Diari digital d'Andorra Bondia
LdA manté que “l’opacitat de Cinca està malmetent la imatge del país”
LdA manté que “l’opacitat de Cinca està malmetent la imatge del país”

LdA manté que “l’opacitat de Cinca està malmetent la imatge del país”


Escrit per: 
Redacció / Foto: J. G.

Liberals d’Andorra (LdA) va carregar novament ahir contra el titular de Finances, Jordi Cinca, per la seva vinculació als papers de Panamà assegurant, en un comunicat, que “l’opacitat del ministre està malmetent la imatge del país cada dia que passa, per culpa de la nefasta gestió del seu afer, que no per tenir un origen pretèrit i un escenari passat deixa d’afectar el present d’Andorra i la nostra imatge de país”.

En aquest sentit, la formació “exigeix” al ministre que “expliqui tota la veritat i, en cas d’haver-hi faltat, que actuï en conseqüència d’acord amb les seves pròpies paraules”.

I és que davant de les diferents informacions aparegudes als mitjans de comunicació que vinculen Cinca amb diferents episodis relacionats amb els papers de Panamà i les explicacions donades pel ministre, “poc convincents i menys aclaridores” per LdA, la formació considera que “es mantenen, i fins i tot augmenten, els dubtes que planen sobre aquest afer i les seves múltiples i extenses ramificacions”.

Així, LdA manté que Cinca ha donat les explicacions que ha considerat oportunes però que ho ha fet “de forma esbiaixada i parcial” per tal d’“anar esquivant les seves responsabilitats com a persona pública i, per tant, com a garant no només de l’ètica, de la moral i de la bona praxi, sinó també de l’estètica política”. A més, continua el comunicat, les explicacions del ministre “es troben al límit de la veritat quan no de l’engany o la mentida”.
Per aquest motiu, des de Liberals d’Andorra es demana si la relació de Cinca amb l’empresa per a la qual treballava era simplement laboral, com va afirmar el titular de Finances, o anava més enllà i tenia un estatus o condició accionarial dins l’empresa en qüestió o dins d’algunes de “les seves branques societàries”, fet que consideren que mereix “una resposta del ministre”.

D’altra banda, LdA incideix que les preguntes i els dubtes s’estenen també “a altres àmbits d’activitats poc estètiques de l’ara ministre” i esmenta les informacions aparegudes en mitjans de premsa digitals espanyols –Ok Diario i Nacional.cat– en què s’explica que “Cinca va realitzar personalment tasques de transport de lingots d’or en brut, provinents de la Costa d’Ivori, entre Barcelona i Andorra”.

LdA destaca també les informacions de Cronicaglobal.com, que “fa un breu resum de les activitats de ‘l’empresa per a la qual treballava’ Cinca, i apunta a l’entramat societari que envoltava la dita firma, tant a Àfrica com a Sud-amèrica”.

En els dos casos, la formació considera que es tracta d’uns “episodis massa foscos i poc clars en tot aquest afer que, amanits amb la pobresa argumental de les explicacions del ministre fins ara, fan d’aquesta situació un moment inassumible per al país”.

És per tots aquests motius que des d’LdA es demana a Cinca “un acte de transparència absolut” de manera que “expliqui tota la veritat i d’un sol cop” d’aquest “afer al voltant de la seva persona i que afecta el país”. A més, LdA recorda que s’està parlant d’un ministre que “té atribucions en matèries tan sensibles i importants com les finances, el pressupost, els tributs i el joc, i de qui depèn també el màxim òrgan de la lluita contra el blanqueig i la corrupció, la Uifand, la base i els fonaments de tot Estat”.

Cinca i el joc polític

Per la seva part, el titular de Finances, que va insistir que no ha comès cap il·legalitat, va destacar que “ens trobem en la lectura d’un joc polític que no comparteixo” i va lamentar que alguns actuïn “per mimetisme a altres països del nostre entorn”.
En aquest sentit, el ministre, que va assegurar que no tindrà cap problema per tornar a explicar el que faci falta en la sessió de control a l’executiu del 28 d’abril, va incidir en les exageracions i barreja de fets en les informacions publicades en mitjans de premsa digitals, i va defensar la seva actuació en el marc de l’empresa per a la qual treballava.

 

liberals andorra
panamà

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte