Diari digital d'Andorra Bondia
El Parc Central d'Andorra la Vella.
El Parc Central d'Andorra la Vella.

Les sortides a caminar, a partir de dijous o divendres


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat avui que a partir d’aquest dijous mateix , o de divendres com a molt tard, s’iniciaran ja les tant anunciades “excepcions al confinament” i es permetrà als ciutadans sortir una estona de casa ja sigui per a caminar, córrer o estirar les cames.

Tot i que encara s’està ultimant el protocol que se seguirà, Martínez Benazet, que ha insistit en que “no es tracta de cap desconfinament sinó que continuarem confinats amb algunes excepcions”, ha avançat que s’establiran finalment tres franges horàries amb la voluntat d’evitar concentracions, minimitzar la interacció entre persones i protegir a la vegada els col·lctius més vulnerables.

Així, es reservarà la franja compresa entre les dotze del migdia i les dues de la tarda per a les persones més grans de 70 anys, a la vegada que es preveu que aquells que vulguin sortir a “correr o caminar ràpid” ho puguin fer entre les sis i les deu del matí i les set i les nou del vespre. Les altres hores seran per a la resta de ciutadans que, això sí, podran sortir únicament una hora al dia, i fer-ho a més un dia sí i un dia no, i no podran allunyar-se més de dos quilòmetres del seu domicili.

En aquest sentit, el titular de Salut, que ha insistit en que cal fer aquestes primeres sortides de forma “molt limitada i moderada” ja que “no voldríem que una actitud irresponsable per part nostra amb els consells o dels ciutadans ens provoqués un pic de la malaltia”, ha precisat que un dia sortiran les persones que visquin en edificis amb números parells i l’endemà les persones que ho facin en immobles amb números senars. Així mateix, i per aquells casos dels ciutadans que visquin en un immoble sense número, Martínez Benazet ha explicat que s’agafarà de referència el nom de la casa o de l’immoble de manera que si comença per una lletra entre la A i la M sortiran els dies parells i si ho fa entre la  N i la Z sortiran els dies senars.

Així mateix, el ministre, que ha precisat que tampoc estarà permès agafar el vehicle per desplaçar-se a iniciar l’activitat física a un altre indret, ha explicat que els comuns, amb qui s’està treballant el protocol, seran els encarregats de la neteja i desinfecció del mobiliari urbà i de determinar aquells espais o parcs que considerin més adients. 

En aquesta línia, el ministre ha incidit en que la gent més gran podrà asseure’s a bancs si ho considera oportú durant l’estona de passeig i ha deixat clar però que les zones de jocs infantils dels parcs romandran tancades. Martínez Benazet ha remarcat també que les corporacions parroquials podran definir aquells circuits que considerin adients per evitar aglomeracions i que els ciutadans es creuin.

El titular de Salut ha explicat que s’ha optat per fer “aquesta excepció en el confinament” pel bon comportament de la corba epidemiològica però també perquè les persones necessiten fer exercici per gaudir d’una bona salut, tant física com mental, a la vegada que per ajudar en la prevenció de determinades malalties així com per millorar el sistema immunològic. Amb tot, Martínez Benazet ha insistit en el caràcter mínim de la mesura ja que es permetrà sortir a passejar o córrer però no per exemple anar en bicicleta ni, evidentment, la pràctica de cap esport de risc.

Interpel·lat sobre com es controlarà el seguiment del protocol per aquestes sortides, el ministre ha apel·lat novament a la “responsabilitat” d’una ciutadania que ha de mantenir el mateix comportament cívic que, “amb petites excepcions”, ha mantingut fins ara. Amb tot, el ministre ha advertit que si es veiés “molta gent que es comporta de forma inadequada es passarà a un altre escenari”, en una clara referència a la possibilitat de decretar l’estat d’alarma, que però confia “en no haver d’utilitzar”.

D’altra banda, Martínez Benazet ha avançat que si les dades sanitàries mantenen la mateixa tendència o fins i tot milloren es podria obrir també en els propers dies alguna activitat econòmica, més enllà de la del comerç en línia que ja es va dir que seria la primera, també amb certes limitacions, per exemple d’aforament. El ministre, que no ha volgut apuntar cap activitat concreta ja que això “s’està treballant” des del ministeri competent ha confirmat però que es podria obrir fins i tot abans de tenir les valoracions de com ha anat aquesta obertura de les passejades.

Captació de voluntaris per la prova d’anticossos

Les persones que desitgin participar com a voluntàries en la realització de la prova d’anticossos que es farà a tota la població poden inscriure’s ja en el formulari que trobaran al web https://coronavirus.govern.ad, segons ha anunciat el ministre de Salut. Joan Martínez Benazet ha precisat que aquesta primera crida va destinada a aquells professionals sanitaris, paramèdics, o relacionats amb la biologia o veterinària que vulguin col·laborar com a voluntaris en els equips dels diferents punts (StopLabs)  que s’habilitaran per portar a terme els tests d’anticossos, i ha avançat que posteriorment hi haurà “una segona captació de voluntaris” oberta a altres professionals per a les qüestions logístiques del projecte.

Així mateix el ministre, que ha recordat la importància d’aquest cribatge per poder determinar el grau de població que ha passat la Covid-19 i utilitzar aquestes dades a l’hora de decidir l’obertura de més activitats, ha precisat que la idea és iniciar els tests a mitjans de la setmana vinent, i s'ha mostrat convençut que amb deu dies s’haurà pogut fer ja la primera de les dues tongades previstes. En breu es posarà en marxa també el dispositiu perquè les ciutadans s’incriguin a la prova.

sortides
caminar
dijous
divendres

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Després de veure totes les preguntes força absurdes en relació a les sortides de casa, si sortir en bicicleta representa realment un important perill (quants accidents/morts a l'any hi ha?) per quin motiu no es prohibeixen els desplaçaments amb vehicles motoritzats (nombre d'accidents?)?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte