Diari digital d'Andorra Bondia
Ferran Costa, Jordi Gallardo i Judith Pallarés van presentar ahir les esmenes liberals a la proposició de llei de relacions laborals.
Ferran Costa, Jordi Gallardo i Judith Pallarés van presentar ahir les esmenes liberals a la proposició de llei de relacions laborals.

LdA incideix en la conciliació i vol sis mesos de baixa per maternitat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Facilitar més la conciliació de la vida familiar i laboral, ajustar el text a les demandes tant de les empreses com dels treballadors i a la realitat del mercat laboral del país i evitar que l’Estat sigui “massa intervencionista” són els tres grans objectius de les 55 esmenes que el grup parlamentari liberal ha presentat a la proposició de llei qualificada de relacions laborals. 
Així ho van explicar ahir els tres consellers generals liberals, Jordi Gallardo, Judith Pallarés i Ferran Costa, que van insistir en la necessitat que “més que córrer per tancar el text es faci una bona llei que doni resposta a les necessitats de treballadors i empresaris i que tingui una certa perdurabilitat i no s’hagi de canviar al cap de poc temps”.
Quant a la conciliació familiar i laboral, la formació proposa que la baixa per maternitat sigui de 26 setmanes –sis mesos– i no de 20 com preveu la proposició de llei. A més, segons va precisar Pallarés, que es va avançar al debat sobre el cost d’aquesta iniciativa, es planteja l’addició d’una disposició final al text i que encarregui al Govern que en el pressupost prevegi la partida corresponent per reembossar a la CASS l’increment que suposi l’ampliació dels períodes de descans per maternitat.
També, per afavorir la conciliació laboral i familiar, el grup liberal planteja la creació de dues noves modalitats de contracte laboral no previstes al text, com són el contracte de treball a distància i el contracte de treball per objectius o per productivitat, una tipologia de contractes a més que, segons Pallarés, podrien donar en certa manera resposta a la demanda d’Acció Feminista que el treballador o treballadora pugui tenir dret a una reducció de jornada en cas de tenir a càrrec fills menors de  12 anys.
Així mateix, Pallarés va assegurar que, amb aquests dos contractes, també s’aconseguiria reduir la bretxa salarial entre homes i dones, ja que “si es pagués per feina feta o objectius no tindria sentit que la mateixa feina no es pagués de la mateixa manera”.
També per evitar la diferència salarial, LdA proposa que el text estableixi la igualtat de remuneració per raó de gènere, amb l’obligació de l’empresari de pagar a homes i dones el mateix salari pel mateix tipus de feina.
D’altra banda, pel que fa a la representació dels treballadors en el si de l’empresa, LdA és partidari de mantenir i fomentar el desenvolupament del model unitari actual i evitar “la doble representativitat” que planteja el text de DA que, per Gallardo, no farà res més que “complicar encara més les relacions i incrementar els costos per a les empreses”. Així, el conseller general, que es va mostrar contrari a l’intervencionisme de l’Estat en el sentit “que pugui forçar” les eleccions dels representants d’empresa com preveu el text, va insistir en la defensa del “model unitari”, en què “serà la vinculació dels representants unitaris als sindicats el que permetrà l’acció sindical en el si de les empreses”, i va defensar la necessitat de potenciar els convenis col·lectius sectorials i els que es puguin assolir entre treballadors i empreses.
En altres esmenes, el grup liberal vol mantenir les dotze hores de descans actuals entre jornada laboral i jornada laboral, que el text rebaixa a onze, i proposa que els treballadors amb contractes a temps parcial puguin treballar fins a un 30% més de les hores estipulades en la seva jornada sense que es computin, a efectes salarials, com a hores extres. Així mateix, LdA defensa que un treballador, d’acord amb l’empresa, pugui treballar més enllà dels 65 anys però sense que això comporti una major despesa per la CASS.
Finalment, Costa va defensar la necessitat que el text reculli el dret dels treballadors a tenir accés a la formació continuada al si de les empreses, així com que les pràctiques formatives siguin en tots els casos remunerades”,  ja que, si no és així, es considera “que no hi ha contracte de treball” i que, per tant, s’haurien de regular en un altre marc.

LdA
conciliació
sis mesos
baixa
maternitat
incideix

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte