Diari digital d'Andorra Bondia

L’elevat vot a la Batllia i la màxima afluència al migdia marquen la jornada


Escrit per: 
M. F.

El Centre de Congressos ha tornat a ser el punt de trobada per als ciutadans. Molts van poder reviure, a través de les fotografies exposades, records antics de la parròquia, així com altres moments relacionats amb el dret a vot, com per exemple la imatge del sufragi universal i la del primer vot femení.

 Puntualment, a les nou, es van obrir les portes que donaven pas a dues cues, sense cap mena d’incidència, tot i que ja abans de les nou hi havia persones que esperaven a la porta.
El primer a votar va ser el primer suplent a la llista del Partit Socialdemòcrata i Independents (PS+I), Jonathan Marchan, a qui van seguir una vintena de matiners, que van aprofitar que a primera hora no hi ha cues per votar. A partir d’aquest moment els electors van anar arribant amb comptagotes al Centre de Congressos fins pels volts de les dotze del migdia, quan es van començar a formar les primeres cues, que van arribar a ser importants cap a la una. De fet, en aquesta franja horària del migdia va ser quan la participació va ser més nombrosa. Entre les cares conegudes cal destacar l’actor Marc Cartes.

Entre els caps de llista el més matiner va ser el candidat a cònsol menor pel PS+I, Josep Vila, que va exercir el seu dret de vot a les 10.30. Carles Torralba, de Demòcrates per Andorra, i Rosa Ferrer, de Coalició d’Independents per Andorra la Vella, van coincidir a l’hora de votar, ja que, tot i que era previst que Torralba votés 10 minuts abans que Ferrer, finalment es van trobar al col·legi electoral.
Torralba va votar acompanyat per la número dos, Neus Farré, i després d’exercir el dret a vot va desitjar que la participació fos alta apel·lant al sentit de la responsabilitat dels ciutadans, i va atribuir l’elevada participació a la Batllia (el 24,21% dels electors) al fet que molta gent ho troba més còmode, sobretot els estudiants que estan fora del país.
De la seva banda, Ferrer va posar en relleu que potser haurien de ser els ciutadans els que fossin als col·legis electorals, ja que va recordar que “ha de ser un acte lliure”, i va posar en relleu que ella troba “bé” que els candidats no siguin al col·legi. També va fer una crida als ciutadans a participar fos quina fos la seva opció.

L’últim a votar va ser el candidat del PS+I, Marc Cornella, que ho va fer acompanyat de la seva dona i el seu fill, que va ser l’encarregat de dipositar la papereta a l’urna. Cornella va recordar que la feina “ja està feta” i que ahir era el torn dels ciutadans. També vaticinava que els resultats estaven molt oberts. Així mateix, va atribuir a la voluntat de discreció el fet que molta gent hagués votat a la Batllia.
A Andorra la Vella també va votar l’excap de Govern i president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que ho va fer pocs minuts després de Cornella i va augurar que la llista socialdemòcrata faria “un gran resultat”, tot i que va reconèixer que els resultats serien força ajustats. Va afegir que des que ell té “ús de raó electoral” la capital ha estat “un lloc on les forces de progrés estan molt arrelades”, però va remarcar que alhora “hi ha un sector conservador que històricament, abans de la Constitució, sempre havia manat i ara intenta d’alguna manera mantenir les seves posicions”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte