Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa celebrada ahir.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa celebrada ahir.

Les intervencions a la Portalada tindran un cost de més de 5 milions


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: Facundo Santana

Les intervencions a la Portalada, afectada per l’esllavissada que va tenir lloc l’agost de l’any passat, tindran un cost de més de 5 milions d’euros. Segons va informar el ministre portaveu, Eric Jover, les despeses associades a les actuacions fetes en aquesta zona durant el 2019 van pujar a uns 500.000 euros, això sense tenir en compte les despeses indirectes dels cossos de seguretat i personal de l’administració que hi va intervenir. A més, durant aquest 2020 i el 2021, s’hi invertiran 4,4 milions d’euros.

Jover va remarcar que es tracta d’un import “molt quantiós” i és per això que els costos es posen en coneixement de l’asseguradora, que serà la que buscarà les responsabilitats perquè es rescabali la despesa “al més aviat possible”. D’aquesta manera, el ministre va indicar que el Govern deixarà en mans de l’asseguradora la reclamació dels diners que s’hi ha hagut de destinar.
Precisament ahir, el consell de ministres va acordar licitar unes noves obres d’estabilització i protecció a la Portalada sense esperar l’aprovació del pressupost del 2020 tenint en compte la necessitat d’agilitzar el procés davant la urgència de dur a terme aquests treballs. La intervenció consistirà en l’execució d’un peu per estabilitzar per gravetat la part submergida del mur de sosteniment de la carretera, la realització d’ancoratges definitius en la part superior, l’estabilització amb una escullera del talús de la zona nord i la construcció d’un mur pantalla al límit de la carretera, d’entre 5 i 9 metres d’alçada. El concurs és nacional i les ofertes es poden presentar fins al 19 de març. El termini d’execució previst de les obres és de 12 mesos. 

Per altra banda, el Govern va acordar licitar el projecte d’eixample de la CG-5 per tal de rectificar el revolt a l’entrada d’Arinsal. Els treballs preveuen dos carrils de circulació, una voravia de tres metres pel costat riu i un carril bici en sentit ascendent. Jover va indicar que així es fa efectiu el compromís de construir una voravia entre Erts i Arinsal.

Així mateix, el consell de ministres va aprovar la declaració d’emergència per a la contractació dels treballs i serveis necessaris per restablir un pas alternatiu a la carretera de Fontaneda, al punt quilomètric 5,6.

Tot i que la titularitat de la via és del Comú de Sant Julià de Lòria, és l’executiu qui s’ha de fer càrrec del seu manteniment. En les darreres setmanes s’ha detectat un deteriorament sobtat de la calçada i mentre no es procedeixi a la licitació de les obres definitives de millora previstes al pressupost, el Govern ha decidit fer-hi una actuació provisional que permeti el trànsit de vehicles lleugers. S’habilitarà un tram d’uns 80 metres de llargada i 4 d’amplada a tocar de la carretera actual que permetrà el pas alternatiu dels vehicles. S’espera que les obres puguin començar dilluns i que s’allarguin tres setmanes. Ahir hi va haver una reunió entre el Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria per analitzar el projecte. 

Relacions amb la UE
El Govern va anunciar que organitzarà durant aquest any diferents accions per commemorar els 30 anys de relació entre Andorra i la Unió Europea. L’objectiu és divulgar el contingut de l’acord d’unió duanera signat el 1990, l’acord de cooperació del 2004, l’Acord Monetari del 2011 i el procés de negociació per a l’acord d’associació que està actualment en marxa.

Nous casos de galteres, que ja pugen fins a 72 persones
El Govern va confirmar que des de la setmana passada s’han registrat 11 casos sospitosos nous de galteres. En total, durant aquest any s’han constatat 93 sospites i se n’han confirmat 72 casos. Això suposa una xifra força més elevada que fa un any, quan es van registrar 20 casos, i que durant el 2018, quan se’n van identificar 31.

Així, el Govern va informar que des del 12 de desembre del 2019 s’han identificat un total de 104 sospites i se n’han confirmat uns vuitanta casos. El 52% d’aquests són homes i la mitjana d’edat és de 28 anys (amb un mínim d’11 i un màxim de 50 anys).

Per altra banda, el ministre portaveu, Eric Jover, va informar de la situació a l’escola francesa d’Ordino, on va aparèixer un brot d’urticària. Actualment es manté l’accés restringit a les aules afectades “per precaució” i tenint en compte que l’activitat lectiva es pot desenvolupar amb normalitat als espais cedits per l’escola andorrana i el Comú d’Ordino. Jover va afegir que s’han planificat d’altres actuacions, com és la neteja de la climatització. Tot seguit es faran noves analítiques i després d’unes setmanes es podran tornar a utilitzar els espais confinats. El ministre portaveu va acceptar que “potser estem sobreactuant” i va recordar que les analítiques realitzades fins ara no han permès determinar l’origen del brot amb exactitud.

El Govern permetrà obrir els comerços el 16 de març
Responent a la demanda de la CEA i l’USdA, el Govern va acordar ahir modificar el decret relatiu a l’obertura dels comerços el 14 de març del 2020, Dia de la Constitució, que suspenia l’obligació de tancar durant aquest dia i traslladava el festiu obligatori al dilluns, 16 de març. Amb el canvi, s’anul·la l’obligatorietat de traslladar el festiu al dia 16 i es permet que el patró i l’assalariat, de mutu acord, fixin a quin dia es trasllada aquest festiu. A més, caldrà donar a l’empleat un segon dia de festa suplementari retribuït.

El Govern va remarcar que davant del neguit exposat per la patronal i el sindicat per la mesura, el ministre Jordi Gallardo va promoure que els dos actors es posessin d’acord, un fet que ha estat possible. L’executiu va celebrar que les dues parts arribessin a un consens i davant d’això s’ha accedit a fer la modificació.

Per altra banda, el Govern va aprovar el Reglament de l’ocupació, que desplega la Llei d’ocupació aprovada el 2019. Des de l’executiu es va indicar que permet avançar en la modernització del sistema d’ocupació i desenvolupar polítiques actives d’ocupació i programes específics pels col·lectius que presentin més dificultats d’inclusió al mercat laboral. Des del Govern es va exposar que ara no es preveuen noves incorporacions al Servei d’Ocupació.

Visita d’un ministre francès
El ministre d’Educació francès s’entrevistarà amb el cap de Govern, la ministra d’Educació i visitarà diferents centres escolars en la vista que farà dilluns a Andorra. El Govern va anunciar que durant l’estada es tractarà la voluntat de seguir col·laborant per tal de mantenir i enfortir l’estructura educativa al Principat i l’aposta perquè el sistema francès mantingui la particularitat a Andorra.

Dos agents penitenciaris
El Govern va acordar el nomenament de dos agents penitenciaris que ocuparan dues places que havien quedat vacants. Els dos candidats que han superat el procés de selecció entren al cos amb un període de formació mínim de tres mesos. Entre d’altres, hauran de preparar-se en pràctiques de tir, tècniques d’intervenció, primers auxilis o prevenció d’incendis.

Baixa d’un notari
El consell de ministres va acordar la modificació del tribunal de selecció d’un notari després que el president de la Cambra de Notaris, Josep Estañol, presentés la dimissió. Joan Carles Rodríguez Miñana ocuparà el seu lloc. El Govern va afegir que farà seguiment del volum de treball dels notaris, tenint en compte ls darreres baixes, tot i que va recordar que se n’incorporarà un de nou.

Comissió sobre energia 
El Govern va aprovar ahir el decret de constitució del Reglament de funcionament intern i composició de la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic. És un òrgan consultiu en els àmbits d’acció previstos per la llei de transició energètica  i en relació amb l’avaluació i el seguiment de l’Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic. Té representació de la societat civil.

intervencions
Portalada
cost
5 milions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte