Diari digital d'Andorra Bondia

Les entitats posen en dubte l’eficàcia del segell per a la igualtat a l’empresa


Escrit per: 
Redacció

Les entitats que representen els drets de les dones del Principat van valorar ahir de forma positiva que el Govern vulgui impulsar iniciatives per reduir les diferències de gènere a les empreses, però es van mostrar escèptiques sobre la creació del segell de qualitat anunciat dijous per la secretària d’Igualtat i Benestar, Magda Mata.

L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) considera que la certificació hauria d’anar acompanyada de determinats incentius, mentre que el Grup de Dones per a la Reflexió i l’Acció sosté que l’actual sistema de seguretat social pot dificultar la promoció de polítiques efectives de conciliació de la vida laboral i familiar.
“Ja és bo que el Govern expressi aquesta voluntat, i esperem que [l’anunci del segell de qualitat] no sigui tan sols un titular”, va apuntar la membre del Grup de Dones per a la Reflexió i l’Acció Angelina Mas, que va afegir: “Caldria fer entendre què són polítiques de conciliació familiar i laboral i deixar clar què consideres qualitat.” Així mateix, Mas va argumentar que “aplicar jornades a temps parcials pot ser un handicap pel que fa a la CASS, ja que ara mateix si una persona treballa a mitja jornada no té cobertura”. 
De l’altra banda, la presidenta de l’ADA, Montserrat Nazzaro, va opinar que “no cal que et posin un distintiu si fas el que has de fer” i va sentenciar: “Més valdria que els posessin un distintiu, per vergonya, als que no actuen bé.” En aquest sentit, la presidenta de l’associació considera que aquest segell hauria de suposar “un incentiu, del tipus que fos, perquè tothom estigués interessat a impulsar polítiques d’igualtat”. Així, Nazzaro va argumentar que “si algú s’esforça, estaria bé que tingués algun benefici, per exemple fiscal, dins les possibilitats que tenim a Andorra”.
Pel que fa a la comissió per a la igualtat, que recentment va celebrar la primera reunió de treball, Mas va reiterar la necessitat de “passar a l’acció” i començar a tirar endavant iniciatives concretes: “Creiem que ja està bé fer plans i més plans, ja que fer estudis està molt bé, però si s’allarguen massa després ens trobem que canvia el Govern i les coses queden aturades.” Segons el Grup de Dones per a la Reflexió i l’Acció, una de les accions que es pot tirar endavant seria la millora de l’equip de maltractaments, ja que “no demanaria un augment del pressupost”. En aquest sentit, Mas va reiterar que el protocol no funciona i els ajuts que s’ofereix són insuficients.  
La presidenta de l’ADA va mantenir que “ens han demanat la nostra opinió, i ens sembla un bon pas”, però veu difícil que el Govern pugui promoure determinades accions a mitjà termini, com ara fer modificacions legislatives. “Canviar les lleis costarà molt, però s’ha de començar a treballar. Tot el que sigui sumar esforços contra la violència de gènere és bo.”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte