oficial de l’executiu, fa unes setmanes, en el sentit de considerar que quan es decreta el processament d’una autoritat és quan aquesta hauria de dimitir de manera immediata. 
Des del comitè escaldenc d’LdA s’assegura que “els drets a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge són drets fonamentals protegits per la Constitució i, en conseqüència, cap autoritat pública pot ocupar legítimament el seu càrrec estant encausada i processada per haver infringit suposadament els drets fonamentals que protegeix la nostra Carta Magna”.
Per tot plegat, els liberals d’Escaldes-Engordany sol·liciten “la dimissió voluntària, immediata i irrevocable de Calvet”, un fet que evitaria “la possibilitat que una autoritat andorrana sigui condemnada pel Tribunal de Corts. A més, i per avançar-se a la possibilitat que el cònsol menor no renunciï al seu càrrec, LdA reclama a l’executiva nacional de Demòcrates per Andorra, l’òrgan màxim del partit, i al consell del Comú d’Escaldes-Engordany que exigeixin de manera immediata “la seva dimissió irrevocable”.
La batlle Azahara Cascales va dictar el 29 de febrer del 2016 un aute de processament contra Marc Calvet com a suposat autor d’un delicte major de calúmnies propagades amb publicitat i d’uns presumptes delictes menors de difamació i injúries, i en va decretar la llibertat provisional a l’espera de judici, arran d’una querella criminal interposada per l’empresari Ramon Canut pels suposats delictes. 
Segons s’afirma en l’aute de processament, en què la batlle declara també la responsabilitat civil de Calvet, “el resultat de les diligències sumarials és suficient per creure responsable penalment” dels fets denunciats el cònsol menor. Tot i això, el ministeri fiscal, en un escrit del 13 de juliol passat, va sol·licitar el sobreseïment provisional de les actuacions en considerar que “del conjunt de les actuacions practicades es fa inviable poder determinar l’autoria dels fets objecte de processament a una persona determinada”.
El Tribunal de Corts, en un aute signat pel magistrat Josep Maria Pijuan el 30 de setembre passat, desestima la petició de sobreseïment provisional de les actuacions demanat pel ministeri fiscal i ordena la celebració del judici oral, per al qual encara no hi ha una data fixada.

 

Calvet posa el càrrec a disposició però la majoria i el partit li demanen que continuï

“El senyor Marc Calvet ha posat el càrrec a disposició i la majoria comunal i també el partit li han reiterat el seu suport i li han demanat que continuï.” Així ho va explicar ahir la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, que, acompanyada pel secretari general de Demòcrates per Andorra, Èric Jover, va reiterar la seva confiança en “la innocència” del cònsol menor i va recordar que “la querella d’un ciutadà d’Escaldes-Engordany contra Calvet no té res a veure amb la tasca que desenvolupa com a cònsol menor els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia”.
Així mateix, Marín, que va recordar també que Calvet “va tornar a obtenir la confiança” dels ciutadans en els comicis del 2015, va explicar que el cònsol menor havia informat la majoria comunal en tot moment de la seva situació processal i aquesta li havia mostrat sempre la “total confiança”.
Per la seva part, Jover, que va remarcar la “curiositat” que el president del comitè liberal escaldenc, d’on ha sortit el comunicat, “sigui l’advocat que ha presentat una querella contra el ministre Jordi Cinca”, va assegurar que no estan “sorpresos” per la petició de la formació liberal, perquè “LdA ja ens té acostumats a aquesta deriva d’anar contra els nostres càrrecs electes per motius personals i no per qüestions de debat polític”. Jover, que es va mostrar convençut de la innocència de Calvet i va incidir que “és important la posició de la fiscalia, que va demanar el sobreseïment del cas”, va lamentar “la utilització política” d’aquests fets i va remarcar que als polítics “se’ns ha de jutjar per fets comprovats i sobretot per les nostres accions”. En aquest sentit, Jover va preguntar-se pel “mal a la democràcia” que poden fer comunicats com el d’LdA.

 

DA
Marc Calvet
LdA
Escaldes-Engordany
Trini Marin
Èric Jover
delicte
calúmnia
dimissió

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Potser hauria d'haver robat i així no passaria res!!! Quina barra!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte