Diari digital d'Andorra Bondia
La subsíndica, Mònica Bonell, en una compareixença anterior.
La subsíndica, Mònica Bonell, en una compareixença anterior.

L’europarlament farà un informe sobre Andorra i l’acord d’associació


Escrit per: 
M.S.C./M.S. / FOTO: J.G.

L’eurodiputat i ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació entre la Unió Europea (UE) i Andorra, Mònaco i San Marino, Juan Fernando López Aguilar, serà a Andorra aquest dijous, 4 d’octubre, per elaborar un informe sobre el Principat i l’acord d’associació. Segons va explicar la subsíndica, Mònica Bonell, Aguilar ha demanat mantenir reunions amb els diferents grups parlamentaris per conèixer les “sensacions” d’aquests en relació a l’acord d’associació. Aquestes trobades serviran per recollir la informació necessària per redactar l’informe sobre “la situació a Andorra”. El document es presentarà a la primavera.

El desplaçament d’Aguilar s’emmarca en la visita que farà el grup d’amistat amb el Parlament Europeu al país els propers 4, 5 i 6 d’octubre. La delegació estarà formada per set parlamentaris europeus, la majoria espanyols, i mantindran reunions amb la comissió legislativa de Política Exterior.
Aquest va ser un dels aspectes tractats en la reunió de la junta de presidents celebrada ahir. Des dels grups de l’oposició també es va comentar la proposta feta pel cap de Govern en el debat d’orientació política de dur a terme una anàlisi dels textos legislatius prioritaris per centrar tots els esforços en tenir-los aprovats a finals de la legislatura. Tot i que Bonell va explicar que l’oposició s’estimaria més saber si alguns textos no són prioritaris, la voluntat dels demòcrates és avançar en tots ells. Així mateix, va reiterar que vista l’experiència de l’anterior legislatura, que va acumular 40 lleis a les acaballes de les quals no se’n va deixar cap al calaix, tot fa pensar que es podran aprovar la trentena que hi ha actualment. A més, la subsíndica va exposar que des de sindicatura ara ja no es passen nous projectes de llei a les comissions mentre aquestes estiguin treballant en d’altres textos per evitar que “l’embús legislatiu” arribi fins allà. Actualment hi ha 18 textos en període d’esmenes.
En la reunió de la junta de presidents també es va acordar celebrar sessions del Consell General el 18 i el 25 d’octubre. Per a la primera ja es podria tractar la modificació de la llei de transferències, dues esmenes a la totalitat al projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, la llei de la Cambra de Comerç i l’informe anual del Raonador del Ciutadà del 2017. Pel 25 d’octubre hi ha disponible el projecte de llei del Codi de procediment civil, la llei de col·laboració entre el Govern i els comuns, i la llei dels serveis de pagament i el diner electrònic. 
Bonell també va informar que per a la 31a assemblea regional d’Europa de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia que se celebrarà a Andorra entre el 21 i el 24 d’octubre ja hi ha 100 participants confirmats, superant les expectatives inicials que situaven l’afluència en uns 70 parlamentaris. Entre ells s’hi troba el president del Parlament català, Roger Torrent, i la presidenta del Parlament del cantó suís de Valais, Anne-Marie Sauthier-Luyet.

 

The Cloud, habitatge social, SPAI i el contracte de transport sanitari centraran la sessió de control

La suspensió de la construcció de l’edifici The Cloud, amb les dues preguntes presentades pel parlamentari liberal Ferran Costa i el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, centraran bona part de la sessió de control a l’executiu d’aquest matí al Consell General. També seran protagonistes les adjudicacions de treballs informàtics després que des de la CASS s’hagués optat per una empresa diferent a la que l’executiu assegura que és la única per fer treballs de manteniment del programari i maquinari d’IBM, qüestió plantejada també per Costa, i la pròrroga per un any del contracte de transport sanitari amb l’empresa Ambulàncies del Pirineu  per part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) tot i les irregularitats laborals constatades i admeses en seu parlamentària pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior.

Des del Partit Socialdemòcrata, Pere López demanarà a l’executiu pel futur de l’edifici de Radio Andorra després de l’anunci del cap de Govern de traslladar-hi el ministeri d’Afers Exteriors, pel balanç turístic de l’estiu i per la “manca” de voluntat de l’executiu per impulsar projectes d’habitatge social.
A aquestes set qüestions, cal afegir les dues preguntes presentades per la via d’urgència del conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, Carles Naudi, que demanarà per l’acord d’associació amb la UE, i de la parlamentària del PS, Rosa Gili, que interpel·la l’executiu en relació a les polítiques en matèria de salut sexual i reproductiva.

 

acord d'associació
lópez aguilar
Consell General
lleis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte