Diari digital d'Andorra Bondia
LdA despenalitzaria l’avortament, però no qüestionaria el model d’Estat
LdA despenalitzaria l’avortament, però no qüestionaria el model d’Estat

LdA despenalitzaria l’avortament, però no qüestionaria el model d’Estat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“El grup liberal estaria d’acord a regular-ho absolutament tot,  ja que per això som liberals. Hi ha una demanda de la societat, una demanda del Consell d’Europa, però entenem que el model d’Estat és el que tenim i només per aquesta raó no cal posar-lo sobre la taula”. Així de contundent es va mostrar ahir la consellera general del grup parlamentari liberal Judith Pallarés, amb relació al darrer informe del comissari de Drets Humans del Consell d’Europa, que incideix novament en la necessitat de despenalitzar l’avortament.
Pallarés, que es va mostrar convençuda que aquesta recomanació “es tornarà a fer”, va recordar que, des de LdA, “sempre hem defensat que, si en algun moment hem de posar damunt la taula la qüestió del nostre model d’Estat, no  hauria de ser només per una qüestió com aquesta, sinó que n’hi hauria d’haver d’altres”.
A més a més, la parlamentària liberal, que va admetre que  novament “continuem repetint aquest tipus d’hipocresia social que es viu en aquest aspecte”, va incidir en el fet que no s’aborda aquest debat perquè “al final tots sabem que les dones d’Andorra no avorten a Andorra, però tenen llibertat per fer-ho a fora del país, tal com passa en casos d’altres tractaments mèdics”.
Per la seva banda, Socialdemocràcia i Progrés, en canvi, considera que el fet de no avançar en aquesta matèria i resignar-se a rebre de manera cíclica les recomanacions per part dels diferents organismes internacionals, respon a una qüestió de voluntat política i que, si es volgués, es podria despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics, com són els casos en què es veu amenaçada la vida de la mare, els casos de certes anomalies fetals i els casos en què l’embaràs hagi estat producte d’una violació o un incest.
En aquest sentit, el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, que va remarcar que cal decidir “si ens creiem el que diu la Constitució i que realment el poble és sobirà”, es va mostrar convençut que legislant únicament els tres supòsits citats “hi ha prou elements perquè el copríncep episcopal se senti còmode en l’estructura institucional del nostre país”.
Des del PS, la consellera general de la formació, Rosa Gili, considera també que hi hauria marge per despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics, i lamenta que “es continuï en aquesta situació”, tenint en compte que cada any es fan públiques les “xifres de dones d’Andorra que van a avortar fora”.
Finalment, des de l’executiu i aprofitant la seva compareixença setmanal posterior al consell de ministres, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va recordar que les restriccions que hi ha al país en aquesta qüestió responen a l’estructura institucional d’Andorra. Malgrat tot, el ministre va obrir la porta que, i sense deixar de perdre de vista la realitat institucional, es posi damunt la taula el debat dels tres supòsits amb totes les forces polítiques, “sense polemitzar i de forma constructiva”, per veure i analitzar “fins on es pot arribar en la línia que apunta el Consell d’Europa”.

Satisfacció per la decisió de l’Ecofin, tot i “els deures”

La consellera general de Liberals d’Andorra Judith Pallarés va mostrar ahir la satisfacció de la seva formació pel fet que l’Ecofin no hagi inclòs Andorra en la llista negra de paradisos fiscals, tot i que va recordar que “queden deures per fer” per poder sortir també de la llista grisa.
Pallarés, que va recordar que “la línia cap a la transparència i l’homologació es va iniciar fa temps”, considera que, amb aquesta decisió, “des de la UE es reconeix la feina que el Principat està fent”. Tot i això, la consellera general del grup liberal va remarcar que “s‘està fent a passos accelerats pel que pensem nosaltres que es pot assumir des del país”, malgrat insistir que cal “avançar una mica més” perquè el nom d’Andorra no figuri a cap llista. En aquesta línia, Pallarés va incidir en el fet que la situació del país, amb una llei entrada ja a tràmit per resoldre la qüestió, és millor que la d’altres jurisdiccions.

avortament
despenalitzaria
questionaria
model d'Estat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte