Diari digital d'Andorra Bondia
LdA esmena el text de la justícia per reforçar la separació de poders Jordi Gallardo Judith Pallarés
LdA esmena el text de la justícia per reforçar la separació de poders Jordi Gallardo Judith Pallarés

LdA esmena el text de la justícia per reforçar la separació de poders


Escrit per: 
M.S/Foto: Jonathan Gil

Amb la voluntat de reforçar la separació de poders, facilitar l’accés dels ciutadans a la justícia i a la vegada fer un pas més perquè aquesta sigui cada vegada millor i de més qualitat, el grup parlamentari liberal ha presentat fins a tretze esmenes al projecte de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de la justícia, del 3 de setembre de 1993, segons van explicar ahir el president suplent del grup, Jordi Gallardo, i la parlamentària de la formació Judith Pallarés.
Així, entre les esmenes presentades, en què es demana també que tots aquells articles relatius a les graelles salarials no rebin la consideració de qualificats, destaca l’encaminada a aconseguir que el fiscal general no formi part del procés de selecció dels batlles. En aquest sentit, Pallarés va precisar que no els sembla lògic que “el Ministeri Fiscal, que és un organisme independent encara que el fiscal general el nomeni el Govern, hagi de ser present en aquesta tria”.
Així mateix, LdA també proposa simplificar els motius pels quals hi ha d’haver l’excedència forçosa d’un batlle i proposen que sigui així “sempre que ocupi un càrrec públic”. A la vegada també es proposa precisar més els perfils de les persones que puguin formar part del Consell Superior de la Justícia i s’aposta perquè  siguin o hagin estat advocats, batlles, fiscals o magistrats, és a dir persones que ja provinguin del món de la justícia.
Una altra de les esmenes va encaminada a crear una nova secció dins l’organització de la justícia per poder disposar de la figura del batlle de família, que seria “una secció molt necessària a la vegada que ajudaria a alleugerir el volum de feina que ja hi ha la Batllia”.
Finalment, i en l’àmbit de facilitar l’accés dels ciutadans a la justícia, des de la formació liberal es proposa que hi hagi la possibilitat que en un procés obert l’advocat d’una de les parts pugui instar el tribunal que porta el cas a elevar-lo al Constitucional i que no sigui només una qüestió a cri­teri del tribunal com passa actu­alment.

 

Gallardo espera més explicacions de Cinca

El president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, espera noves explicacions del titular de Finances, Jordi Cinca, sobre la seva vinculació a l’afer dels papers de Panamà i la seva relació amb la societat panamenya Mariette Holdings Inc, i més després dels dubtes expressats des de l’executiva de la formació liberal. En aquest sentit, Gallardo, que va lamentar que “el que va ser un acte forçós de transparència hagi comportat que Andorra torni a estar a l’ull de l’huracà”, va avançar que si no tenen lloc aquestes explicacions es farà alguna pregunta de cara a la sessió de control de final de mes.

Pallarés aposta per aprofitar que la UE “està plena d’excepccions”

La parlamentària liberal Judith Pallarés va apostar ahir per mirar d’aprofitar que la Unió Europea (UE) “està plena d’excepcions” per aconseguir el millor acord d’associació possible per a Andorra. Pallarés va explicar que la formació, amb l’informe encarregat a un expert, intenta treballar en la qüestió des de diferents perspectives, que s’inclouran en un document que s’està elaborant, i va incidir que la mateixa negociació de la UE amb Andorra i altres petits estats ja “és en si mateixa una excepció”.
Interpel·lada novament sobre el pacte d’Estat per a la negociació de l’acord d’associació, la consellera general liberal, que va reiterar que no es pot parlar de pacte d’Estat “quan no hi ha una part d’aquest Estat”, va recordar que un pacte d’aquestes característiques no es pot fer de forma unilateral i que hi ha d’haver un treball previ en què cada part faci les seves aportacions i s’arribi a un acord. 
En aquest sentit, Pallarés va insistir que el pacte actual “ja està fet i ja s’està treballant”, i que “és un fet que els liberals no hi som i que, de moment, no hi serem”.
No obstant aquesta contundència, Pallarés va deixar clar que això no vol dir que la formació no esperi que “la negociació sigui el millor per a Andorra”. Així mateix, la parlamentària, que va recordar que l’executiu no els va fer arribar l’avaluació d’impacte del que podia suposar l’acord demanada, va destacar que des del grup “esperem aportar tot el que calgui en la comissió d’Exteriors”.

El finançament de les formacions, als tribunals

Tal com ja van anunciar el dia que van presentar el recurs de reposició, i tret de sorpresa de darrera hora ja que Liberals d’Andorra encara no ha recollit la resolució de l’executiu sobre el seu recurs, seran els tribunals els que s’hauran de pronunciar sobre com s’ha d’interpretar la Llei de finançament dels partits polítics, segons va confirmar ahir el president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que va afirmar que si el Govern, com suposen, rebutja el recurs es portarà la qüestió als tribunals.
I és que l’executiu ha optat per un únic pagament per a tota la legislatura, mentre que des de Liberals d’Andorra, que segueixen les recomanacions del Consell d’Europa en aquest sentit, es considera que s’han de separar les despeses de les formacions polítiques en les pròpiament electorals i en les de funcionament –entre les quals s’inclouria la del lloguer de la seu, per exemple–, i que aquestes últimes, per la seva pròpia naturalesa, tenen un caràcter anual.

esmenes
llei justícia
separació de poders
LdA
grup liberal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte