Diari digital d'Andorra Bondia
LdA proposa afrontar el “debat real” sobre la sanitat i Álvarez ho accepta
LdA proposa afrontar el “debat real” sobre la sanitat i Álvarez ho accepta

LdA proposa afrontar el “debat real” sobre la sanitat i Álvarez ho accepta


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

En la primera intervenció després de l’exposició inicial del ministre de Salut, Carles Álvarez, totes les forces polítiques de l’oposició van coincidir a criticar “la inacció” de l’executiu demòcrata de cara a tirar endavant la reforma del sistema sanitari malgrat els reiterats anuncis que era una qüestió prioritària.
Liberals d’Andorra, el grup que va sol·licitar la celebració del debat monogràfic en matèria sanitària, va anar però més enllà de les crítiques i va qüestionar la voluntat real de l’executiu de tirar endavant aquesta reforma i va proposar al Govern “abordar el debat real” sobre el sistema sanitari, que no és altre que la sostenibilitat del model.
Així ho va plantejar al titular de Salut el conseller general i president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, que va retreure al cap de Govern la seva “habilitat” per no encarar aquesta qüestió i haver estat sis anys “fent creure que volen reformar la sanitat sense explicar mai com ho volen fer”.
En aquest sentit, Gallardo, que va remarcar els creixements rècords de les transferències corrents que el Govern fa a CASS i SAAS per fer front a les despeses, va instar l’executiu a anar més enllà d’un ajustament de la despesa mitjançant una gestió més acurada, “que s’ha de fer”, i a obrir debats que fins ara s’han volgut obviar com són l’anàlisi de les cobertures que ofereix el sistema sanitari, si s’han de mantenir i quines s’han de mantenir o si per fer-ho cal apujar les cotitzacions o, en canvi, fixar un nivell de cobertures assumible en funció dels ingressos de la CASS i per a les que no quedin cobertes que els usuaris recorrin a una cobertura privada.
Per afrontar però aquest debat, Gallardo va posar dues condicions a l’executiu. D’una banda, consensuar de cara al pressupost de l’any vinent quin ha de ser el sostre d’endeutament que el país pot assumir i, de l’altra, la posada en marxa de tota una sèrie de “mesures de xoc” per mirar de contenir la despesa mentre la reforma sanitària no es posi en marxa.
Entre les mesures de xoc destaquen fixar una ràtio màxima d’especialistes, la millora del control de la CASS sobre els prestadors per ajustar la despesa i evitar per exemple un abús de proves complementàries, que la CASS deixi de reemborsar el 33% sobre els actes dels professionals no convencionats, l’establiment d’un límit de dèficit que cobriria el Govern sobre la branca general, frenar la política salarial del SAAS i que aquest, en tant que proveïdor de serveis, no formi part de la comissió mixta, que quedaria per tant integrada únicament pel ministeri i la CASS.
Malgrat advertir Gallardo que algunes de les seves propostes podrien comportar la creació de “dos sistemes sanitaris paral·lels” i que l’opció de DA passa més per “ordenar” el sistema i després “buscar els recursos” que no per obtenir els recursos i després ordenar el sistema, Álvarez es va mostrar obert a debatre i a “parlar” de les propostes del grup liberal.
De fet, el cap de Govern, Antoni Martí, que no es va poder estar d’intervenir ja cap al final del debat, va voler agrair a Gallardo les propostes plantejades, que va qualificar de “valentes” a la vegada que “constructives”.
Des del Partit Socialdemòcrata, la parlamentària Rosa Gili va carregar amb contundència contra l’executiu pel “pobre i fluix” balanç en matèria sanitària en aquests ja més de sis anys de govern, i va lamentar que amb aquesta inacció “s’està posant en perill el futur de la sanitat pública”, inclús fins al punt que “ens estan abocant a una sanitat privada que dividirà en dos la societat: qui se la pugui permetre i qui no”.
Per la seva part, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va retreure a l’executiu taronja “la manca de model” i la “manca de voluntat real” per tirar endavant una reforma com aquesta, que va considerar que “quedarà en reformeta”.
Així mateix, Naudi, que va lamentar també la falta d’una diagnosi de la situació de partida, va criticar el funcionament d’alguns serveis, com el de traumatologia, que “abans era una referència”, i la manca d’altres com els que s’han de prestar a malalts d’Alzheimer o el de radioteràpia. A més, va posar en evidència que les reformes puntuals que s’han fet fins ara “s’han limitat a la part econòmica”. 
Per la seva part, la consellera independent del grup mixt, Sílvia Bonet, es va mostrar crítica per la manca de terminació a l’hora de tirar endavant la reforma sanitària i va recordar que des del 2009 “es treballa en la reforma del sistema de salut sense que per ara hi hagi una proposta finalista”.
A més, Bonet, que va voler manifestar la seva “desconfiança en l’aplicació de la reforma”, va apostar perquè el SAAS s’integri al ministeri de Salut i s’elabori de forma urgent una llei que el reguli.
Com no podia ser de cap altra manera, des de la majoria demòcrata, el conseller general Carles Jordana va incidir en la necessitat de la reforma que va defensar el titular de Salut  i va remarcar que ja s’ha fet un primer pas amb el projecte de llei de drets i deures del pacient i la història clínica compartida.
Jordana, que va recordar que com més va augmentar la despesa sanitària va ser amb governs liberals i socialdemòcrates, va reiterar la crida als grups de l’oposició perquè s’afegeixin a la reforma i es va mostrar especialment dur amb Gili, a qui va retreure “la manca de propostes” i el fet de “no voler entrar al debat del sistema sanitari” sinó “mirar de portar-lo cap a altres camins”.

 

Gili anuncia una querella a la fiscalia pel SAAS

La consellera general del PS, Rosa Gili, va aprofitar el debat monogràfic sobre sanitat per anunciar la intenció de la formació de presentar una querella  en relació amb tota la sèrie d’irregularitats del SAAS detectades pel Tribunal de Comptes la propera tardor si abans no hi ha cap moviment del ministeri 
públic.
I és que Gili va retreure  al Govern la lentitud a l’hora de portar a la justícia les greus irregularitats detectades al Servei d’Atenció Sanitària i, sobretot, el fet que fins i tot s’hagi volgut condicionar la fiscalia a l’hora d’analitzar la documentació, una afirmació que va generar indignació a les files demòcrates. 
La parlamentària socialdemòcrata, que va mantenir un dur enfrontament amb el conseller demòcrata Carles Jordana, que la va acusar de difamar i calumniar, va llegir part de la carta que va fer arribar el Govern a la fiscalia en la qual quedava en evidència que l’executiu, en base als estudis jurídics que havia encarregat sobre la qüestió, es decantava per “irregularitats administratives”.

LdA
debat real
sanitat
álvarez
accepta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte