Diari digital d'Andorra Bondia

L’endeutament dels comuns supera el dels governs locals de França i Espanya


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: Comú d'Encamp

Tot i que des de fa uns tres anys s’ha anat reduint, l’endeutament dels comuns continua sent molt elevat i supera el nivell dels governs locals de França i Espanya. Així ho indica l’estudi sobre el finançament encomanat per les corporacions a Xavier Sáez.

Els cònsols ho consideren un problema, sobretot motivat pel fet que fins fa uns anys els comuns havien de destinar el 80% de les transferències del Govern a inversió. Així ho va explicar el cònsol major d’Encamp, Miquel Alís, que va afegir que el manteniment dels equipaments que s’han anat construint provoca una despesa que ha anat generant cada cop més endeutament.
Així mateix, els mandataris argumenten que les corporacions tenen més competències que els ajuntaments i les mairies de les ciutats d’entre 5.000 i 20.000 habitants, i que fins ara han donat serveis que no els pertocaven. Respecte a aquest últim aspecte, Alís va exposar que en cas que se segueixin oferint s’hauran d’anar acostant les tarifes al preu real.
L’informe, que va ser analitzat en la darrera reunió de cònsols de la legislatura, també indica que des de fa uns tres anys les finances comunals han canviat de tendència i les despeses s’han reduït un 36%, mentre que els ingressos ho han fet un 6,5%. Això ha permès eixugar endeutament. Avui, les despeses per habitant se situen en 1.600 euros, un nivell intermedi entre França i Espanya, i la pressió fiscal dels comuns és inferior a la dels països veïns. Així, mentre que Andorra és de 350 euros per persona, a França i Espanya arriba a 500 euros per persona.
Alís va indicar que el fet d’haver d’oferir serveis per al turisme fa que les despeses per habitant siguin més elevades, una situació que també es dóna als comuns amb estacions d’esquí o amb dues administracions.
Tant Alís com Ventura Espot, cònsol major d’Ordino, van indicar que l’informe serveix per conèixer l’estat de la qüestió però no dóna unes línies a seguir. Per això hauran de ser els propers comuns els que l’hauran d’analitzar i hauran de prendre decisions. En tot cas, l’anàlisi amb l’executiu de les competències i les transferències ja és sobre la taula.

Andorra turisme

Els comuns aportaran a Andorra Turisme 24.000 euros. Aquesta xifra és superior a la d’enguany, en què la col·laboració ha estat de 19.700 euros, lluny dels 109.000 de fa dos anys. El ministre de Turisme va comparèixer ahir a la reunió de cònsols per informar de l’augment del pressupost a 15,5 milions, que es destinarà sobretot a campanyes de promoció. També es crearà un departament comercial i es millorarà la recollida d’informació de les oficines de turisme comunals.
En la trobada es va aprovar el reglament de la reunió de cònsols i es va acordar col·laborar en l’organització de la Copa del Món d’esquí amb l’aportació d’agents de circulació. També es va informar que els comuns podran accedir al sistema de comunicació Tetra a través de tres modalitats. Una només preveu l’ús per a emergències i serà gratuïta. Així mateix, es va informar que el camí que havia d’enllaçar Bescaran amb Ausat finalment començarà a la Seu d’Urgell.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte