Diari digital d'Andorra Bondia
L’esborrany de la nova llei de seguretat pública, a finals d’any
L’esborrany de la nova llei de seguretat pública, a finals d’any

L’esborrany de la nova llei de seguretat pública, a finals d’any


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Ja fa més de tres anys que es parla que es treballa per regular la seguretat pública amb una normativa nova. Ara, el mateix ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, assegura que a finals d’any ja estarà enllestit l’esborrany del projecte de llei de seguretat pública. Amb la nova norma sobre la seguretat pública es vol regular molts aspectes i actualitzar normatives. Entre altres qüestions es tractarà la videovigilància i les noves estratègies d’investigacions policials contra les noves formes de delinqüència i de delictes transnacionals, així com l’anàlisi de mostres d’ADN i també tot el referent a la regulació de l’oci nocturn.
Quant a l’oci nocturn, la intenció del Govern és aplicar una regulació molt similar a les mesures ja anunciades en la Taula Transversal de l’oci nocturn del Pas de la Casa, que es va reunir l’últim cop el juny passat. Es tracta de l’enduriment de les sancions, de fer més cares aquelles que són econòmiques, i de penalitzar aquelles persones que tinguin un mal comportament durant les activitats d’oci nocturn. També es regularà una sanció com a prevenció, d’un cert temps, en cas que persisteixi la reincidència. 
En la darrera reunió al Pas es va parlar d’un manual de bones pràctiques que, sota el títol Nits de qualitat, recull un seguit de recomanacions per als propietaris dels locals d’oci nocturn, els usuaris, els allotjaments i les institucions per prevenir conductes que causen aldarulls.
Per altra banda, l’Agència de Protecció de Dades (APDA) sempre ha insistit en la necessitat de regular la video­vigilància, perquè és un sistema molt invasiu i s’ha de regular bé la ubicació de les càmeres i qui pot fer ús de les gravacions i com. Andorra té moltes càmeres de videovigilància proposades des de certes institucions públiques i moltes de privades, que van en augment. Els comuns també en tenen i tenen una normativa pròpia, però amb la nova llei es vol regular i unificar tots els criteris d’un sistema de vigilància que pot envair la intimitat de la persona. 
En l’anterior legislatura Espot ja va dir que deixaria el text del projecte de llei de seguretat pública enllestit. Ara, ja passat l’equador de l’actual legislatura i anant cap a la recta final, torna a anunciar que almenys l’esborrany ja està preparat. Una regulació que, tal com va dir Espot, servirà per actualitzar normatives de l’època dels veguers, que segons va dir són “arcaiques i poc dissuasives”.

seguretat
seguretat pública
llei
nova
esborrany
finals d'any

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte