Diari digital d'Andorra Bondia
Les presentadores de la llista nacional de DA, Conxita Marsol i Trini Marín, flanquejades per Xavier Espot i Eric Jover.
Les presentadores de la llista nacional de DA, Conxita Marsol i Trini Marín, flanquejades per Xavier Espot i Eric Jover.

L’elector triarà entre 7 projectes


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.M.

Amplíssim ventall de possibilitats per als 27.278 electors que estan cridats a participar en les eleccions generals del 7 d’abril vinent. I és que per primera vegada en la història seran set les candidatures nacionals que concorreran als comicis després que, en un consell de ministres extraordinari, l’executiu hagués validat i acordat la proclamació de les set llistes que finalment, i després de la renúncia de Podem Andorra, es van presentar ahir abans de les dotze del migdia.
D’aquesta manera, Xavier Espot liderarà el projecte continuista de Demòcrates per Andorra (DA), que tindrà davant la llista de Liberals d’Andorra (L’A) encapçalada per Jordi Gallardo, el projecte del Partit Socialdemòcrata (PS) amb Pere López al capdavant, l’aposta de Terceravia+Unió Laurediana+Independents liderada per Josep Pintat, la candidatura de Progressistes-SDP encapçalada per Josep Roig, la llista d’Andorra Sobirana (AS) d’Eusebi Nomen i la candidatura d’Units pel Progrés d’Andorra (UPA) amb l’advocat Alfons Clavera com a cap de llista.
La formació més matinera a presentar la candidatura, fins i tot deu minuts abans de l’hora anunciada, va ser Progressistes-SDP, que ho va fer amb el lauredià Josep Lluís Donsión, que precisament substituirà el cap de llista Josep Roig al Comú de Sant Julià de Lòria, i l’encampadà Alain Mateu com a presentadors. Un cop complert el tràmit, Donsión, que va lloar el caràcter totalment paritari de la candidatura, remarcava que “ara comença la feina grossa, la precampanya i a ajudar al màxim el nostre candidat”, i preveia una campanya “mogudeta” pel gran nombre de candidatures, un fet que farà també que “el vot estigui molt repartit”.
Per la seva part, la número dos de la llista nacional de Progressistes-SDP, Sandra Cano, va destacar que les candidatures de la formació s’han fet després d’elaborar un programa amb propostes “concretes i possibles” referents a la cohesió social, el turisme i les relacions amb la Unió Europea. Es tracta, va dir, de llistes basades en l’equilibri. Així, s’ha assegurat la presència de les dones amb candidatures paritàries i també de joves, a banda de combinar persones noves en política amb d’altres amb experiència. És per això que Cano va indicar que “tothom s’hi veurà representat; els treballadors, les dones, la gent gran”, i va afegir que és “un sí en majúscules a la cohesió social, una proposta que diu sí al progrés”. SDP s’ha fixat com a objectiu “retornar la confiança als ciutadans” amb propostes a llarg termini.
Poc després de les deu del matí van ser Jordi Cerqueda i Esteve Dolsa qui, acompanyats per alguns dels integrants de la llista encapçalats pel tàndem Jordi Gallardo-Ferran Costa, van presentar la candidatura de Liberals d’Andorra, una llista “molt treballada i molt representativa de la societat andorrana, que és el que fa la nostra força”, segons va apuntar Cerqueda, que va afegir que estan “molt contents del que hem pogut presentar”, i va apel·lar a “treballar”, ja que “hi ha uns reptes molt importants que ens esperen, i Andorra necessitat un canvi”.
Cerqueda, satisfet també perquè la formació tindrà presència a les set parròquies, i això és “un èxit de tota la gent que s’ha bolcat en el nostre projecte”, va valorar també l’elevat nombre de candidatures que concorreran als comicis de l’abril vinent, que va considerar que “mostra també un desconcert de la ciutadania andorrana”, un fet que avala la “nostra proposta de plantejar una llista molt representativa perquè el que cal és que el Consell General treballi per donar resposta a tot el neguit que es pot veure a la ciutadania”.
Maria Carme Torcuato i Jordi Camp van presentar la candidatura d’Units pel Progrés d’Andorra que lidera Clavera, tot i que no van voler fer cap manifestació pública.
L’excap de Govern Albert Pintat i l’exsíndic general Joan Gabriel van ser els encarregats de presentar la candidatura de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, una llista que, “com indica el nom, vol ser el millor d’un costat i de l’altre”, com va assegurar Pintat, que va recordar que fa quatre anys va presentar una llista, en “aquell moment grup liberal”, fet que evidencia “amb quina facilitat canviem i evolucionem”.
Pintat va destacar també que la presentació de set candidatures nacionals “és una prova de vitalitat”, si bé va apuntar que “no s’entén gaire les regles bàsiques del sistema electoral”, tot i deixar clar que “és l’opció ciutadana que volen poder triar, remenar i al final decidir a qui correspondrà administrar i governar el país”.
L’excap de Govern, que va lamentar no haver pogut tancar candidatura territorial a Canillo “perquè és una parròquia important”, va destacar que Terceravia se sent representada per Ciutadans Compromesos a la Massana, i va incidir que “tenim una trajectòria a darrere”, en què “s’ha treballat molt bé al Consell General la darrera legislatura” i deixant clar que “en principi, perquè ja se sap com van les coses a Andorra, són el nostre company de viatge”.
Precisament, de CC i concretament del seu cap de llista, Carles Naudi, en va parlar també el candidat a cap de Govern de Terceravia, Josep Pintat, que va tancar el discurs que va fer en l’acte de presentació dels diferents candidats a la seu de la plataforma. “No vull acabar sense donar també el suport al nostre company Carles Naudi i dir-li que treballarem colze a colze com hem fet els últims quatre anys al Consell General”, va assegurar Pintat, que va admetre que “cada parròquia té les seves singularitats”, tot i insistir que “ens trobem representats, sabem que tenim companys i esperem treballar conjuntament”.
Així mateix, Pintat, que va assegurar no sentir-se representat per cap de les formacions polítiques que concorren als comicis, va presentar la Terceravia com una “alternativa ciutadana” als partits, on hi ha representades “diferents sensibilitats” i on “no hi ha ni esquerres ni dretes”, sinó un “equip unit entorn un gran repte que és servir Andorra”. En aquest sentit, Pintat va explicar que el compromís que assumeix la formació és proposar un “gran pacte amb tots els ciutadans i agents econòmics i socials” per tal de “plantejar les propostes clares i que ells que són sobirans les posin allà on creguin convenient”.
La cinquena formació a presentar candidatura va ser el Partit Socialdemòcrata, que ho va fer per mitjà de Ferran Goya i David Rios, a qui van acompanyar alguns dels integrants de la candidatura. El cap de llista, Pere López, va avançar que “farem una campanya en positiu”, i va defensar que s’ha presentat “un projecte sòlid amb un equip fort i solvent per encarar els principals problemes que hi ha al nostre país”. En aquest sentit, va precisar que  la campanya “va centrada principalment en les qüestions d’habitatge, sociolaborals, de salaris, de pensions, entre d’altres,  és a dir, de donar resposta als problemes que hi ha avui dia al nostre país, i millorar la vida dels ciutadans”.
D’altra banda, i tot i l’elevat nombre de candidatures, López va destacar que “aquestes eleccions van de continuïtat de DA o d’opció de canvi”, i es va mostrar convençut que “l’única opció de canvi passa pel PS i per les llistes territorials amb la denominació d’Acord, les llistes conjuntes presentades pel Partit Socialdemòcrata i per Liberals d’Andorra”.
Les cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i Escaldes-Engordany, Trini Marín, van ser les encarregades de presentar la candidatura de Demòcrates per Andorra liderada per Xavier Espot, que afronta el repte de revalidar la majoria absoluta amb “molta il·lusió” i “ganes de treballar”, segons va apuntar Marsol. La cònsol de la capital va assegurar també que “estem molt contents de les llistes que hem pogut tancar, i de la nacional també”, i malgrat admetre que “no serà fàcil”, sí que es va mostrar convençuda que “portem una molt bona candidatura i que tenim unes opcions importants”.
Pel que fa a les set candidatures, Marsol va destacar que “són moltes pel país que som”, si bé això “demostra també que hi ha ganes i molts projectes de país i és important”. En aquest sentit, va continuar, “nosaltres tenim clar el que anem a presentar i el projecte de país que volem continuar fent”.
A 25 minuts de la fi del termini, Maria Carme Moreno i Maria Carme Jaumot van presentar la candidatura d’Andorra Sobirana que lidera Eusebi Nomen, que després de resoldre alguns detalls va passar el tràmit. Es tracta d’una “llista paritària, amb persones amb moltes ganes de treballar per Andorra”, va destacar Moreno, que confia també a “fer molt bona feina”.

 

l'elector
triarà
entre
7
projectes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte