Diari digital d'Andorra Bondia

Les formacions tindran en compte els acords de la taula de la funció pública


Escrit per: 
Redacció

La Plataforma de Sindicats de l’Administració General va difondre ahir els resultats d’un qüestionari sobre les propostes referents a la funció pública fet als quatre partits polítics que es presenten amb llistes nacionals.

El Partit Socialdemòcrata (PS), Andorra pel Canvi (ApC) i Demòcrates per Andorra (DA) han coincidit que aprofitaran els acords que es van prendre a la Taula de la Funció Pública com a base de treball i que cal dialogar amb els sindicats a l’hora de prendre decisions en aquest àmbit. Els Verds, per la seva banda, no han respost al qüestionari i han remès al seu programa electoral per buscar-hi les respostes.
Respecte a la privatització dels serveis, els partits polítics s’hi han manifestat de diverses maneres. Mentre que DA ha respost amb un “no” a seques, ApC indica que “depèn del cas”, i el PS ha respost que “cal precisar quins àmbits poden ser objecte d’externalització i quins no”, però que s’ha de “mantenir la titularitat estatal dels serveis públics essencials”.
Quant a les diferències entre el funcionariat comunal i l’estatal i com solucionar-les, ApC es remet a la Constitució per indicar que aquesta qüestió és competència dels comuns. DA diu que s’han d’equiparar les condicions dels treballadors “progressivament”, i el PS opina que quan s’hagi enllestit el pacte entre el Govern i els comuns per a la delimitació de competències “es podrà encarar la possibilitat d’acostar la funció pública estatal i la comunal”.
Les congelacions salarials que s’han aplicat els darrers anys preocupen els funcionaris, i els candidats a les eleccions del 3 d’abril han respost amb les seves intencions de cara a la propera legislatura. Des de Demòcrates per Andorra han indicat que “qualsevol decisió que es prengui sobre aquesta qüestió serà avaluada conjuntament amb els sindicats”- Des del PS han indicat que aquest tipus de mesures han de ser “de caràcter absolutament excepcional”, i des d’ApC han dit que “l’únic que sembla clar és que es fa difícil pensar en increments salarials significatius”.
El fons per preveure la jubilació dels treballadors de l’administració pública també és una de les inquietuds dels funcionaris, i les solucions que aporten els candidats són variades. Mentre que el PS parla de “passar progressivament d’un sistema de prestació definida a un sistema d’aportació definida a través d’un veritable sistema de pensions”, i que ha de ser “garantista en el temps i econòmicament sostenible per l’administració”, ApC diu que s’ha de “començar a construir un fons de pensions si es vol tenir alguna garantia que es cobraran”. DA, per la seva banda, diu que començaran a “aprovisionar en el proper pressupost la jubilació dels funcionaris”.
Els punts sobre dialogar amb els sindicats les qüestions que els afecten i sobre aprofitar els acords presos en la Taula de la Funció Pública són els que han trobat el consens entre totes les parts. Tots asseguren que el diàleg és imprescindible i que faran servir els 33 acords com a base de treball.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte