Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Rossell i Joana Teixeira en la compareixença d'aquest matí.
Marc Rossell i Joana Teixeira en la compareixença d'aquest matí.

Les entitats i empreses de més de 100 treballadors tenen dos anys per disposar d'un pla de mobilitat sostenible


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Les administracions, entitats parapúbliques i aquelles empreses que tinguin més de 100 treballadors, 66 entitats en total, disposaran de dos anys, fins al 31 de desembre del 2022, per elaborar i aprovar els seus plans de mobilitat sostenible. Així ho preveu si més no el reglament relatiu als Plans de mobilitat sostenible per al personal d’Administració, entitats públiques i empreses (PMSP) aprovat per l'executiu i que ha presentat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, que ha destacat que el reglament estableix el contingut mínim que hauran de recollir els plans.

Rossell, que ha remarcat que amb aquest reglament es dona compliment a les disposicions de la Llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), ha recordat que la mobilitat suposa el 56% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i que la mobilitat interna representa el 13% del total d'emissions. 

Així, amb els PMSP es pretén "contribuir a la lluita contra el canvi climàtic" a la vegada que "millorar la salut" gràcies a la disminució d'emissions i també "a reforçar la competitivitat de les empreses", ha destacat Rossell, que ha precisat que des de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic s'ha elaborat una guia per facilitar la interpretació del reglament i amb recomanacions sobre els continguts per elaborar aquests plans.

En aquest sentit, el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, que ha avançat que des de l'Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic es farà un assessorament i "un seguiment personalitzat" a les 66 entitats per a l'elaboració dels PMSP, ha explicat que el reglament estableix que els plans hagin de comptar amb una diagnosi de la situació actual, uns objectius i els plans d'acció per assolir-los així com amb un pla de seguiment.

Rossell, que ha destacat que "el reglament i la guia s'ha presentat a totes les entitats i empreses afectades", ha explicat que el reglament fixa que per a l'elaboració dels plans s'hagi de tenir en compte com a primera opció el transport públic per davant del privat a la vegada que es prioritza el transport no motoritzat. Així, el reglament prioritza la mobilitat a peu o en bicicleta, seguida de l'elèctrica i aquella no contaminant i finalment, com a darrera opció, situa la mobilitat motoritzada que generi emissions.

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat ha estat acompanyat de Joana Teixeira, tècnica de gestió de persones de FEDA, la primera parapública que ha elaborat el pla de mobilitat sostenible per al seu personal, que ha exposat la tasca feta. En aquest sentit, Teixeira ha detallat que l'elaboració del pla es va obvrir a tot el personal, a qui es va fer una enquesta per determinar els hàbits de mobilitat i la disponibilitat a canviar-los tan pel que fa a la mobilitat per anar de casa a la feina com a la mobilitat professional. Així, es va determinar que el 78% del personal es desplaça amb cotxe i que només el 8% ho fa de manera sostenible. Per això en el pla, FEDA ha previst fins a 25 accions per mirar d'aconseguir que el percentatge de desplaçaments sostenibles s'elevi fins al 28%.

entitats
empreses
més
100 treballadors
tenen
dos
anys
disposar
pla de mobilitat sostenible

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte