Diari digital d'Andorra Bondia
Marsol, Matarrodona i Carmona durant el debat organitzat pel Sitca, ahir al vespre.
Marsol, Matarrodona i Carmona durant el debat organitzat pel Sitca, ahir al vespre.

Les candidates d’Andorra la Vella mantindran els triennis als empleats


Escrit per: 
Agències / Foto: Xavier Pujol

El Sindicat de treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) havia convocat un debat amb les tres candidates a cònsol major d’Andorra la Vella per tractar un seguit de qüestions que afecten els treballadors públics. En general, es pot afirmar que van ser més els punts de confluència que les tres candidates, Conxita Marsol (En Comú per Andorra la Vella); Dolors Carmona (PS+Independents) i Emi Matarrodona (Terceravia+Independents) van mostrar que no pas divergències. Totes tres van mostrar unanimitat en afirmar que si guanyen mantindran el sistema de triennis o que avaluaran la possibilitat que es pugui instaurar un sistema perquè els treballadors es puguin jubilar de manera anticipada.

El debat es va plantejar com una bateria de deu preguntes formulades pel Sitca a les quals les tres candidates havien de respondre en un minut i, tot seguit, preguntes del públic. Entre les qüestions plantejades pels treballadors hi havia si s’optarà per un sistema de triennis o de quinquennis. “Mantindrem els triennis, és el més correcte”, va manifestar Marsol, que va destacar que una de les qüestions que es poden revisar en el pròxim mandat és que vagin a l’alça, ja que, precisament, hi ha d’altres comuns i l’Administració general on són més alts. Matarrodona es va manifestar, també, a favor de mantenir aquests triennis i va afegir que quant a la possibilitat d’apujar-los, caldrà avaluar-ho. Pel que fa a Carmona, va dir que estan a favor dels triennis i “en contra de passar a quinquennis”, que ha estat l’aposta de Demòcrates en la Llei de la Funció Pública. Quant a un sistema de jubilació anticipada, Matarrodona va destacar que el va defensar com a presidenta del Sitca i hi continua creient, mentre que Carmona va apuntar que es comprometen a estudiar la possibilitat de poder-lo implementar. Al seu torn, Marsol va dir que hi ha estudis ja fets i que en el pròxim mandat caldrà “tirar endavant” aquesta opció, sempre vetllant per l’equilibri entre els drets dels treballadors i que sigui viable per a les finances públiques.

Privatitzacions
L’únic punt del debat en què hi va haver una mica de discrepància va ser en la pregunta sobre la privatització dels serveis públics. Matarrodona i Carmona van remarcar que en alguns casos, com en el de la recollida de les deixalles, s’ha passat a tenir un pitjor servei, una qüestió que Marsol va negar posant en relleu que no hi ha queixes dels ciutadans i que Andorra la Vella era l’única parròquia que no tenia aquest servei externalitzat. Va garantir que no pensa a fer cap altra privatització i va concloure que la de les deixalles no ha perjudicat, tampoc, els treballadors públics.

Altres dels temes tractats van ser les desigualtats salarials i de categories entre treballadors. Marsol va destacar que s’ha treballat en un organigrama i que cal acabar de completar la revisió dels llocs de treball; mentre que Matarrodona va apostar per un sistema de gestió de l’acompliment consensuat. Carmona va exposar, al seu torn, que és “urgent” acabar amb les desigualtats entre els treballadors comunals. Precisament quant a un sistema de gestió de l’acompliment propi o el que es derivi dels reglaments del Govern, Carmona va destacar que cal un model participatiu en què els treballadors poguessin dir la seva; mentre que Marsol va recordar que s’han impulsat mesures perquè els treballadors de la banda baixa puguin veure millorat el seu salari. Matarrodona considera que cal esperar al model del Govern i fer una reflexió “profunda” per no repetir errors del passat. 

Places per cobrir
Les candidates també es van comprometre a estudiar un sistema de jubilació compartit entre el Comú i els treballadors. Quant a la manca de personal, Marsol es va mostrar partidària d’avaluar, abans de cobrir una vacant, si es poden fer redistribucions dins els departaments, una mesura que també comparteix Carmona, tot i que amb matisos, ja que va afirmar que si hi ha una vacant s’ha de treure un edicte. Matarrodona, reticent als complements de responsabilitat afegida, considera que les places s’han de cobrir amb nous edictes.

candidates
andorra la vella
triennis
empleats
Comú
sitca

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte