Diari digital d'Andorra Bondia
L’eurodiputat López Aguilar.
L’eurodiputat López Aguilar.

L’eurocambra aprova l’informe intermedi de l’acord d’associació


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA

L’eurocambra va donar llum verd dimecres passat a l’informe intermedi que ha elaborat el diputat i ponent permanent del Parlament Europeu, Juan Fernando López Aguilar, per a l’acord d’associació entre la UE i Andorra, Mònaco i San Marino. El text, que marca les línies per seguir i diverses recomanacions en la continuïtat de la negociació per l’acord d’associació, va ser aprovat amb 540 vots a favor, 73 en contra i 34 abstencions. L’eurodiputat socialista espanyol López Aguilar va subratllar, durant la defensa del text, que establir un acord d’associació amb els tres petits estats és molt important per a ambdues parts. “Són socis importants per a la Unió Europea tot i ser microestats”, va destacar, a la vegada que va afegir que “amb aquests països s’hauran d’establir excepcions temporals revisables”.
Precisament aquest és un dels catorze punts que recull l’informe elaborat per López Aguilar, així com la necessitat que Andorra pugui mantenir part de les seves especificitats i en el qual també es demana que l’acord sigui aprovat al més aviat possible, concretament abans dels “pròxims dos anys”. Durant el mateix debat de l’aprovació del text, el comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven Mimic, va apuntar la demanda de la Comissió Europea d’enllestir “l’acord marc” aquest mateix juny i utilitzar els dos pròxims anys per acabar de definir tota la incorporació del cabal comunitari. Amb aquest vistiplau al text, “el parlament ha fixat una posició per primera vegada a la història sobre la relació de la UE amb aquests tres estats”, tal com va recordar l’eurodiputat. De fet, l’eurodiputat s’havia posat com a missió aprovar aquest text abans que s’acabés el mandat actual del Parlament Europeu, al maig.  
Cal recordar que la decisió final favorable del parlament és fonamental, perquè malgrat que la negociació actual és a través de la Comissió Europes, qui donarà llum verd o vetarà l’acord serà la cambra europea, a la vegada que ho faran els andorrans en el referèndum de l’acord.
López Aguilar va visitar el Principat l’octubre passat juntament amb altres eurodiputats de la cambra, i va poder copsar les inquietuds del país amb relació a l’acord d’associació que ha intentat plasmar en el document validat dimecres. Un cop feta la vista va presentar a finals de gener el projecte d’informe davant de la Comissió d’Exteriors del Parlament Europeu i després es va obrir un període d’esmenes que es va tancar al  febrer. Finalment, les nou esmenes presentades van ser rebutjades, una d’elles presentada pels eurodiputats del grup ALDE a petició de Liberals d’Andorra. Aquesta esmena demanava que s’inclogués dins del text “la possibilitat d’accedir a finançament europeu” per adaptar-se a la normativa comunitària. En la seva intervenció, l’eurodiputat  va valorar molt positivament els avenços fets per Andorra els últims anys en l’homologació del seu sistema financer als estàndards europeus. Va destacar la sortida del país de la llista grisa de paradisos fiscals i la col·laboració de les autoritats andorranes en aquest aspecte.

L'eurocambra
aprova
informe
intermedi
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte