Diari digital d'Andorra Bondia
Les eleccions generals podrien celebrar-se a finals de l’any vinent
Les eleccions generals podrien celebrar-se a finals de l’any vinent

Les eleccions generals podrien celebrar-se a finals de l’any vinent


Escrit per: 
Pepa Gallego/ J.R./ Foto: Jonathan Gil

Les eleccions generals podrien celebrar-se a finals de l’any vinent, amb l’objectiu de distanciar-les dels comicis comunals, previstos, tal com marca la llei, per a finals del 2019. Així ho va deixar entreveure ahir  el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. El ministre interpreta les paraules del cap de Govern com la possibilitat que hi hagi “un avançament relatiu”, de manera que, en lloc de celebrar-se al març o l’abril, es podrien convocar per a finals del 2018. Espot no va voler concretar si es postularà com a candidat de DA per a les properes eleccions. “El cap del Govern ja va dir que s’ha creat una comissió a dins de DA amb representants de totes les parròquies per trobar la millor persona que generi més consens i per encapçalar la llista. Cal ser respectuós en el treball d’aquesta comissió”, va dir.  A la pregunta de si el resultat d’aquesta comissió tingués entre els noms el de Xavier Espot, el ministre va manifestar que ara “no m’ho he plantejat. Si ho fos en aquell moment ja ho valoraré perquè no només és una decisió de caràcter extern, sinó també de valors personals i interns”.  Espot va remarcar que encara queda un any i mig  per a les eleccions “i se’ns valorarà en el grau d’acompliment de les promeses electorals i, per tant, cal treballar. Jo ara exclusivament estic dedicat a gestionar el meu ministeri”, va continuar. 
Per la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, va reiterar ahir que totes les possibilitats estan obertes, i no va aclarir quan prendrà la decisió, tot i que va assegurar que “estem molt lluny de les eleccions”. Pel que fa a l’acostament pronunciat de DA cap a Liberals d’Andorra (LdA),  va manifestar que les estratègies dels diferents partits no canviaran i va manifestar que pensa que tots els partits que ara hi ha a l’arc parlamentari es presentaran a les properes eleccions. Martí, però, va fer una crida a la pacificació en l’àmbit polític a la fi de la seva vida política: “Aquest Govern ha tingut moltes reformes i ha de venir una mena de pacificació de la vida política andorrana. Desitjo que qui vingui després tingui una legislatura que no s’assembli en res a la que hem tingut nosaltres, la segona”. 
Per la seva banda, el síndic general, Vicenç Mateu, va manifestar que dubta que el cap de Govern faci la convocatòria abans que no concloguin algunes de les reformes pendents, com és la reforma de la Llei de la funció pública, que entrarà a tràmit parlamentari en breu.
Per la seva banda, el conseller general i president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va manifestar que la primera notícia sobre el possible avançament electoral la va conèixer divendres amb les declaracions de Martí en un mitjà públic. López va indicar que les manifestacions del cap de Govern confirmen “l’idil·li” entre els demòcrates i els liberals, tot i que va afegir que “no sé si tot el grup liberal n’està al corrent i és una manera de fer poc transparent”. Segons el màxim mandatari del PS, aquestes converses posen en relleu  “un gir cap a la dreta” dels demòcrates, com queda patent amb els últims projectes de llei aprovats. “Hauríem d’utilitzar una lupa per veure les diferències entre demòcrates i liberals”, va opinar. López considera que “en aquesta legislatura poca feina s’ha fet”, i només resta aprovar les lleis laborals i la reforma de la Funció Pública. “El dels demòcrates és un projecte caducat des de fa temps”, va dir.

 

eleccions generals
podrien
ny vinent
celebrar-se

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte