Diari digital d'Andorra Bondia
Cinca abans de la roda de premsa posterior al consell de ministres, ahir.
Cinca abans de la roda de premsa posterior al consell de ministres, ahir.

L’entrada a l’FMI no es demanarà sense un ampli suport de l’oposició


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va assegurar ahir que el Govern no sol·licitarà l’ingrés al Fons Monetari Internacional (FMI) sense un “suport molt majoritari” dels grups parlamentaris. En aquest sentit, va remarcar que el que cal decidir és si hi ha voluntat de formar part d’aquest organisme com a país, ja que “de res servirà que un govern avanci si no hi ha voluntat unànime d’avançar en el mateix sentit”. Cinca va explicar que, amb la visita a l’FMI fa quinze dies, l’executiu pretén anar més enllà de la declaració d’intencions i fer un pas per recollir informació. 
Així, el ministre de Finances va avançar que la idea és clarificar els aspectes tècnics (que són principalment el cost, els requisits a nivell legislatiu i les dades estadístiques que això suposa) al més ràpid possible per poder entrar a valorar el fons de la qüestió. Calcula que abans de l’estiu es podrà donar llum sobre aquests elements i clarificar els dubtes amb els grups parlamentaris per acabar prenent una decisió. Un cop superada aquesta fase, en pocs mesos es podria formalitzar el procés d’ingrés a l’FMI. El titular de Finances va explicar que els tràmits es poden allargar entre nou i dotze mesos en el cas que no hi hagi cap contratemps.
Cinca va recordar que la idea d’entrar a l’organització internacional no és nova i en aquest sentit ho ha expressat el cap de Govern en diversos debats d’orientació. El ministre va destacar que “sembla que hi ha molts punts a favor” de formar-ne part i, com a exemple, va posar les agències de ràting internacionals, que indiquen que un dels impediments d’Andorra per pujar un esglaó més és el fet de no estar a l’FMI i no tenir unes estadístiques homologades per l’FMI. “Això fa pensar que hi hauríem de ser”, va dir Cinca, que es va mostrar convençut que “és més positiu ser a l’FMI que no ser-hi”.
Per altra banda, el ministre es va referir a la sentència de la Batllia sobre les demandes de diversos clients de BPA que no han estat traspassats a Vall Banc. Cinca va remarcar que en cap cas posa en dubte si els comptes han de passar o no, i que el que fa és demanar a l’AREB que justifiqui per què no han passat i, per tant, ha de retrotreure el procediment. Cinca va afirmar que l’AREB creu que el procediment és el que s’adequa al marc legislatiu i va exposar que, de les nou sentències, sis li han donat la raó i en tres hi ha una estimació parcial del que exposa el demandant.

Cinca veu electoralista la querella del PS pel SAAS

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va afirmar que la querella del Partit Socialdemòcrata (PS) a la Batllia per les irregularitats al SAAS cal relacionar-la amb el calendari polític i electoral. Així, va remarcar que es tracta d’una acusació sense concretar (la querella és contra persona desconeguda), un fet que considera “sospitós”. Cinca va apuntar que “no ens cal el PS” per actuar davant d’alguna irregularitat i va recordar que el Govern ja va prendre mesures, ja que va recollir informació i la va posar a mans de la Fiscalia en una “acció sense precedents”. Així mateix, va indicar que, a més, es van implementar mesures al SAAS perquè els fets no es repeteixin. Cinca va exposar que, gràcies a les accions del Govern, les incidències registrades pel Tribunal de Comptes s’han reduït.

El subministrament de gas es podrà tallar si no es fan revisions

El Reglament d’emmagatzematge, subministrament, distribució i ús de gasos combustibles aprovat ahir pel Govern recull la possibilitat de tallar el gas per motius de seguretat en cas que no es puguin fer les inspeccions mínimes a les instal·lacions. El reglament –que simplifica i actualitza la normativa existent i inclou necessitats noves– preveu també més controls obligatoris de les instal·lacions, l’obligatorietat de tenir un contracte de manteniment per a les instal·lacions alimentades per un dipòsit de gas, i tenir una assegurança.
També fixa per primer cop les condicions tècniques de les instal·lacions de gas liquat, les estacions de servei per a vehicles de gas, les instal·lacions en caravanes i autocaravanes, i les instal·lacions temporals. A més, regula el funcionament de les instal·lacions de gas natural, que fins ara no estaven incloses en la normativa. Així mateix, estableix les condicions que han de complir els centres d’emmagatzematge i distribució d’envasos i s’inclou que l’usuari haurà de pagar un dipòsit per l’envàs la primera vegada que el compri a l’empresa distribuïdora, mentre que la revenda en establiments autoritzats només es podrà fer a canvi d’un de buit (a banda que aquestes botigues només podran tenir un màxim de sis ampolles). A l’últim, es demana a les persones que fan instal·lacions, reparacions o manteniment de gas l’obligatorietat de tenir un carnet professional, que serà personal i vinculat a una empresa. Es fixen uns requisits acadèmics i els exàmens per obtenir-lo. Per a les persones amb una experiència de més de cinc anys i que no disposin d’aquest carnet, podran fer una prova en un màxim de dotze mesos per regularitzar la situació. El Govern no preveu dificultats per adaptar-se al reglament.

Jordi Cinca
FMI
Govern
SAAS

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte