Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Gilbert Saboya va fer balanç ahir del programa Engega 2017.
El ministre Gilbert Saboya va fer balanç ahir del programa Engega 2017.

L’Engega 2018 augmenta 1.000 € l’ajut per a l’adquisició de furgonetes


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amb la voluntat de fomentar la compra de furgonetes elèctriques, després que l’any passat se’n matriculessin només sis –el  2016 se’n van matricular dotze–, i la renovació del parc d’aquest tipus de vehicles, que té una mitjana d’edat de 12,5 anys, el Govern ha previst incrementar en 1.000 euros les ajudes del programa Engega per a l’adquisició d’una furgoneta elèctrica.
Així ho va avançar ahir el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, que malgrat la “punxada” de les furgonetes va fer un balanç “molt positiu” de les xifres de matriculacions de vehicles del 2017, amb un creixement del 18,2%, i del funcionament del pla Engega del mateix exercici, que ha permès la matriculació de fins a 154 vehicles elèctrics i híbrids endollables.
Així, el ministre va explicar que el programa d’ajudes per a aquest any, que compta amb la mateixa dotació que l’any passat (850.000 euros), eleva de 9.000 a 10.000 la subvenció per a la compra d’una furgoneta elèctrica, al marge dels 1.000 euros que aporta el concessionari. A més, s’incrementa també l’ajuda en el cas que es compri un vehicle nou eficientment energètic o nou elèctric o híbrid endollable, i es desballesti una furgoneta, que passa dels 750 euros als 1.250.
Quant al balanç del programa l’Engega 2017, Saboya va mostrar la satisfacció per l’assoliment dels objectius que es buscaven quan es va decidir mantenir els ajuts de fins a 8.000 euros per als turismes elèctrics purs i, en canvi, rebaixar als 4.000 euros la subvenció per als híbrids endollables. D’aquesta manera, l’any passat la matriculació de vehicles elèctrics purs va augmentar un 39% mentre que la d’híbrids endollables es va reduir un 30%.
El ministre va incidir en el fet que l’augment del global de matriculacions comporta que –malgrat l’increment dels vehicles de mobilitat elèctrica– el percentatge de penetració es mantingui en el 3,4%, un fet que manté Andorra en el Top-5 Mundial, si bé cau del tercer al quart lloc, superat per Noruega (34,7%), Islàndia (9%) i Suècia (4,3%).
En un altre ordre de coses, Saboya, que va remarcar la caiguda de matriculacions de vehicles dièsel en favor dels de gasolina, va anunciar que l’executiu treballa també en una proposta de modificació legislativa. Concretament, es canviarà la Llei de foment del vehicle elèctric per eliminar l’incentiu que afavoreix els vehicles dièsel davant dels de gasolina a l’hora de fer el càlcul dels cavalls fiscals per al pagament de la taxa de tinença de vehicles, una mesura que no serà efectiva fins a la meritació de la taxa de l’any 2019.

Replantejar el pla
Així mateix, el ministre va recordar que el pla Engega finalitza aquest 2018 i que de cara a l’exercici 2019 caldrà fer un replantejament. En aquest sentit, Saboya, que va deixar clar que “continuaran fent falta polítiques per incentivar els elèctrics”, va avançar que més enllà de les ajudes directes a càrrec del pressupost caldrà plantejar-se altres iniciatives com per exemple “penalitzar i desincentivar algun tipus de vehicle per ajudar-ne d’altres”.
Tot i això, el ministre va advertir que caldrà veure com evolucionen les matriculacions, ja que si el ritme s’accelera i es mantenen les ajudes actuals baixarà l’índex de penetració i s’estarà fora del Top-5. En aquest sentit, Saboya, que va admetre que “fins que no s’ampliï la gamma de l’oferta comercial “serà difícil penalitzar un tipus de vehicle o altre”, va destacar que l’objectiu és mantenir-se amb un índex de penetració d’entre el 3% i el 4%, ja que “anar més enllà vol dir tenir més diners”.

Engega
furgonetes
ajut
augmenta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte