Diari digital d'Andorra Bondia
Electors esperen el seu torn per exercicir el seu dret a vot als comicis comunals del 2015.
Electors esperen el seu torn per exercicir el seu dret a vot als comicis comunals del 2015.

Les 21 llistes comencen la pugna per convèncer els 27.823 electors


Escrit per: 
Redacció / FOTO: BonDia

La tradicional enganxada de cartells va donar ahir el tret oficial de sortida a la campanya de les eleccions comunals del 15 de desembre vinent, uns comicis en què hi haurà fins a 21 candidatures, tres més que ara fa quatre anys, i en què Demòcrates per Andorra intentarà mantenir també l’hegemonia a nivell parroquial, el Partit Socialdemòcrata consolidar i millorar els resultats obtinguts en les generals de l’abril passat i Terceravia, amb el paraigua d’Unió Laurediana, recuperar el Comú de Sant Julià de Lòria i implementar el seu projecte a escala territorial. 
Uns comicis, on estan cridats a les urnes fins a 27.823 electors, 2.714 més que a les comunals del 2015, i que estan marcats per la proliferació de pactes més o menys previsibles i de plataformes ciutadanes. I és en aquest marc on apareixen les altres dues formacions d’àmbit nacional. Liberals d’Andorra, integrat en el projecte de Ciutadans Compromesos a la Massana i  a Escaldes-Engordany de la mà de Progressistes-SDP sota la denominació d’Unió per Escaldes, és present a les llistes d’En Comú amb Demòcrates a Encamp, Andorra la Vella i Ordino, en aquestes darreres també amb SDP, mentre que no té presència ni a Canillo ni a Sant Julià de Lòria.
Per la seva part, i al marge de la capital, Ordino i Escaldes-Engordany, Progressistes-SDP és també a Encamp dins la plataforma ciutadana Agrupament Encampadà, però no té presència a Canillo, la Massana ni a Sant Julià, única parròquia on aquest mandat ha tingut un conseller de Comú.
Al marge de les llistes d’En Comú, Demòcrates és present, en solitari amb independents, a Escaldes-Engordany i a Canillo, mentre a Sant Julià de Lòria dona suport a la candidatura de Desperta Laurèdia, liderada per Cerni Cairat.
Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata, en solitari amb independents o sota la denominació d’Units pel Canvi o Movem Ordino, és present a cinc parròquies (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp, Sant Julià de Lòria i Ordino) i té també dos representants a la candidatura canillenca Objectiu Comú.
Terceravia, l’única formació que no ha volgut entrar en cap dels moviments de pactes i plataformes i ha prioritzat consolidar territorialment el seu projecte, és present a cinc parròquies, les mateixes a les quals ja es va presentar a les eleccions generals de l’abril passat. Així la formació impulsada per Josep Pintat repeteix a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp, Ordino i Sant Julià de Lòria.
Es tracta d’unes eleccions on Canillo i la Massana s’han intercanviat els papers. Així, i després de vuit anys, els electors canillencs podran triar novament entre més d’un projecte polític, ja que al marge de la llista Demòcrata liderada per Francesc Camp, hi ha la d’Objectiu Comú, que encapçala Albert Torres. Per contra, els electors massanencs hauran de decidir únicament si donen o no suport a l’única llista que concorre als comicis, la de Ciutadans Compromesos més Demòcrates més Liberals d’Andorra (CC+DA+L’A). Precisament, l’absència d’una candidatura rival farà que el 28 de desembre la Massana tingui per primera vegada en la història dues dones, Olga Molné i Eva Sansa, com a cònsol major i cònsol menor, respectivament. Així com que els altres deu integrants de la candidatura puguin afrontar la campanya sabent que seran consellers de Comú.
Pel que fa a la resta, Escaldes-Engordany, Ordino i Encamp són les parròquies on els electors tindran més opcions per triar, entre quatre projectes, mentre que a Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria compten amb tres candidatures cadascuna.

 

eleccions comunals
enganxada de cartells
penjada de cartells

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte