Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la visita que va tenir lloc ahir a la tarda al bloc quirúrgic de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Un moment de la visita que va tenir lloc ahir a la tarda al bloc quirúrgic de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Les obres de la unitat de cirurgia major ambulatòria, a la primavera


Escrit per: 
M.P.A. / FOTO: Facundo Santana
El condicionament de la unitat de cirurgia major ambulatòria de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell començarà “quan s’acabi la temporada d’hivern”. Així ho va anunciar ahir a la tarda el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, en el transcurs d’una visita al bloc quirúrgic del centre que s’ha remodelat recentment. Segons el ministre, el Govern invertirà en aquests treballs més d’un milió d’euros. També va recordar que a finals del 2019 es van licitar els treballs per realitzar aquest condicionament.
Pel que fa a la reforma dels quatre quiròfans que conformen el bloc quirúrgic de l’hospital, Torres va declarar que ha costat 300.000 euros. Pel ministre, aquestes i altres obres que s’aniran fent mostren “la voluntat del Govern de donar suport al centre amb totes aquestes millores que són necessàries i agraïdes tant pels usuaris com  pels professionals sanitaris”. Perquè “volem -va afegir- que sigui un conjunt hospitalari de primer nivell”.
 
Millores introduïdes
Segons va explicar el coordinador clínic del bloc quirúrgic i obstètric, Òscar Giménez, l’objectiu principal de la reforma ha estat “generar dos circuits independents pel trànsit de persones i material”. Així, d’una banda, hi ha el circuit net per on circula el pacient, el personal i el material net i estèril i de l’altra, un circuit brut per on circula el material de rebuig de cada quiròfan. Per poder-ho fer, s’ha portat a terme una reforma i una modificació dels espais ja existents. Tècnicament, va especificar, s’ha canviat el revestiment de les parets i el terra i l’enllumenat a tecnologia led. També s’ha centralitzat la gestió de les consignes ambientals dels quiròfans per controlar la humitat, la temperatura i les portes automàtiques.
Giménez va detallar que amb la remodelació s’han adequat els quiròfans a les normatives europees. D’aquesta manera, al quiròfan 4, que és el que té la catalogació ISO6, es poden fer cirurgies cardíaques o de trasplantaments, mentre que els altres tres quiròfans tenen una catalogació ISO7 que permet fer la resta d’intervencions. El coordinador va apuntar que en cada un dels quiròfans es fan entre quatre i sis operacions al torn de matí i al de tarda, entre tres i quatre. Es tracta, va dir, d’una “taxa d’ocupació correcta per un hospital d’aquestes característiques”.
Al seu parer, la sectorització de les canonades de gasos medicinals “ha estat un pas endavant força interessant”. Abans si hi havia algun problema en la distribució del gas havien de parar durant un temps determinat tots els quiròfans, mentre que actualment, no. “Cada quiròfan té les seves conduccions independents”, va puntualitzar.
Des del punt de vista de la imatge interior també s’han efectuat algunes transformacions. Una de les destacades és que una de les parets de cada quiròfan té impresa una imatge que evoca cada una de les estacions de l’any.
 
Queda pendent
Quant a les coses que encara manquen, Giménez va dir que “encara falten mitjans audiovisuals”. Amb relació a a això, la cap de l’àrea de Serveis Generals del SAAS, Elena Clemente, la idea és posar monitors dintre dels quiròfans perquè també es pugui interactuar amb professionals que estan operant en altres llocs i així es pugui intercanviar opinions professionals en temps real. Per aquest motiu, Clemente va explicar que, ja que es feien les obres s’ha aprofitat per passar el cablejat necessari.
També queda pendent fer una climatització independent per a cada quiròfan per poder acomplir amb els criteris d’eficiència energètica. D’aquesta manera, “si un quiròfan no es fa servir, pots tenir apagat el climatitzador”, va subratllar. Ara, va afegir “estem obligats a tenir-ho tot sempre en marxa gastant el mínim i amb les mínimes condicions”.
 
 
 
Els treballs del tanatori i les sales de vetlla no tindran “sobrecostos massa importants”
 
 
Els treballs de construcció del tanatori nacional i les sales de vetlla, ubicat entre els carrers dels Escalls i Falgueró, continuen avançant i “segons ens diuen l’empresa constructora i l’equip redactor, les obres s’acaben en els terminis previstos sense cap sobrecost massa important”. Ho va assegurar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, qui també va afirmar que “n’estem satisfets, ja que era una obra molt important”.
Pel ministre, el tanatori i les sales de vetlla seran tot un complex “complementari” tant pel que fa a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell com als ciutadans de la parròquia d’Escaldes-Engordany. En aquest sentit, va recordar que el tanatori és una competència del Govern i la sala de vetlles del Comú de la parròquia. Torres va anunciar que a principis del mes de març faran una visita conjunta amb el Comú d’Escaldes-Engordany per fer el seguiment de les obres.
Les obres del tanatori nacional van començar ara fa un any. El nou equipament s’està construint basant-se en el conveni de col·laboració signat el 9 d’octubre del 2017 entre el ministeri d’Ordenament Territorial i el Comú escaldenc. L’acord estipulava que el Govern sufragava les despeses corresponents a la realització dels fonaments i la planta soterrània (on s’ubicarà el tanatori nacional), mentre que el Comú d’Escaldes-Engordany assumirà el cost de construcció de les plantes baixa i primera que acolliran les sales de vetlla. L’adjudicació mitjançant concurs nacional va recaure en l’empresa Pidasa Serveis S.L. per un import de 2.905.276,88 euros. Atenent al termini previst d’execució, els treballs haurien d’acabar el mes vinent de març, és de 13 mesos, a comptar des de febrer d’enguany.
El ministre també va explicar que aquest any es començaran les obres per millorar el drenatge del viaducte sobre el centre hospitalari, al carrer dels Escalls d’Escaldes-Engordany. Aquest viaducte va generar unes filtracions d’aigües a la sala d’actes del mateix hospital. Es procurarà acabar els treballs l’any vinent.
 
 
 
 
 
 
Salut
operacions
unitat de cirurgia major ambulatòria
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic