Diari digital d'Andorra Bondia
Les coaccions denunciades per Cierco arriben al Congrés espanyol
Les coaccions denunciades per Cierco arriben al Congrés espanyol

Les coaccions denunciades per Cierco arriben al Congrés espanyol


Escrit per: 
M.S. / Foto: www,interior.gob.es

Mentre a Andorra l’executiu opta per esperar que la justícia faci el seu camí, al país veí les presumptes coaccions i amenaces per part de comandaments policials espanyols denunciades per Higini Cierco en la seva compareixença davant la batlle Canòlic Mingorance han arribat al Congrés dels Diputats.
I és que ahir mateix el diputat del grup parlamentari del PSOE i portaveu d’aquest a la comissió d’Interior, Antonio Trevín, va registrar al Congrés quatre preguntes en relació a aquesta qüestió perquè l’executiu de Mariano Rajoy hi respongui per escrit.
Concretament Trevín, que en l’exposició de motius critica “l’absència d’ètica i la falta de professionalitat” d’aquesta forma d’actuar, demana per l’autoritat que, a part del director adjunt operatiu de la policia nacional (DAO), va ordenar la investigació i les actuacions portades a terme per l’aleshores cap d’Afers Interns i comissari de la policia nacional Marcelino Martín Blas. 
També es pregunta per la vinculació d’aquesta autoritat amb les facultats que la llei atribueix al responsable d’Afers Interns d’investigar i perseguir les conductes de funcionaris constitutives d’infraccions penals o aquelles contràries a l’ètica professional, i es demana per si hi havia membres del cos de policia implicats en les presumptes il·legalitats de la família Pujol i, en cas afirmatiu, per la seva adscripció professional.
El diputat del grup socialista, que el juliol passat ja va registrar una petició per crear una comissió d’investigació per “depurar responsabilitats per l’activitat policial durant el mandat del titular d’Interior”, Jorge Fernández Díaz, interpel·la també l’executiu sobre si es van comunicar els procediments seguits en aquesta investigació i les actuacions practicades per Martín Blas, l’agregat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya, i altres funcionaris policials a algun jutjat perquè  en valorés la legalitat.
Finalment, Trevín, que lamenta que “una vegada més el ministeri d’Interior sigui l’encarregat de portar les relacions d’Espanya amb Andorra sense que la diplomàcia espanyola tingui res a dir o no consti que hagi dit res”, pregunta per si des del ministeri d’Interior s’ha obert algun tipus d’investigació per conèixer els detalls de la denúncia feta per Higini Cierco contra els comandaments policials espanyols, per esclarir les raons que van justificar aquesta actuació i per identificar qui els va autoritzar la intervenció.

La premsa espanyola implica Rajoy en les pressions a BPA

El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, s’hauria implicat directament en les pressions a Banca Privada d’Andorra per obtenir dades dels comptes de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva família, segons assegurava ahir el diari Público.
D’aquesta manera, segons el rotatiu, el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, i el secretari d’Estat de Comerç. Jaime García-Legaz, van estar l’estiu del 2014 a Andorra “negociant amb els màxims accionistes de BPA, els germans Ramon i Higini Cierco, i també amb l’executiu andorrà amb l’objectiu d’obtenir l’extracte del compte de l’expresident”.
Segons assegura Público, el juny del 2014, un cop “la brigada política de la policia espanyola dirigida per Eugenio Pino” va localitzar el compte de l’expresident a BPA, els viatges de Moragas a Andorra i Catalunya per reunir-se amb diferents 
empresaris i mediadors “són constants”. 
Fruit d’aquests contactes, finalment Moragas hauria obtingut, sempre segons la versió del rotatiu espanyol, el compromís dels Cierco que ajudarien en la investigació, passant per alt les disposicions de la legislació andorrana, a canvi de suspendre una investigació del Sepblanc (Servei de Prevenció i Blanqueig de Capitals), dependent del Banc d’Espanya.
Amb tot, les pressions no acabarien aquí. Segons assegura el diari del país veí, a començament de juliol del 2014 el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, es va reunir a Andorra amb un membre del Govern per tenir el compromís de col·laboració en el lliurament de les dades bancàries de Pujol, i per fer saber als propietaris de BPA que la inspecció del Sepblanc s’intentaria endarrerir al màxim.
García-Legaz hauria anat acompanyat d’un altre policia, que en retornar a Madrid va elaborar una nota, que va lliurar a Eugenio Pino, en què adjunta una captura de pantalla amb el compte de l’expresident català.

 

amenaces
coaccions
Higini Cierco
Congrés de Diputats
Antonio Trevín
Rajoy
Moragas
diari Público

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte