Diari digital d'Andorra Bondia
LdA recorrerà al Superior l’aute de la Batllia sobre els sous dels consellers
LdA recorrerà al Superior l’aute de la Batllia sobre els sous dels consellers

LdA recorrerà al Superior l’aute de la Batllia sobre els sous dels consellers


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Després que la Batllia hagi desestimat la demanda presentada contra el Comú d’Encamp per vulneració de drets fonamentals arran de la reducció dels sous de la minoria, els consellers de Liberals d’Andorra+Independents, Jordi Troguet i Maribel Lafoz, van anunciar ahir la intenció de recórrer l’aute davant el Tribunal Superior de Justícia. Lafoz es va mostrar a l’espera que aquest els pugui acabar donant la raó tot i que consideren que no serà fins al pronunciament del Tribunal Constitucional que  tindran elements concrets per valorar la qüestió, en referència a la demanda per greuges comparatius interposada contra la corporació.
En aquest sentit, la consellera va declarar que la resolució de la Batllia en primera instància no l’ha sobtat gaire. De fet ja s’esperaven un pronunciament en aquest sentit tenint en compte “la transcendència política dels fets al·legats” i tractant-se d’un tema delicat ja que la sentència afectaria a tots els comuns del país.
Lafoz va recordar que es va decidir recórrer a la justícia després que diferents especialistes consultats per la formació van aconsellar que seria interessant discutir aquesta qüestió. Amb aquesta acció el que es busca, va dir, és que els consellers de comú tinguin el mateix tractament que els parlamentaris, és a dir, que tinguin la mateixa retribució i que puguin ser presidents de comissions respectant les proporcions dels diferents grups. 
La majoria encampadana va justificar la rebaixa dels salaris dels consellers de la minoria amb l’argument que només els consellers que eren presidents de comissió rebrien un sou més alt ja que tenien més responsabilitat (aquests són tots els consellers de la majoria). Per Lafoz, que els presidents de comissió tinguin més responsabilitat és una qüestió “discutible” i “agosarada”. Així va argumentar que les decisions que es prenen a les comissions no són vinculants (les de la junta de govern sí que ho són) i que la minoria, en tenir menys consellers, ha d’assistir a diferents comissions.
La consellera liberal va remarcar que “el sou és la presentació més entenedora de les funcions pròpies del consell de comú” i que en la situació actual sembla que la minoria està apartada. Els consellers d’LdA+Independents d’Encamp van assenyalar que l’ordinació d’organització i funcionament de la corporació només preveu un salari diferent per als cònsols i consellers i afegeix que els sous d’aquests darrers s’establiran en funció de les seves càrregues de treball. Lafoz va remarcar, però, que aquesta distinció es pot referir als consellers amb dedicació plena. Tenint en compte que el Comú d’Encamp no disposa de cap conseller a ple temps per la minoria tots ells haurien de rebre la mateixa retribució.
La demanda va ser admesa a tràmit per la Batllia el passat 7 de juliol. En ella s’acusa el Comú d’Encamp de vulnerar drets fonamentals, com ara el de rebre un tracte igualitari tant en el desenvolupament de les funcions de conseller, entre les quals es troba poder ser president de comissió, i percebre la mateixa retribució. Per això reclamen que el Comú rectifiqui tenint en compte que no s’ajusta a la Constitució. El batlle, però, resol a favor de l’equip de govern comunal. De fet, l’aute és contundent en la qualificació que fa de com es presenta la demanda i en alguns aspectes apunta a un excés en la valoració jurídica que es fa d’una qüestió de discussió política. Pel batlle, l’equiparació que demanden els consellers de la minoria no és possible entre situacions diferents, “és evident que pel propi fet de ser president, necessàriament ha de comportar una situació diferent de responsabilitat front a un conseller no president. Negar l’evidència no és cohonestat a dret”, assenyala l’aute. A banda exposa que “la diferència econòmica acordada per la corporació encampadana (l’import de 250 euros) respon a la previsió reglamentària fixada a l’article 30 del Reglament d’organització i funcionament dels comuns”. També es resol en l’aute la denúncia que fan Troguet i Lafoz perquè els consellers de la minoria no poden accedir a la presidència de les comissions, i de manera rotunda assenyala que no és certa. A més fa referència al lapse de temps entre l’acció del Comú i la interposició de la demanda.

LdA+Independents
Jordi Troguet
Maribel Lafoz
Encamp
Batllia
demanda
sous minoria

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte