Diari digital d'Andorra Bondia
L’ECRI urgeix a crear un òrgan contra el racisme i canvis en la nacionalitat
L’ECRI urgeix a crear un òrgan contra el racisme i canvis en la nacionalitat

L’ECRI urgeix a crear un òrgan contra el racisme i canvis en la nacionalitat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Consell General

La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) fa públic avui el seu cinquè informe sobre Andorra, que va ser adoptat el 6 de desembre passat un cop completats els treballs iniciats el novembre del 2012, en el qual torna a incidir –igual que en el quart informe, publicat el 2012– a demanar canvis en la qüestió de la nacionalitat i a sol·licitar la creació d’un òrgan per combatre el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia, l’antisemitisme i la intolerància a escala nacional en els sectors públic i privat.  
Així, l’informe de l’ECRI, on es destaca que el Principat “ha progressat en la millora de les disposicions de dret penal per combatre el racisme i la discriminació”, tot i que “es requereix mesures addicionals”, recull fins a nou recomanacions, dues de les quals considerades “objecte de seguiment intermedi”, és a dir que la comissió considera d’aplicació prioritària i que avaluarà com a molt tard dos anys després d’aquest informe.
Precisament, la creació d’un òrgan dotat de competència específica per combatre el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia, l’antisemitisme i la intolerància és una d’aquestes recomanacions prioritàries de l’ECRI, que fa evident la seva “preocupació” per aquesta absència, que fins i tot proposa resoldre amb una ampliació de les competències actuals del Raonador del Ciutadà.
L’altra qüestió considerada prioritària, i que ja havia estat apuntada en informes anteriors, és la recomanació d’introduir en la legislació “el principi de repartiment de la càrrega de la prova en les denúncies sobre discriminació per motius de raça, color, origen ètnic, nacionalitat, religió, llengua, identitat de gènere i orientació sexual presentades davant dels tribunals civils i administratius”. De fet, en l’informe l’ECRI lamenta específicament que “encara no s’ha introduït en la legislació”, tot i reconèixer que “aquest principi és una norma jurídica que ja és aplicada de manera positiva pels tribunals andorrans”.
D’altra banda, i després que en l’informe del 2012 ja hagués recomanat rebaixar els anys de residència per a l’obtenció de la nacionalitat de 20 a 15 per deixar-los en 10 en un futur, l’ECRI insisteix en la seva petició perquè es modifiqui la Llei de nacionalitat per, en aquesta ocasió, “reduir el període de residència necessari per obtenir la nacionalitat andorrana a 10 anys, tal com defineix l’article 6 del Conveni Europeu sobre la Nacionalitat”.
També en aquest àmbit, l’informe de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància recomana “un cop més” que “les autoritats andorranes considerin vies per incloure disposicions en la legislació nacional que permetin la possibilitat de tenir doble nacionalitat”. 
D’altra banda, i en l’àmbit del dret civil i administratiu, l’ECRI recorda la recomanació anterior d’introduir legislació general “que tingués per objectiu combatre la discriminació racial, directa i indirecta”, en diferents àmbits. En aquest sentit, en l’informe, que en canvi es felicita dels canvis fets en el Codi Penal “que prohibeixen la incitació pública a la violència, l’odi i la discriminació”, s’assegura que es pren nota del treball que s’està fent per enllestir un projecte de llei sobre la igualtat de gènere i s’insta l’executiu a finalitzar el text “que preveu legislació específica i general en els àmbits civils i administratius contra la discriminació directa i indirecta”.
Així mateix, en l’informe, on es repeteix també la recomanació de disposar d’un òrgan independent on es puguin adreçar queixes contra els mitjans, l’ECRI recomana que es “recullin dades sobre les persones LGBT a Andorra i es duguin a terme enquestes sobre qualsevol possible discriminació i actitud intolerant que pugui patir aquest col·lectiu”.
També relacionat amb l’absència de dades, si bé en aquest cas d’un altre àmbit, la comissió creada pel Consell d’Europa recomana també que “es reforci la recol·lecció de dades relacionades amb els delictes racistes i els d’odi relacionats amb l’homofòbia i la transfòbia”. A més, s’assenyala que les dades “haurien d’incloure les circumstàncies agreujants per tal de facilitar la identificació del mòbil racial o discriminatori subjacent al delicte”.
Finalment, en la darrera de les recomanacions, l’ECRI aconsella que es doni continuïtat als programes educatius que “ajuden a tractar totes les formes d’intolerància i a promoure una millor convivència”.

ECRI
racisme
nacionalitat
xenofòbia
Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància
informe

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte