Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir.

Les societats i associacions hauran de desvelar tots el seus beneficiaris


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les entitats jurídiques inscrites a Andorra hauran d’informar de tots els seus beneficiaris. Aquestes dades quedaran recollides al Registre de Societats Mercantils, al Registre d’Associacions i al Registre de Fundacions. El consell de ministres va aprovar ahir un reglament que regula l’enregistrament, l’actualització i l’accés a aquesta informació (podrà ser consultada per qualsevol persona o institució que hi acrediti un interès legítim).

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que amb aquest reglament es dona compliment al que disposa la llei de prevenció i lluita contra el blanqueig i a les recomanacions del GAFI i el Moneyval. Cinca va remarcar que aquest “avenç” en  “l’àmbit de la transparència” ha d’assegurar que no hi ha “cap mena d’opacitat” en les societats, associacions i fundacions. Així mateix va assenyalar que la mesura no s’ha de circumscriure a cap problemàtica present al país sinó a l’adaptació a la legislació internacional.

El Govern també va aprovar ahir una modificació del Reglament d’inversió estrangera amb què s’elimina l’obligació de la Uifand (Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra) d’emetre un informe per a cada demanda d’inversió estrangera que es tramita. Això suposava una “feina excessiva per a la Uifand i ineficient”, ja que en el 99% dels casos no donava cap resultat, va dir Cinca. Ara serà el ministeri d’Economia que analitzarà totes les sol·licituds d’inversió estrangera i en cas de detectar una sospita de blanqueig de diners demanarà un informe a la Uifand. Aquest és un procediment recomanat pels organismes internacionals i, a més d’alliberar de feina l’ens, agilitzarà els tràmits de les sol·licituds (l’informe de la Uifand feia que s’endarrerissin entre dues i tres setmanes), va dir el ministre.

Cinca creu que el SAAS ha de revisar els protocols

Cinca considera que el SAAS ha de fer una anàlisi sobre les presumptes irregularitats que envolten el servei i verificar si cal aplicar correccions en els protocols perquè no es produeixin disfuncions com les que s’estan investigant. Cinca va afegir que el paper del Govern és posar-se al servei de la justícia i, en el cas que els tribunals determinin que hi ha responsabilitats, demanar un “rescabalament”. Així ho va indicar després de conèixer-se els nous encausats en relació amb la privatització de les ambulàncies.

108.000 € per refer el camí Gall de Bosc de l’Aldosa 

El Govern va adjudicar les obres de reposició del camí Gall de Bosc de l’Aldosa de Canillo per 108.000 euros. Els treballs s’allargaran set setmanes i tenen per objectiu recuperar l’accés al camí que va estar afectat per les obres de la rotonda de l’Aldosa. També es va adjudicar la redacció del projecte i direcció d’obres del CAP de Santa Coloma a Lluís Ginjaume. A l’últim es va licitar l’arranjament de les baranes i sistemes de contenció de vehicles als ponts de Molleres i Mereig, a l’alçada de Racons (CG-2).

65.000 € per a entitats cíviques

El consell de ministres va aprovar la convocatòria corresponent al 2018 per atorgar els ajuts a les entitats cíviques. La partida d’aquest any és de 65.000 euros i les entitats tenen fins al 10 d’octubre per presentar els projectes. L’objectiu dels ajuts és fomentar la cooperació entre l’administració i les entitats.

Telefonia d’emergències

L’executiu va aprovar un conveni de col·laboració entre Andorra Telecom i el cos de bombers pel funcionament dels números d’emergències (112 i 118). Estableix la gratuïtat del servei (fixat en 25.000 euros) i garanteix la confidencialitat i protecció de dades. Té una durada per cinc anys i es renova tàcitament.

Nou gestor de cita prèvia

El Govern va convocar un concurs públic per a l’adquisició d’un nou gestor de torns i cita prèvia per al servei de Tràmits. Aquest permetrà demanar cita prèvia des de dispositius mòbils, reduirà el temps d’espera i incrementarà l’eficiència de l’administració. Es preveu una inversió d’uns 35.000 euros.

societats
associacions
desvelar
beneficiaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte