Diari digital d'Andorra Bondia
L’Ecofin inclou finalment Andorra en la ‘llista grisa’ de paradisos fiscals
L’Ecofin inclou finalment Andorra en la ‘llista grisa’ de paradisos fiscals

L’Ecofin inclou finalment Andorra en la ‘llista grisa’ de paradisos fiscals


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) van tancar ahir definitivament la seva llista negra de paradisos fiscals, conformada per 17 països i jurisdiccions, entre els quals no figura Andorra, que finalment ha estat inclosa en una segona llista, grisa, amb 46 Estats més a qui es donarà un any o dos de marge, en funció dels aspectes que no es compleixin, per fer les modificacions oportunes en les seves legislacions, ja que en cas contrari podrien entrar a la llista negra.
El Grup del Codi de Conducta de la UE ha analitzat, des del gener, fins a 92 Estats i jurisdiccions en base principalment a tres aspectes, com són la transparència fiscal, l’existència o absència de règims fiscals perjudicials per a la UE, i que es tracti de països que treballin en la implementació de la normativa BEPS per acabar amb l’erosió fiscal que puguin fer empreses d’altres jurisdiccions.
Així, un cop conclòs aquest treball, l’Ecofin ha tancat finalment una llista negra de països considerats no cooperants, integrada per Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, República de Corea, Macau, les illes Marshall, Mongòlia, Namíbia, Palau, Panamà, Saint Lucia, Samoa, Samoa americana, Trinitat i Tobago, Tunísia i els Emirats Àrabs Units.
Pel que fa a la llista grisa en què s’ha inclòs Andorra, hi figuren, entre d’altres, països i jurisdiccions europeus (Liechtenstein, San Marino, illa de Man, Suïssa, Turquia), asiàtics (Vietnam, Tailàndia, Hong Kong), africans (Marroc, Swazilàndia, Botswana), americans (Jamaica, Bermudes i les illes Caiman), llatinoamericans (el Perú, l’Uruguai) i d’Oceania (Nova Caledònia).
La decisió final de l’Ecofin va ser “celebrada” per l’executiu. “Valorem que no estem a la llista negra, que crec que és el més important ara per ara”, va assegurar el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va admetre que  el risc que hi havia de ser a la llista negra “era important” i que “poder ser un país que hagués de suportar sancions per part de la UE i veure restringit l’accés als mercats era una realitat que es podia donar si Andorra apareixia en aquesta llista negra”. I, de fet, com va recordar el ministre, quan es van definir els objectius per a aquest 2017, “el principal era no estar en aquesta llista”, ja que “això era el primer que calia evitar”.
Pel que fa a la inclusió del país a la llista grisa, una llista que Cinca va considerar “de trànsit per estar plenament reconegut com a país cooperant”, el ministre es va mostrar també “plenament satisfet”, ja que, quan s’analitzen els motius pels quals cada una de les 47 jurisdiccions formen part de la llista, es constata que “Andorra només hi és per una qüestió molt puntual i que, de fet, està en curs de ser resolta, com és el fet de tenir encara, dins el nostre règim fiscal, el que es coneix com a règims especials”.
En aquest sentit, Cinca, que va insistir que la decisió de l’Ecofin suposa “un reconeixement molt important a tot el que s’ha fet durant els darrers sis anys”, va recordar que l’executiu “va aprovar una modificació de la Llei de l’impost de societats precisament per suprimir o modificar els règims especials avui en dia vigents”, un text que es troba a tràmit parlamentari des del juliol passat i que, un cop sigui aprovat, farà que el Principat tingui “complerts tots els requisits per no estar en cap de les llistes, tampoc en aquesta grisa o llista de trànsit per poder acabar sent, durant el 2018, reconegut com un país plenament complidor”.
Pel que fa als possibles efectes de la inclusió d’Andorra a la llista grisa en la negociació amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació, Cinca va assegurar que “només pot afectar en bé”, ja que si s’hagués estat en la negra les dificultats “haurien estat majors”. En aquest sentit, el ministre va insistir que Andorra és un país “cooperador i complidor”, i que ha de defugir del que ha passat fins ara, quan s’escudava en el que feien els altres per no fer avenços. Així mateix, el ministre va demanar anar més enllà de la negociació amb la UE i va defensar la importància de ser “complidor” pel que és Andorra com a destí d’inversió, com a plaça financera, com a plaça amb aspiració a desenvolupar els seus serveis en l’àmbit de les assegurances, així com per tots els objectius definits en l’obertura econòmica que requereixen “ser un país cooperant, transparent i complidor amb els estàndards internacionals”.
Finalment, i avançant-se a possibles crítiques de l’oposició, Cinca, que no va voler valorar si la llista és més o menys justa amb relació a la situació de països membres de la mateixa UE, va assegurar que “avui tothom hauria d’estar satisfet pel fet que Andorra no sigui en cap llista negra”.

Primeres crítiques
Malgrat el desig del ministre, des de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), van arribar les primers crítiques per la inclusió d’Andorra a la llista grisa, un fet que “és preocupant i que ens deixa una vegada més en mala posició”, segons va assegurar el conseller general de la formació, Víctor Naudi, que va considerar que “s’ha fet un pas enrere”, ja que “el 2009 ja érem en una llista grisa i en vam sortir”.
Així mateix, Naudi va advertir també que la inclusió a la llista “és un motiu d’alarma”, ja que  “si no es fan els avenços per tenir una fiscalitat homologada en el termini d’un any se’ns pot posar a la llista negra, amb les sancions que pugui comportar i les portes que se’ns puguin tancar”.
El parlamentari d’SDP va recordar també que des de la formació ja s’havia advertit que “els règims especials i d’excepcions eren perillosos”, i va lamentar que “el Govern dels millors no n’ha volgut fer cas”, incidint també en el fet que “si s’hagués legislat en el seu moment, ara no estaríem aquí”.
D’altra banda, des de l’Associació de Banca Andorrans (ABA), es va fer públic un comunicat en què es valorava positivament el fet que Andorra no formés part de la llista negra, una decisió que per l’ABA suposa que “la UE reconeix la transformació del sector financer i bancari del país”. En aquest sentit, la directora general de l’ABA, Esther Puigcercós, va assegurar que la decisió de l’Ecofin és “la constatació definitiva de l’encert estratègic en l’aposta per a la transparència fiscal i l’homologació internacional”.

Ecofin
inclou
0llista grisa'
paradisos fiscals
L'Ecofin
finalment

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte