Diari digital d'Andorra Bondia
Les estacions d’esquí se sumen al pacte per l’estratègia del paisatge
Les estacions d’esquí se sumen al pacte per l’estratègia del paisatge

Les estacions d’esquí se sumen al pacte per l’estratègia del paisatge


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Les estacions d’esquí alpí s’han sumat en bloc al pacte per al desenvolupament de l’Estratègia Nacional del Paisatge, que ja havia signat fa un any a títol particular Ensisa, i es comprometen així en aquesta iniciativa i a informar, formar o sensibilitzar la població sobre la cura del medi ambient.
Així es va oficialitzar ahir amb la signatura del pacte entre la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president d’Ski Andorra, Joan Viladomat, en un acte que va comptar amb els representants de totes les estacions d’esquí alpí del país.
Calvó va destacar la importància d’haver sumat aquest sector al pacte ja que, com va recordar, les estacions d’esquí ocupen un 4% de la superfície del país i a més a més ho fan en un entorn de paisatge d’alta muntanya que “és el més ben valorat d’Andorra”. 
Així mateix, la ministra, que va destacar la importància de la bona col·laboració entre el sector públic i el privat, va recordar que un dels objectius de l’Estratègia Nacional del Paisatge és minimitzar l’impacte paisatgístic de les grans instal·lacions turístiques, objectiu al qual es dóna resposta incorporant les estacions al pacte.
Quant a possibles actuacions concretes, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, que va recordar que el Govern ja va publicar el 2012 la Guia d’integració paisatgística de les estacions d’esquí, va destacar que no n’hi ha cap d’urgent tot i que sí que caldrà anar fent un seguiment a les que ja es porten a terme. En aquest sentit, Calvó va destacar el projecte que es duu a terme en col·laboració amb les autoritats franceses per produir llavor autòctona per utilitzar en la revegetació de les pistes d’esquí a l’estiu.
Per la seva part, Viladomat, que va recordar que les estacions “ja fa anys que fem coses”, va insistir en la importància de l’esquí pel país i en la necessitat que es pugui seguir fent de la forma “més sostenible”. A més, el president d’Ski Andorra va destacar que el pacte va més enllà del paisatge i també referma el compromís amb qüestions com la contaminació acústica i lumínica, les carreteres i l’accés rodat a les muntanyes, entre d’altres.
Des d’Ensisa, Conrad Blanch va coincidir amb Viladomat en el fet que “l’esquí és una activitat vertebradora de l’economia andorrana i és important saber com desenvolupar-la”, va defensar el treball fet fins ara en aquest àmbit i va recordar que el propi sector és “el primer interessats a mantenir el territori i el paisatge”.

Estratègia nacional del paisatge
Sílvia Calvó
estacions d'esquí
Ski Andorra
Joan Viladomat
Conrad Blanch
Ensisa
paisatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte