Diari digital d'Andorra Bondia
Les mancomunitats comunals tindran personalitat jurídica pròpia i personal
Les mancomunitats comunals tindran personalitat jurídica pròpia i personal

Les mancomunitats comunals tindran personalitat jurídica pròpia i personal


Escrit per: 
M.S.C. / E.G. Foto: SFGA

L’esborrany d’avantprojecte de llei de col·laboració entre administracions elaborat pel Govern regula la creació per part dels comuns de mancomunitats de serveis i obres, una de les mesures recollides al text per “optimitzar recursos” i “millorar el servei al ciutadà”. Segons el document, que ja va ser presentat als cònsols, aquests organismes es preveu que tinguin personalitat jurídica pròpia. Així, estaran dotats d’uns òrgans de direcció, formats per un consell de mancomunitat –amb representants de totes les corporacions que en formin part– i un consell de direcció. A més, els comuns poden adscriure personal propi a la mancomunitat i als serveis mancomunats. 
L’esborrany exposa que les corporacions poden mancomunar serveis i obres de la seva competència, especialment en matèria d’aigües, enllumenat públic, sanejament i clavegueram, cementiris i serveis funeraris, neteja pública, escombraries, trànsit i circulació, cultura i esport. Així mateix, s’indica que podran formar-ne part altres institucions públiques. Les mancomunitats estaran regulades per convenis de creació i uns estatuts i seran aprovades pels consells de comú membres. La iniciativa haurà de ser comunicada a l’executiu. La llei també exposa que  poden tenir una durada indefinida o determinada i els comuns que no en formen part podran sol·licitar l’adhesió a posteriori.
A banda, el text regula altres vies per maximitzar les possibilitats de col·laboració entre els comuns i el Govern, recollint el principi de lleialtat institucional (encaminada a afavorir l’exercici de les competències de cada administració). Una d’aquestes és que l’executiu i les corporacions es facilitin informació mútua, una mesura que es podrà denegar en alguns casos, com ara si compromet la seguretat nacional o si compromet la investigació de delictes i faltes administratives. A més a més, la llei recull que el Govern i els comuns es facilitaran l’assistència mútua que sigui necessària per a l’exercici de les competències respectives. L’esborrany fixa el termini per rebre-la i que el cost serà assumit per l’administració sol·licitant. De fet, es podran signar convenis per establir taules de costos d’actuacions d’assistència i regles sobre reemborsament i compensació de les despeses.
L’avantprojecte de llei, però, va més enllà i preveu que el Govern i els comuns puguin encarregar a un òrgan o entitat d’una altra administració la realització d’activitats, funcions i serveis de la seva competència. Això es justificaria per raons tècniques, d’eficàcia o d’eficiència, i l’encàrrec de gestió no suposa una delegació de la competència. En aquest cas, també caldrà que la col·laboració entre institucions es formalitzi a través d’un conveni entre les parts implicades.
Per últim, s’estableix que l’administració general, els comuns i les entitats públiques i parapúbliques podran firmar convenis entre elles per col·laborar en la realització de tasques i funcions d’interès comú, sempre dins de l’àmbit de les seves competències. L’esborrany regula com han de ser aquests acords i obre la porta a redactar protocols annexos en el cas dels convenis que estableixin un marc de col·laboració general. Aquests acords han de ser comunicats al Govern i, a més, poden atribuir a un òrgan mixt format per totes les parts la resolució de controvèrsies sobre la interpretació i el compliment. En aquest cas, també es recorda que la signatura d’un conveni no suposa la renúncia de la competència de les administracions parti­cipants.
Ara, els comuns i els grups parlamentaris analitzaran el document per fer-hi aportacions.

Mobilitat entre el personal de l’administració

L’esborrany d’avantprojecte de llei preveu la mobilitat del personal entre les diferents administracions. D’aquesta manera els treballadors del Govern podran ocupar una plaça als comuns i viceversa. Per fer-ho, però, caldrà que les dues parts aprovin prèviament un conveni que haurà d’establir els llocs de treball respectius que poden ser objecte d’aquesta mobilitat, les equivalències entre aquestes places i les normes sobre l’assumpció dels drets adquirits pel personal subjecte a mobilitat, que s’han de garantir en qualsevol cas. El text també indica que la mobilitat del personal del Govern i els comuns es pot fer a través de la reubicació individual o col·lectiva per raons d’interès públic, de la comissió de serveis, del trasllat o de qualsevol altra modalitat recollida en la Llei de la funció pública. Així es pretén estendre el principi de mobilitat que ja regeix en l’administració general per aconseguir una millora de l’eficiència, s’indica.

llei de col·laboració entre administracions
comuns
mancomunitats
mobilitat de personal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte