Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Micó és el director del Centre de Recerca Sociològica de l’IEA.
Joan Micó és el director del Centre de Recerca Sociològica de l’IEA.

L’enquesta preelectoral del CRES baixa el marge d’error del 5% al 3%


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans ja ho té tot a punt per a la pròxima enquesta política preelectoral. Es posarà en marxa a finals d’aquest mes, quan es preveu que ja estiguin formalitzades totes les candidatures que es presenten. Es tracta de la tercera enquesta política que es fa abans d’eleccions, i des del CRES s’ha volgut millorar la representativitat. Això significa que si fins ara la mostra recollida era de 400 andorrans i 400 no andorrans, la d’aquest any serà de 800 andorrans i de 400 no andorrans. Això suposa una millora qualitativa dels resultats perquè segons explica el director del CRES, Joan Micó, “el marge d’error es reduirà del 5% que s’havia tingut a les anteriors enquestes al 3% aproximadament que es tindrà en aquesta nova enquesta”.

Pel que fa al contingut del qüestionari, serà el mateix però s’ha formulat de manera més senzilla. Així els ciutadans elegits de manera aleatòria hauran de respondre les seves preferències de cara als pròxims comicis, amb preguntes com quin líder polític valora millor, o quin partit li dona més simpatia, o quina valoració fa del Govern i de l’oposició. Però també les preguntes determinants de a quin partit votarà o quin partit creu que guanyarà, o a quin partit no votaria mai, entre d’altres. 

S’ha afegit alguna qüestió per tenir millor identificat l’entrevistat, com per exemple que determini si és andorrà de naixement o s’ha fet andorrà. 
El director del CRES assegura que els resultats de les anteriors enquestes han coincidit amb els resultats electorals, almenys en el partit que ha sortit vencedor. Però també remarca que “cal matisar aquesta afirmació, ja que l’enquesta ens permet determinar el vot a la llista nacional, però de les llistes parroquials, que tenen un pes molt important, no en tenim tanta mostra a l’enquesta”, va explicar Micó.

Així doncs, en la darrera enquesta política es va encertar el triomf de Demòcrates per Andorra, però l’enquesta apuntava com a segona força política el Partit Socialdemòcrata quan van ser els Liberals qui van treure més vots. “Això s’explica perquè si s’analitza el vot ocult aquest sempre és un vot conservador”, va comentar Micó. 

Vot ocult o conservador

El vot ocult a les enquestes preelectorals del CRES ha rondat sempre la meitat dels vots.Pel que fa a l’increment de l’abstenció també és destacable i d’aquesta tendència, ja se’n va fer un estudi específic. 

El vot ocult està reflectit en les xifres d’aquells que o bé no saben a qui votaran, o béno volen dir-ho. Dels últims, segons l’experiència de les darreres enquestes, no ho diuen perquè són vots conservadors que després si es creuen les dades dels resultats dels comicis amb les de les enquestes se sap que el vot ocult prové d’aquestes forces situades més a la banda dreta ideològicament parlant. 

Micó també remarca que l’enquesta es fa en el període que hi ha entre el  moment que es  formalitzen les candidatures i abans que comenci la campanya electoral. Els resultats també es publiquen abans de la campanya. Aquest fet suposa un fre per a molts dels enquestats a l’hora de pronunciar-se sobre a qui votaran, perquè “el qüestionari es realitza quan  els enquestats encara no saben  el programa electoral”, va comentar Micó. 

El CRES disposa dels mateixos mitjans per fer aquesta enquesta, que tindrà el doble de representativitat o de mostra que l’anterior, però Micó va explicar que s’ha formulat d’una manera amb què es podrà fer més ràpidament i amb un sistema informàtic més modern. 

Els resultats d’aquesta tercera enquesta política preelectoral es faran públics abans del24 de març, quan es preveu que comenci la campanya electoral.

enquesta
preelectoral
CRES
baixa
marge d’error
5%
3%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte