Diari digital d'Andorra Bondia
LdA proposa ser un “observador actiu” en el pacte d’Estat per la UE
LdA proposa ser un “observador actiu” en el pacte d’Estat per la UE

LdA proposa ser un “observador actiu” en el pacte d’Estat per la UE


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El grup parlamentari liberal va contestar ahir a la nova demanda del cap de Govern, Antoni Martí, feta en el marc del debat d’orientació perquè el principal grup de l’oposició entri a formar part del pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea. LdA es manté en la posició de no adherir-s’hi però proposa ara poder-hi prendre part com a “observador actiu”. Això suposaria ser admès a les reunions del pacte sense ser-ne membre de ple dret i comportaria el dret a prendre la paraula, a prendre iniciatives, a ser escoltat i a obtenir informació sense que les decisions que es prenen siguin vinculants per a l’observador que conserva la independència. 

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va destacar que aquesta proposta la fan conscients que el que importa és defensar els interessos d’Andorra en la negociació i considerant que “pot permetre una visió d’unitat i enfortir la negociació d’Andorra”. En aquest sentit va exposar que el Consell General hauria de ratificar l’acord per unanimitat i que el vot al referèndum hauria de ser “un sí rotund”. La proposta va ser celebrada pel president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, que considera que podria afavorir el consens a la cambra, el conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López, i el cap de Govern.

Pintat, que va retreure a Martí que el seu discurs no va aportar res de nou, també va fer èmfasi en la necessitat de recuperar la confiança en el sector financer i l’impacte que pot tenir en aquest l’acord amb la Unió Europea i, de retruc, en el finançament creditici del país. També va alertar que la despesa i l’endeutament continuen disparats i va lamentar que l’obertura econòmica no dona els resultats esperats, que la reforma sanitària continua al tinter i que en l’actualització del model competencial LdA farà una valoració de l’informe encarregat pel Comú de Sant Julià, al mateix temps que va afegir que la votació o no dels textos no només depèn dels liberals, ja que “no crec que ningú vulgui votar lleis inconstitucionals”.

També els consellers generals socialdemòcrates, el d’SDP i Sílvia Bonet van fer èmfasi en les reformes pendents i els problemes amb què es troben els ciutadans, sobre els quals van retreure a Martí no haver fet cap comentari. En aquest sentit, els socialdemòcrates van criticar que el cap de Govern no llancés cap mesura per fer front a les pensions baixes –la mitjana és de 600 euros al mes, va dir–, als salaris baixos o a l’escassetat de pisos de lloguer, al mateix temps que va criticar que l’executiu hagués eliminat el departament d’Habitatge perquè el context ja no ho feia necessari i la retallada de prestacions el 2014. De fet, López va afirmar que el Govern està “trivialitzant” la política social, que “sembla destinada principalment a ser un objecte de promoció política”. El conseller general també va aprofitar per repassar les iniciatives per a la reactivació econòmica impulsades, també en el passat, per la seva formació. A més va avançar que el PS farà una proposta de resolució perquè es faci un estudi del cost de vida, que permetrà veure la situació dels salaris.

Per la seva banda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va lamentar que Martí “no hagi estat capaç d’haver fet les reformes que Andorra necessita” tot i tenir majoria i que faci “promeses recurrents” encara que “el discurs no convenç”. En aquest sentit va assenyalar la manca de resultats de la reforma sanitària i les accions a la CASS per assegurar-ne la viabilitat, i també va destacar que la societat està fraccionada, ja que els preus dels lloguers s’han disparat i els sous no pugen. Naudi també va apuntar la manca de resultats de l’obertura econòmica, les dificultats que viu la banca després de l’afer BPA i la pèrdua de sobirania respecte d’Espanya.

Així mateix, tot i que es va mostrar disposada a treballar en positiu amb la majoria, la consellera general Sílvia Bonet va lamentar la manca d’avenços en sanitat, com la cartera de serveis, que “el 2012 es deia que vindria de seguida però ara ja tinc dubtes que arribi abans de finals de la legislatura”. Bonet també va indicar que “no es pot deixar estar” el treball per garantir les pensions de jubilació, els dubtes sobre la reforma del Codi de relacions laborals i la preocupació pels salaris baixos. També van ser diverses les preguntes sobre el futur de The Cloud que no van tenir resposta.

Per contra, el president del grup parlamentari demòcrata va destacar que, tot i que no ha estat fins ara una legislatura “ni fàcil ni plàcida”, per la crisi econòmica i el nou paradigma fiscal internacional, l’executiu ha assegurat l’estabilitat i el bon govern. Baró també va apuntar que “els projectes fins al final de la legislatura demostren que el Govern no s’atura i que és capaç de liderar les reformes que el país necessita”. Quant a l’informe sobre competències i transferències encomanat per Sant Julià, va destacar que caldrà sol·licitar altres opinions i va remarcar que les lleis poden tenir encaixos constitucionals discutibles i que el dret no és una ciència exacta. Per això va demanar prudència i no utilitzar la inconstitucionalitat de les lleis “com a bumerang polític”.

Especialment crític es va mostrar el cap de Govern amb SDP i el PS. Martí va retreure al PS que es presenti com l’únic partit que està al costat dels que pateixen més i va defensar que “nosaltres ajudem qui ho necessita, no a tothom igual”. És una política “més justa”, va dir. Quant a les lleis de competències i transferències, el cap de Govern va contradir el PS i SDP indicant que en les negociacions no van insinuar mai cap dubte sobre la inconstitucionalitat dels textos i va recordar que en l’acord institucional amb els comuns, els dos punts que ara estan “sota sospita” ja s’entreveien.

 

debat d'orientació
acord d'associació
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte