Diari digital d'Andorra Bondia
LdA reitera el seu ‘sí’ a Europa però amb “pausa” per fer les coses bé
LdA reitera el seu ‘sí’ a Europa però amb “pausa” per fer les coses bé

LdA reitera el seu ‘sí’ a Europa però amb “pausa” per fer les coses bé


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Complint un dels compromisos adquirits durant la campanya electoral, els tres consellers generals massanencs del grup parlamentari liberal, Judith Pallarés, Joan Carles Camp i Carles Naudi d’Areny-Plandolit, van celebrar ahir una reunió de poble a la Massana per informar de primera mà els ciutadans de la tasca que porten a terme al Consell General i de la posició del grup respecte a les negociacions per a l’establiment d’un acord d’associació amb la Unió Europea.
En aquest sentit, els parlamentaris liberals, que van distribuir entre la cinquantena d’assistents a la reunió la llista amb els catorze punts en què s’especifica el seu posicionament sobre l’acostament a Europa, van incidir novament en la necessitat que des de l’executiu es rebaixi el ritme de negociació amb la UE i que s’aturin les converses momentàniament per fer els estudis per determinar l’impacte per al país d’un acord d’aquestes característiques.
En aquest sentit, els consellers generals van destacar la importància que té el coneixement de l’impacte de l’acord i que es dialogui amb tots els sectors productius per explicar-los els avantatges però també els riscos que comporta. Un coneixement de l’impacte per a l’economia però també en l’àmbit jurídic, “en què cal fer un inventari per veure quina legislació ja tenim i quina cal implantar”, va precisar Naudi, que va recordar que abans d’un mal acord d’associació encara hi ha marge per reforçar els convenis bilaterals amb altres estats europeus, i especialment França, Espanya i Portugal.
Així mateix, els parlamentaris liberals van recordar que el sector financer, el comerç i el turisme equivalen més o menys al 65% del PIB del país, i que per al desenvolupament d’aquests dos darrers “ha estat clau” l’acord duaner. Per això, Pallarés i Naudi van insistir en la necessitat de mantenir aquest acord duaner en els mateixos termes vigents avui en dia, tant pel que fa als productes agrícoles com a les franquícies comercials.
Els consellers generals massanencs van compartir amb els assistents a la reunió la preocupació pels termes amb què es pugui establir el marc institucional de l’acord i la pèrdua de sobirania que pot comportar per al país. En aquest sentit, es va posar de manifest que el Principat “ni vol ni pot” assumir les mateixes obligacions que un Estat membre de la Unió Europea i per tant es va insistir en la importància que l’acord permeti accedir al mercat interior europeu però a la vegada mantenir les especificitats del país.
D’altra banda, els parlamentaris van informar també els ciutadans de la tasca feta a l’hora d’esmenar el pressupost per a aquest exercici 2016 i de les seves actuacions, entre d’altres, per mirar de garantir l’aportació econòmica per a la Copa del Món de BTT o, tot i que no es va acceptar, encomanar un estudi per mirar de restaurar Casa Parramon per donar-hi utilitat i que no sigui un edifici buit.
La trobada, que tindrà continuïtat amb una nova reunió el mes vinent a Andorra la Vella, va arrencar amb la intervenció de Camp, que va fer un repàs de la tasca parlamentària feta durant aquests ja catorze mesos de legislatura, una legislatura que va qualificar d’“atípica” i “densa” per tota la qüestió d’Europa, el model d’Estat, les finances públiques o l’afer de BPA, i va dir que és ara que “començarà el ball de bastons”.
En aquest sentit, i després de recordar el “sentit d’Estat” d’LdA en votar la llei de l’AREB, Camp, que va criticar que en tot el procés de resolució els partits de l’oposició “hagin estat mers espectadors”, va precisar que un cop en marxa Vall Banc serà ara quan aquells clients de BPA que no han pogut o no podran recuperar els diners iniciaran les reclamacions.

acord d'associació
Liberals d'Andorra
LdA
Judith Pallarés
Carles Naudi d'Areny-Plandolit
Joan Carles Camp
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte