Diari digital d'Andorra Bondia
LdA vol que es garanteixi el dret del malalt a refusar un tractament
LdA vol que es garanteixi el dret del malalt a refusar un tractament

LdA vol que es garanteixi el dret del malalt a refusar un tractament


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El grup parlamentari liberal vol que la futura llei de drets i deures dels pacients i sobre la història clínica garanteixi el respecte a la decisió d’un pacient, especialment si està en la fase final de la vida, de refusar un tractament o negar-s’hi i que pugui, passant a pal·liatius, “acabar la seva vida amb tranquil·litat”.
Així ho va explicar ahir la consellera general del grup liberal Carine Montaner, que va incidir en la importància que un pacient en fase terminal pugui tenir l’oportunitat de valorar si rep o no un tractament determinat i l’impacte que pugui tenir.
En aquest sentit, la parlamentària, que va destacar que la formació ha presentat una trentena d’esmenes al projecte de llei “per millorar el text i per donar més drets als pacients”, va assegurar que es tracta d’una demanda de molts ciutadans i que l’esmena presentada pretén garantir la llibertat dels pacients de “poder triar”. Així, va assenyalar que “hi ha gent que no vol prendre més medicació” si és conscient que aquesta tampoc no ha de servir per salvar-li la vida, sinó que simplement l’allargarà uns dies o unes setmanes.
Montaner va explicar que la formació ha presentat també una esmena per garantir “el respecte a la diversitat cultural” en l’atenció espiritual que es pugui donar als pacients que ho desitgin, i sempre que aquesta no afecti el funcionament i l’operativitat normal del centre hospitalari. 
D’altra banda, la parlamentària liberal va remarcar la importància d’aquest projecte de llei, un text en les bases del qual “estem bastant d’acord”, ja que “assenta les bases d’un bon sistema sanitari”, situa el pacient “al centre del sistema” i estableix la història clínica compartida, un aspecte que “és bàsic per evitar la repetició d’actes mèdics” i poder controlar així la despesa sanitària de forma més efectiva.
Així mateix, Montaner va instar l’executiu a treballar i tirar endavant altres qüestions, com l’acreditació internacional de l’hospital, que “també permetrà evitar duplicitats”.
Des de la formació no es va voler valorar la proposta del Partit Socialdemòcrata, també via esmena, perquè els familiars directes de persones hospitalitzades puguin rebre una prestació, ja que “no n’hem parlat amb el grup”, segons va destacar Montaner. En canvi, sí que veuria amb bons ulls que el text de la llei recollís de forma clara, tal com es proposa en una altra esmena dels consellers generals socialdemòcrates, el dret a una segona opinió mèdica.

Satisfacció pel consens sobre Radio Andorra

El parlamentari del grup liberal Ferran Costa va mostrar ahir la satisfacció de la formació pel consens assolit al Consell General per instar l’executiu a realitzar els estudis escaients per valorar la idoneïtat o no que l’edifici de Radio Andorra pugui acollir les instal·lacions d’RTVA. Costa, que va negar que LdA vulgui “penjar-se cap medalla” per aquesta qüestió, va recordar que amb la moció discutida la setmana passada al Consell General es pretenia “des­encallar d’una vegada per totes” la qüestió de l’ús final de l’edifici, un tema que després de sis anys de govern de DA encara no s’ha resolt.
En aquest sentit, el conseller d’LdA, que va contradir la ministra en el sentit que “no és cert” que els treballs de la primera fase de la rehabilitació de l’edifici no afectin un futur ús de l’immoble, va celebrar l’acord de la cambra per instar el Govern a tenir, abans que acabi l’any, una anàlisi del cost i els beneficis de fer aquest trasllat i que a la vegada sigui compatible amb el manteniment del patrimoni.

refusar
tractament
pacient
malalt
fase final de la vida
drets i deures
història clínica
Ferran Costa
Carine Montaner

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte