Diari digital d'Andorra Bondia

L’enquesta revela que un 65,5% dels enquestats està en contra del Patapou


Escrit per: 
M. F. / Foto: M. T.

“L’enquesta serveix per confirmar el que pensa la gent.” D’aquesta manera van justificar tant el portaveu de la plataforma ciutadana No a l’Heliport al Patapou, Isidre Bartumeu, com els cònsols d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer i Jordi Minguillón, els resultats de l’estudi que la plataforma va encarregar a una empresa espanyola, Cirem, i que es van donar a conèixer dilluns.

En aquest estudi es posa en relleu que el 65,5% dels enquestats no estan d’acord amb la ubicació escollida i la valoració mitjana obtinguda per l’emplaçament és molt baixa, de fet el 2,96 sobre 10. Un dels aspectes que també posa en relleu l’enquesta és que la baixa puntuació no és només una opinió entre els veïns més propers, sinó que també en llocs allunyats, com Santa Coloma o la Comella, aquest projecte queda lluny de l’aprovat.
Aquesta enquesta es va dur a terme en la segona quinzena de juny entre 400 persones. A grans trets, les conclusions són que el grau de coneixement del projecte de construcció de l’heliport és molt elevat, del 78%, mentre que el de coneixement de la ubicació és lleugerament inferior, del 64%. Una altra dada és que el grau d’acord general amb la construcció d’un heliport és elevat, del 67%, tot i que l’emplaçament escollit per l’executiu tan sols rep el 19,3% de suport, així que s’evidencia que el 65,5% dels entrevistats no estan d’acord en l’emplaçament triat, mentre que un 14,3% no saben respondre a aquesta pregunta. La valoració, tal com ja s’ha esmentat, és molt baixa i se situa en el 2,96.
En aquest sentit, el portaveu de la plataforma va subratllar una de les dades que posa en relleu l’enquesta, i que és que un 38,5% dels enquestats ha posat un zero a la ubicació. Per barris, s’ha de destacar que la puntuació al centre històric és del 2,52; a la zona de l’ambaixada francesa, del 2,38, que de fet és la pitjor valoració, i del 2,82 a la Comella. Tot i així, no hi ha cap barri en què s’arribi al quatre i el que més s’aproxima a aquesta valoració és la Margineda amb un 3,89.
En funció de l’edat es constata que els més joves són els que valoren amb una nota més alta l’emplaçament escollit (4,47), mentre que els entrevistats que tenen entre 50 i 64 anys són els més crítics (2,55), seguits dels majors de 64 anys (2,67). Segons la cònsol major, és precisament la gent gran, que “coneix la perillositat d’aquesta ubicació” la que l’ha valorat amb pitjor nota.
Una altra dada que evidencia l’enquesta és que el 64% de les persones entrevistades consideren que l’heliport s’hauria de construir en un altre emplaçament. Així, un 20% dels que han expressat aquesta opció el situarien fora del centre urbà. Entre els entrevistats que concreten més el lloc cal assenyalar que el 12,9% creuen que el millor seria la Comella, un 8,2% la zona de Santa Coloma i un 6,6% Sant Julià de Lòria.
Pel que fa als problemes que creuen que pot provocar l’heliport a l’emplaçament escollit, cal destacar que el 46,8% assenyalen el soroll i un altre 25%, el risc d’accidents, els despreniments i els moviments de terra. En tercer lloc l’opció més escollida, amb el 14%, és la inseguretat en general.
Bartumeu va exposar que de moment l’enquesta estarà penjada a la pàgina web de l’entitat perquè tothom la pugui consultar i avaluaran si la fan arribar al cap de Govern.

D'altra banda, Bartumeu es va mostrar ahir molt crític amb la reunió pública que el Govern va organitzar dijous passat. En aquest sentit, va destacar les contradiccions i el fet que “per dir el que van dir” el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, estigués acompanyat de sis tècnics. A més, va lamentar la “manca de sensibilitat” del ministre quan se li demana que reflexioni. “Les contradiccions fan que la gent passi de la preocupació a la indignació”, va remarcar Bartumeu, que va concloure que “sembla que el ministre Alcobé sigui Adam, que la història comenci amb ell”.
Ferrer també va posar en relleu les contradiccions i va afegir que els arguments “no ens van convèncer”, de manera que es refermen en la seva postura d’oposició al Patapou i va reiterar que no és el lloc adient, ja que el que caldria seria buscar “zones industrials” que afectessin “el mínim possible” la població. A més, la cònsol va recordar que “hi ha molts llocs” on podria anar l’heliport.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte