Diari digital d'Andorra Bondia

L’endeutament del Comú se situa en 21,3 milions, un 9% per sobre del límit


Escrit per: 
M. S. C.

Tot i que durant el 2011 el Comú d’Ordino va reduir el deute en 803.000 euros respecte de l’any anterior, al tancament d’aquest exercici se supera el límit fixat per la llei per primera vegada.

El conseller de Finances, Jordi Ordóñez, va argumentar que aquest fet està motivat per la caiguda dels ingressos, que ha comportat una davallada del sostre legal d’un 18,6%. Així, tenint en compte l’administració i les societats participades, l’endeutament de la corporació puja a 21,3 milions d’euros.
Quant a la liquidació dels comptes del 2011, el Comú va tancar l’exercici amb un superàvit d’1.418.433 d’euros, 804.000 euros més que un any enrere. Ordóñez va posar en relleu que aquestes xifres es donen per l’esforç en la contenció de la despesa. Així, les despeses corrents s’han reduït un 6,16% (arribant a 7.063.265 d’euros). En concret, s’han fet esforços en personal, s’han rescindit lloguers i s’han disminuït el nombre de vehicles, les despeses en publicitat a la premsa i els assessoraments. També s’ha estalviat en compres, un aspecte que ara es vol ampliar amb la central conjunta amb la Massana. La inversió ha quedat limitada a 496.113 euros. Així mateix, tant la majoria com l’oposició van destacar l’augment dels costos energètics i financers.
Tot i aquesta retallada de les despeses, la reducció dels ingressos ha estat superior, ja que ha caigut el 9,23% respecte al 2010 (arribant a 5.460.878 euros). Aquesta disminució ha estat motivada sobretot per la davallada dels impostos provinents de la construcció i els ingressos de transmissions patrimonials, que s’han reduït un 40%. El conseller de Finances va remarcar que davant el context econòmic complicat, però, el Comú no ha volgut incrementar les taxes i no s’ha endarrerit el pagament a proveïdors, pagant les obligacions no més enllà de 47 dies.
Davant d’aquestes dades, el conseller de Finances va afirmar que el fet de sobrepassar el límit d’endeutament deixa la corporació amb una capacitat d’inversió molt reduïda. Des de l’oposició, el conseller Èric Bartolomé va reconèixer l’esforç per racionalitzar la despesa fet per la majoria però va lamentar el “poc marge de maniobra” del Comú. Així, va indicar que incidir en la despesa fixa és pràcticament inviable i la financera no depèn de la corporació. Al mateix temps va subratllar el fet d’haver superat el límit d’endeutament, una situació “que semblava que no arribaria mai i que en campanya no es reconeixia”. Això deixa el Comú en una situació en què sembla que s’haurà de destinar zero euros a inversió i amb poques expectatives de canvi a curt termini, va dir Bartolomé.
En la valoració de les xifres, el cap de l’oposició, Enric Dolsa, va declarar que “he de pensar que la gestió de la corporació ha estat bona”. Dolsa va subratllar que el problema ve d’Ordino-Arcalís, ja que sense l’estació el sostre d’endeutament no se superaria i es podria augmentar la partida d’inversió. Per aquest motiu va demanar als cònsols que es torni a plantejar la privatització del camp de neu. El cònsol major, Ventura Espot, s’hi va mostrar obert però va afegir que “no tinc coneixement d’algú que hi vulgui invertir”.

Canvis en la política comercial de Vallnord

El cònsol major d’Ordino, Ventura Espot, es va mostrar especialment crític amb la gestió de Vallnord. En aquest sentit va indicar que es fan esforços per mantenir l’equilibri al Comú i Secnoa i que també voldria que es fessin a la societat comercialitzadora. En concret va demanar “més rigor en els pressupostos” i va remarcar que “cal ser més professional a Vallnord ja que s’emporta el xec” del Comú. Espot va lamentar que no s’obtinguin els objectius fixats i, tot i que va assegurar que no demanarà canvis en els quadres superiors, sí que va indicar que si no porten a terme les noves polítiques que marcarà el consell d’administració es revisaran. En l’última reunió de Vallnord ja es va acordar impulsar canvis en la política comercial. El cònsol creu que hi ha massa promocions i es va mostrar descontent amb els serveis de l’estació.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic