Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, amb la consellera general de la formació, Judith Pallarés.
El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, amb la consellera general de la formació, Judith Pallarés.

LdA vol que l’INAF hagi d’autoritzar l’obertura d’entitats asseguradores


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Liberals d’Andorra aposta perquè qualsevol nova entitat asseguradora que vulgui obrir hagi de comptar amb el vistiplau de l’INAF. Si més no, així es desprèn de la vintena d’esmenes que el grup parlamentari liberal ha presentat al projecte de llei de modificació de la Llei 10/2013 de l’Institut Nacional Andorrà de Finances.
Concretament, en una de les esmenes, el grup liberal proposa modificar l’apartat c de l’article 3 del text, que preveu l’addició un article 3 bis –el relatiu a la missió i objectius de la supervisió del sector assegurador i reassegurador– per  deixar clar que, entre les tasques de l’organisme, hi ha les de “garantir la transparència, autoritzar l’obertura de noves entitats quan es compleixin els requisits legalment establerts i tutelar els drets dels prenedors, els assegurats i els beneficiaris”.
Així mateix, des del grup liberal es planteja també una modificació de l’article 14, el relatiu a les competències del consell d’administració de l’organisme, perquè aquest hagi d’“informar, als efectes escaients, el Govern de la proposta de modificació de les taxes de supervisió i/o de les contraprestacions a què han de fer front les entitats operatives del sistema financer, assegurador i reassegurador”, en lloc “d’aprovar, a proposta del director general”, la revisió d’aquestes taxes, que és el que preveu el text presentat per l’executiu.
D’altra banda, i aprofitant el projecte de llei de modificació de la Llei 10/2013 de l’Institut Nacional Andorrà de Finances, el grup liberal presenta tota una sèrie d’esmenes per modificar altres articles de la llei que no es preveien inicialment al text entrat a tràmit parlamentari.
D’aquesta manera, els liberals proposen suprimir l’apartat 6 de l’article 3 de la llei, que estableix que l’INAF “també exerceix com a autoritat competent i supervisora sobre altres persones físiques o jurídiques, fora del sistema financer, en el marc de l’exercici de les funcions que li són atribuïdes d’acord amb la legislació vigent”.
També es planteja acotar una mica les competències que l’article 4 de la llei, concretament en l’apartat 3, atorga a l’organisme. Així, LdA demana que en aquells casos en què l’INAF pretén obtenir informació, incloses dades personals, de qualsevol persona física o jurídica, o que li requereixi informació o la citi i prengui declaració, hagi de “motivar i justificar degudament aquest acte”.
La formació liberal proposa especificar també en el text que el personal de servei de l’organisme es regula per la Llei del codi de relacions laborals i no únicament pel “contracte privat”entre les parts que estableix la Llei de l’INAF vigent.
Quant a la composició del consell d’administració de l’INAF i als requisits i incompatibilitats dels seus membres, el grup parlamentari, que clarifica el redactat actual de la llei, proposa que no puguin formar part d’aquest consell les persones que hagin estat vinculades o relacionades amb una de les entitats supervisades, durant almenys els cinc anys anteriors al seu nomenament. 
També es proposa que el Consell General directament, sense necessitat que sigui una proposta de l’executiu com fins ara, pugui cessar o separar el president, vicepresident o els vocals del consell d’administració que hagin deixat de reunir els requisits necessaris per a l’exercici del càrrec. En el cas del director general de l’INAF, LdA proposa que sigui nomenat pel consell d’administració a proposta del Govern en lloc que, com ara, ho sigui pel Govern a proposta del consell d’administració. Pel que fa a la durada del mandat, LdA manté que sigui de sis anys, però elimina qualsevol referència a la possibilitat que es pugui renovar, com sí que preveu el text vigent.

LdA
INAF
entitats
asseguradores
autoritzar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte