Diari digital d'Andorra Bondia
Les tarifes elèctriques per al 2017 s’incrementen un 0,5% de mitjana
Les tarifes elèctriques per al 2017 s’incrementen un 0,5% de mitjana

Les tarifes elèctriques per al 2017 s’incrementen un 0,5% de mitjana


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’executiu va acordar ahir en el consell de ministres les noves tarifes elèctriques per a l’any vinent, que preveuen únicament un augment mitjà del 0,5% per al consumidor final tot i que en l’avantprojecte de pressupost per a l’exercici 2017 FEDA preveia una pujada global de l’1,9%.
Així ho va explicar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va destacar que amb les noves tarifes, que mantenen l’estructura actual amb tres tipologies en funció de la potència contractada i de l’ús de l’energia elèctrica, es “continua dotant FEDA dels recursos suficients per promoure la diversificació energètica”.
Amb les noves tarifes es busca també potenciar l’estalvi energètic i fomentar el consum responsable. Per aquest motiu, segons va explicar la ministra, les tarifes que experimenten un augment més important són les de discriminació horària amb la voluntat de “fomentar el traspàs del consum” a la nit, que és per quan estan pensades.
I és que, segons va precisar Calvó, s’ha constatat que fins al 70% dels consumidors industrials que havien optat per la discriminació horària no han fet el trasllat del consum del dia a la nit, una situació que també es dóna en el cas de clients domèstics si bé no de forma tan generalitzada.
D’aquesta manera, la tarifa discriminada blava domèstica puja un 2% amb la voluntat que serveixi per fer trasllat del consum i per evitar que els consumidors es passin a la calefacció elèctrica però sense fer servir els acumuladors, mentre que   la verda discriminada augmenta un 4,46% però més de dia, un 5,70%, que a la nit, un 1%. La vermella –industrials i consumidors mitjans– no es toca i la verda plana –grans industrials– va a la baixa.
Finalment, i tot i la significativa penalització en les tarifes amb discriminació horària, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va incidir en la “competitivitat” dels preus respecte als països veïns i va recordar que a Andorra, pel que fa al client domèstic, són un 33% inferiors a la mitjana de la Unió Europea, així com força més econòmics que als països veïns. Així, i a títol d’exemple, mentre que a Andorra, amb dades del primer trimestre del 2016, el consumidor domèstic assumeix un preu de compra d’11,22 cèntims d’euro/kWh, a Espanya i França el mateix quilowatt hora és adquirit a 21,85 i 16,85 cèntims d’euro, respectivament.

El Renova rep 230 sol·licituds

El programa Renova ha rebut fins a 230 sol·licituds en la convocatòria 2016, un 17% més que en l’edició de l’any passat, segons el primer balanç fet ahir per la ministra de Medi Ambient, Agricultura, i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va destacar que “per primera vegada l’import global de les sol·licituds (1.350.000 euros) supera el milió d’euros previst en el pressupost del programa”.
Així mateix, la ministra, que va recordar que per al 2017 es destinarà 1,5 milions al programa, va explicar que un terç de les sol·licituds s’han rebut en el darrer mes de la convocatòria i que fins a 37 (el 16%) es van rebre els últims dos dies. Per aquest motiu, l’executiu ha decidit que aquelles sol·licituds que no s’han pogut resoldre aquest any es traslladaran a la convocatòria del 2017, de manera que els interessats no hauran de presentar novament la documentació.
Quant als avals per a préstecs preferents, la demanda ha estat d’1.060.000 euros, un 92% més que el 2015.

.

Andorra
FEDA
Sílvia Calvó
tarifes elèctriques
Renova

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte