Diari digital d'Andorra Bondia
Les primeres propostes davant el problema de l’habitatge, aquest mes
Les primeres propostes davant el problema de l’habitatge, aquest mes

Les primeres propostes davant el problema de l’habitatge, aquest mes


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La comissió creada pel Govern per cercar solucions a la manca d’habitatge de lloguer preveu exposar les primeres propostes durant aquest mes de gener. Ho va avançar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va afegir que un cop plantejades caldrà veure si són viables i implementables a curt termini. Cinca va remarcar que la taula ha mantingut diverses reunions i que aquesta setmana n’hi ha una de nova de convocada, és a dir, que l’anunci fet pel cap de Govern durant el darrer debat d’orientació no només ha quedat en això, sinó que s’ha anat treballant.

Tot i així, Cinca va acceptar que l’habitatge “no és una qüestió fàcil”. En aquest sentit, va remarcar que els preus dels lloguers venen condicionats per la realitat del mercat, un fet que es fa més palès durant l’hivern perquè el país rep un nombre de temporers molt significatiu. “Una altra cosa és l’evolució dels preus” i que es tanqui l’any amb un IPC alt del 2,6%, que pot tenir un impacte. Vist aquest context, el ministre portaveu va afirmar que qualsevol mesura que s’implementi s’ha de pensar per a mig i llarg termini.  

Llei de transferències
El consell de ministres va aprovar ahir dos decrets previstos a la Llei de transferències als comuns. Un d’aquests decrets permetrà homogeneïtzar els pressupostos de totes les corporacions i els ens comunals, per tal de facilitar l’anàlisi dels comptes i aplicar la Llei de transferències. El format de la classificació funcional que s’ha triat ja és utilitzada per quatre comuns i la resta estan en fase d’implementar-la, motiu pel qual Cinca considera que serà senzill d’implantar la mesura. El ministre va explicar que aquests canvis també permeten homogeneïtzar els comptes dels comuns i del Govern i avançar cap a les normes de comptabilitat internacionals per disposar de dades comparables amb la resta de països. 
L’altre decret determina les inversions que tenen consideració de sostenibles mediambientalment, socialment i econòmicament. Fixa els requisits que han de tenir i el procediment a seguir en la declaració d’aquestes despeses. En aquest cas, el decret no entrarà en vigor fins a l’1 de gener del 2019 perquè aquest repartiment de les transferències no serà vigent fins al 2020.

 

L’oferta a la capital per l’Agència Tributària evitaria les duplicitats

El ministre Portaveu va explicar que les propostes que ha plantejat el Govern al Comú d’Andorra la Vella “resolen els neguits” que tenia la capital sobre l’entrada a l’Agència Tributària. Cinca va acceptar que aquests eren uns “neguits comprensibles” tenint en compte que Andorra la Vella és el comú que té un departament de gestió de tributs més gran i amb més capacitat de recaptació i una de les principals dificultats és que no pot traslladar tota l’activitat a l’Agència Tributària, un fet que suposa una duplicitat de costos. La previsió és que la capital doni una resposta aquest mes de gener. Cinca espera que sigui favorable perquè, segons va defensar, serà positiu per l’administració però sobretot pel ciutadà, ja que tindrà un únic interlocutor pels impostos. “Espero que el Comú d’Andorra la Vella s’integri des d’un primer moment a l’Agència Tributària”, va dir.

 

Proves a tots els sol·licitants que s’adrecin a la Conava

El Govern va modificar el reglament de la Comissió Nacional de Valoració (Conava), que introdueix l’obligatorietat a qualsevol persona que faci una sol·licitud de passar unes proves que permetin a la comissió fer un dictamen. Amb tot, també es podran demanar informes complementaris. A banda, es redueixen els membres de la comissió, s’augmenta la seva dedicació i s’obre la possibilitat que es puguin consultar altres membres puntualment. El Govern remarca que els canvis facilitaran l’accés al sistema de valoració de discapacitats i s’oferirà una atenció més personalitzada i acurada a les persones que s’hi adrecin.

 

En formació sis agents de presó

El Govern va aprovar el nomenament de sis alumnes  agents penitenciaris en període de formació. La incorporació està prevista per al mes de març i permetrà donar una major cobertura als torns diaris del centre penitenciari, i dotar-lo dels efectius necessaris per oferir el millor servei. Abans, però, els agents hauran de superar un període de formació.

 

Habitatge
transferències
comuns
Conava

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte