Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.

Les prestacions per baixa laboral incompleixen la Carta Social Europea


Escrit per: 
M.S./M.S.C / Foto: SFGG/J.A.Viladot

Les prestacions per malaltia i per accident laboral o malaltia professional incompleixen la Carta Social Europea. Segons l’informe anual elaborat pel Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa, l’import mínim d’aquests subsidis és “insuficient”. Així, remarca que el 53% del salari mitjà obtingut en el darrer any en cas de malaltia, sobre la base del salari mínim, correspondria a 510 euros, mentre que en cas d’accident de treball o malaltia laboral la indemnització correspon al 66%, fet que dona un import mínim de 635 euros. Davant d’això, el Consell d’Europa exposa que aquestes són xifres massa baixes respecte del llindar de pobresa fixat al 40% de la renda mitjana.
L’estudi fa referència al període comprès entre el gener del 2012 i el 31 de desembre del 2015. D’aquest període se n’extreuen tretze conclusions de conformitat i quatre que no són conformes a la carta. A banda de les prestacions de baixa, s’avisa que la legislació de salut i seguretat a la feina no cobreix de manera específica la majoria dels riscos. També observa que els nivells de protecció sobre l’amiant i la radiació ionitzant són insuficients, i que els autònoms no estan protegits adequadament.  Amb relació a la seguretat social per a les persones estrangeres, també hi ha incompliments, ja que no es garanteix el mateix tracte als nacionals d’altres països i es remarca que no està establert que els immigrats que es troben en situació irregular a Andorra tinguin dret a assistència mèdica i social d’urgència. 
A més, dos punts queden pendents perquè es requereix  més informació i es fa referència a dues conclusions de no conformitat de l’estudi del 2015. Una, el dret dels treballadors immigrants i les seves famílies a la protecció i assistència, ha estat avaluada com a conforme, mentre que la segona, relativa al dret a l’habitatge, conclou que s’incompleix la carta.
Tot i les conclusions de l’informe, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va fer una valoració “molt positiva”, ja que “s’assoleix la conformitat en el 75%” de les qüestions avaluades i perquè la majoria de les que no, amb la feina feta els darrers dos anys, ja estan en vies de solucionar-se o fins i tot, en algun cas, resoltes del tot.
En aquest sentit, Espot, que va destacar que en els apartats en què “Andorra no compleix no hi ha gairebé cap país que ho faci” tot i que “no ha de servir d’excusa”, va explicar que, en el cas de la legislació sobre seguretat i higiene a la feina, en el moment de fer l’avaluació hi havia quatre reglaments i que amb posterioritat se’n han fet tres més.
Quant a l’amiant, el ministre va recordar que el juny passat es va aprovar el reglament corresponent, mentre que pel que fa a les prestacions va lamentar que no s’hagi tingut present que la indemnització es paga sobre les cotitzacions i que la prestació contributiva es pot complementar amb prestacions socials si no és suficient. Tampoc que els treballadors per compte propi s’assimilen als empresaris.
 Així mateix, el ministre, que va destacar que cal “més pedagogia” per explicar la realitat del país, va defensar que el reglament de prestacions econòmiques de serveis socials i sociosanitaris ja ofereix la protecció necessària a persones amb situació irregular.

Carta Social Europea
política
Espot
prestacions
baixa laboral

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

me gusta ele bondia

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte