Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d'Estat Marc Pons durant la presentació de la plataforma visc.ad.
El secretari d'Estat Marc Pons durant la presentació de la plataforma visc.ad.

Les propostes relacionades amb el coronavirus centren les aportacions a la plataforma visc.ad


Escrit per: 
Redacció/Foto: BonDia

La plataforma de participació ciutadana visc.ad, impulsada per la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, es va estrenar encara no fa un mes en ple període de confinament al país. Actualment té dos processos oberts: l’anomenat Sortim als balcons i Andorra cap a l’economia circular.

Explicava fa uns dies la periodista Eva Arasa al BonDia que amb aquesta iniciativa es convida els ciutadans a “sortir a un balcó metafòric (i digital) per compartir les nostres idees i reflexions i perquè puguem construir, de manera col•lectiva, propostes per fer d’Andorra un lloc millor”. I afegia que la metàfora del balcó és immillorable perquè aquest espai s’ha convertit en el catalitzador de la nostra essència més genuïna: una atalaia de control, per a bé i per a mal, però també un pont per escurçar l’obligat distanciament social.

La iniciativa Sortim als balcons recull un conjunt de 14 propostes, moltes de les quals tenen a veure precisament amb la crisi ocasionada per la Covid-19. De fet, la que fins ara ha obtingut més suports és la que denuncia que els lloguers i la compra d’habitatges al país són inaccessibles. I parteix de la situació de confinament que estem vivint per posar l’accent en què aquest tancament el fem a “casa nostra”, una casa que ja sigui de lloguer o de compra des de fa temps és inabastable per a la gran majoria dels ciutadans. Així, es remarca que més del 50% de les ofertes de venda de pisos supera els 600.000 euros i la meitat dels lloguers pugen més de 1.000 euros, la qual cosa tensiona fins a l’extrem la supervivència econòmica de moltes famílies.

La persona que presenta la proposta exposa que s’ha d’afrontar la problemàtica de la vivenda amb sentit comú, seguint l’opinió d’especialistes que poden aportar solucions tècniques, efectives i creïbles i amb la conscienciació per part de l’administració que aquest és ara mateix un dels temes que més angoixa la major part de la població del país.

La segona proposta que té més suports té a veure directament amb la Covid-19. Així, demana que es prohibeixi sortir de casa sense excusa i que se sancioni qui no respecti el confinament. L’import de les sancions es podria destinar a inversions sanitàries o ajudes de Govern. També es demana que es doni autoritat per sancionar no només a la policia, sinó també als agents de circulació, bombers i agents forestals.

En tercer lloc se situa una proposta relacionada amb la mateixa plataforma visc.ad i amb altres iniciatives virtuals que fomentin la participació. En concret, es demana que visc.ad sigui una eina que ajudi a fer xarxa de manera real, humana i col·laborativa. També en tercer lloc es troba la proposta de fer una mena d’educació per la ciutadania, sent els mateixos ciutadans els qui aportin els seus coneixements en unes “xerrades obertes al poble” en locals adients a les diferents parròquies. Es tractaria de compartir els diversos sabers en dret, medicina, psicologia, filosofia, electricitat, per posar uns exemples, i posar-los a disposició dels altres. 

Altres aportacions relacionades amb l’emergència sanitària van en la línia de continuar “fent girar la roda del consum”. Això sí, “sense ser hiperconsumistes” i sense anar més enllà de les  possibilitats que té cadascú, però mantenint una certa normalitat en el consum d'aquells que s'ho puguin permetre. Dit d’una altra manera, no deixar de fer el que faríem en una situació normal, com ara comprar un regal. També es recull la petició que les mares en confinament no hagin de parir soles, la necessitat d’educar els infants i els adults en el respecte a la diversitat, en el respecte als altres, en la convivència i en la no-enveja als qui no compleixen amb les normes socials imposades per la crisi. Igualment, una de les aportacions demana que se sigui molt curós a l’hora de prendre mesures per pal·liar la crisi derivada del coronavirus. Una altra de les peticions se centra a demanar que s’agilitzin els tràmits d'avisar als contactes d'una persona que ha donat positiu al test.

A més, hi ha propostes que demanen que la ciutadania es faci més seu el país, d’atorgar algun tipus de beneficis a les empreses que facilitin i promoguin la conciliació familiar dels seus treballadors amb fills petits, promoure cursos de conducció sobre neu i de posar unes cadenes i la necessitat d’establir un pla de treball per la redacció d’un marc relacional digital, en la forma d’una carta de drets i deures digitals. 

Fins al 26 d’abril es poden presentar propostes. Durant el mes maig s’agruparan les diferents aportacions per àmbits. I llavors es procedirà a debatre, esmenar o enriquir les propostes, a construir-ne de noves integrades i a valorar-les. 

propostes
coronavirus
aportacions
plataforma
visc.ad

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte