Diari digital d'Andorra Bondia
El director de l’Escola Andorrana, Bruno Bartolomé, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ahir.
El director de l’Escola Andorrana, Bruno Bartolomé, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ahir.

L’energia eòlica s’estrena gràcies als pressupostos participatius


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La producció d’energia eòlica aterra al Principat gràcies a una classe de l’escola andorrana de primera ensenyança d’Andorra la Vella que va plantejar la possibilitat d’ubicar arbres de vent, un sistema d’energia eòlica renovable al Principat, i que va ser presentada com a proposta als pressupostos participatius pel seu professor, com a adult major de 18 anys.  Ha estat la més votada i per tant la guanyadora d’aquests pressupostos que tira endavant el ministeri d’Ordenament Territorial i que aquest any compta amb una dotació de 300.000 euros. 
Segons va explicar el ministre Jordi Torres, “la idea és col·locar un arbre al vent en cada parròquia”, i en un lloc visible. Tot i això, serà el ministeri de Medi Ambient qui estudiarà les millors ubicacions per aprofitar aquesta energia provinent del vent. El que sí que se sap és que una instal·lació d’aquestes en forma d’arbre té un cost d’entre 20 i 30 mil euros i que cada arbre pot produir fins a 3kW de potència instantània i 1.900 kWh en un any. En la traducció a la pràctica un sol “arbre de vent” és capaç d’alimentar 15 fanals de 100 watts led, una estació de recàrrega de cotxes o el 83% del consum anual elèctric d’una casa. L’arbre de vent es compon d’una estructura d’acer de 10 metres d’alt i 7,5 d’ample; les branques contenen 63 fulles de material plàstic molt resistent que capturen el vent i transfereixen l’energia a través d’un generador situat a la base.
Aquest és el primer projecte no només d’àmbit nacional i públic sinó també del sector privat d’energia eòlica al país, segons va explicar el director general de FEDA, Albert Moles. Moles, que va manifestar que l’energia eòlica és una matèria prevista a estudiar des de la parapública, aplaudeix aquest projecte perquè malgrat sigui una iniciativa de petit format és una manera de començar. Tot i això, Moles va recordar que al pla sectorial d’Infraestructures del Govern no hi ha previst cap projecte d’energia eòlica.
El ministre Torres va lliurar ahir el diploma guanyador a Bruno Bartolomé, que va venir en representació del professor i de la classe d’alumnes que va presentar la proposta dels arbres de vent i que ahir es trobaven de viatge de fi de curs. 
Del total de 3.532 vots emesos per 1.696 persones, la instal·lació dels arbres de vent va rebre 766 vots i va estar molt seguida pel projecte de la construcció de trams de voravia a la CG4, entre Erts i la Massana que va sumar 745 vots. La tercera proposta més votada va ser l’agilització del trànsit entre la rotonda del Km 0 i la rotonda de la Dama de Gel. 
Torres va explicar que els pressupostos participatius “serveixen per detectar les preocupacions de la gent com també ho són la col·locació de semàfors intel·ligents i altres voravies i també les podem tenir en consideració”, va destacar. 

Retard de la passarel·la 
La idea de la presentació de la proposta guanyadora d’aquesta segona edició dels pressupostos participatius era fer-ho en la ubicació del projecte que va guanyar l’any passat, és a dir, en el pas elevat a la Carretera General 1 a l’altura de l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella. Això, però, no va ser possible perquè encara no s’han acabat les obres. Torres va destacar que la instal·lació d’aquesta passarel·la elevada porta unes setmanes de retard perquè ha arribat tard el subministrament tant de la passarel·la com dels ascensors. Tot i això, es preveu que en tres setmanes estigui en funcionament. 
Aquest nou pas elevat suposarà l’eliminació del semàfor i del pas de vianants d’aquest punt. El ministre Torres va destacar que els ascensors seran especialment lents perquè siguin utilitzats per la gent que ho necessiti i sigui una instal·lació accessible, i per potenciar l’ús de les escales del mateix pas elevat.

energia eòlica
pressupostos participatius
instal·lar
totes
parròquies
estrena

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte